enya dzięki za info. Nie wiedziałam. W tym drugim badaniu wyszła mi taka jak w pierwszej ciąży. Tak czy inaczej nie szyjką się martwię ale blizną po cc, która zaczyna mi dokuczać.
Justine pediatra, która była u mnie w ramach kontroli po porodzie, kazała mi przepajać bez powodu dziecko glukozą. Dziwne miały pomysły, ale odpuściły, kiedy pojawiła się moja mama i zrozumiały, że opiekę pediatryczną już mam ;-)Mnie właśnie w szkole rodzenia mówiono, żeby pępek ewentualnie czyścić dookoła suchym patyczkiem do uszu. Jeśli będzie jakaś brzydka wydzielina to dopiero wtedy octenisept. Oczywiście jego opakowanie służy mi do dziś
Znalazłam stronę z wytycznymi Nadzoru Krajowego w dziedzinie neonatologii w zakresie suchej pielęgnacji:
Pielęgnacja kikuta pępowiny. Wytyczne Nadzoru Krajowego w dziedzinie neonatologii - Artykuły i wytyczne - Wytyczne - Pediatria dla lekarzy - Medycyna Praktyczna
Podczas pobytu noworodka w szpitalu, a także w przypadku złych warunków higienicznych w domu zaleca się stosowanie antyseptyku (aczkolwiek WHO w wytycznych dla krajów rozwiniętych nie zaleca odkażania na oddziałach rooming-in)
Najbardziej wskazane do odkażania kikuta pępowiny są oktenidyna (preparat Octenisept na bazie roztworu wodnego) lub chlorheksydyna w zasypce. Preparat odkażający należy stosować raz na dobę, zwracając uwagę na dokładne jego naniesienie na całą powierzchnię kikuta, ze szczególnym uwzględnieniem nasady
Justine pediatra, która była u mnie w ramach kontroli po porodzie, kazała mi przepajać bez powodu dziecko glukozą. Dziwne miały pomysły, ale odpuściły, kiedy pojawiła się moja mama i zrozumiały, że opiekę pediatryczną już mam ;-)Mnie właśnie w szkole rodzenia mówiono, żeby pępek ewentualnie czyścić dookoła suchym patyczkiem do uszu. Jeśli będzie jakaś brzydka wydzielina to dopiero wtedy octenisept. Oczywiście jego opakowanie służy mi do dziś
Znalazłam stronę z wytycznymi Nadzoru Krajowego w dziedzinie neonatologii w zakresie suchej pielęgnacji:Pielęgnacja kikuta pępowiny. Wytyczne Nadzoru Krajowego w dziedzinie neonatologii - Artykuły i wytyczne - Wytyczne - Pediatria dla lekarzy - Medycyna Praktyczna
Podczas pobytu noworodka w szpitalu, a także w przypadku złych warunków higienicznych w domu zaleca się stosowanie antyseptyku (aczkolwiek WHO w wytycznych dla krajów rozwiniętych nie zaleca odkażania na oddziałach rooming-in)
Najbardziej wskazane do odkażania kikuta pępowiny są oktenidyna (preparat Octenisept na bazie roztworu wodnego) lub chlorheksydyna w zasypce. Preparat odkażający należy stosować raz na dobę, zwracając uwagę na dokładne jego naniesienie na całą powierzchnię kikuta, ze szczególnym uwzględnieniem nasady

No i cały czas się martwię tą szyjką żeby się nie skróciła, trochę mnie gin nastraszył i teraz myślę :-( Wiem, że muszę dużo siedzieć na tyłku a ja z tych co im ciężko właśnie usiedzieć. Codziennie ganiałam, to na zakupy to gdzieś indziej więc będzie ciężko teraz. Oby do września ...