reklama

Październik 2014

enya dzięki za info. Nie wiedziałam. W tym drugim badaniu wyszła mi taka jak w pierwszej ciąży. Tak czy inaczej nie szyjką się martwię ale blizną po cc, która zaczyna mi dokuczać.

Justine pediatra, która była u mnie w ramach kontroli po porodzie, kazała mi przepajać bez powodu dziecko glukozą. Dziwne miały pomysły, ale odpuściły, kiedy pojawiła się moja mama i zrozumiały, że opiekę pediatryczną już mam ;-)Mnie właśnie w szkole rodzenia mówiono, żeby pępek ewentualnie czyścić dookoła suchym patyczkiem do uszu. Jeśli będzie jakaś brzydka wydzielina to dopiero wtedy octenisept. Oczywiście jego opakowanie służy mi do dziś :tak:Znalazłam stronę z wytycznymi Nadzoru Krajowego w dziedzinie neonatologii w zakresie suchej pielęgnacji:

Pielęgnacja kikuta pępowiny. Wytyczne Nadzoru Krajowego w dziedzinie neonatologii - Artykuły i wytyczne - Wytyczne - Pediatria dla lekarzy - Medycyna Praktyczna

Podczas pobytu noworodka w szpitalu, a także w przypadku złych warunków higienicznych w domu zaleca się stosowanie antyseptyku (aczkolwiek WHO w wytycznych dla krajów rozwiniętych nie zaleca odkażania na oddziałach rooming-in)

Najbardziej wskazane do odkażania kikuta pępowiny są oktenidyna (preparat Octenisept na bazie roztworu wodnego) lub chlorheksydyna w zasypce. Preparat odkażający należy stosować raz na dobę, zwracając uwagę na dokładne jego naniesienie na całą powierzchnię kikuta, ze szczególnym uwzględnieniem nasady

reklama
Enya moje spojenie łonowe bolało tak przez 2-3 dni myślałam że wyjde z siebie w nocy spać nie mogłam ból mnie budził:-( od wczoraj już lepiej czasem zaboli

Cyntia moja córeczka nadal w poprzek a kopie jak szalona dzisiaj jest bardzo bardzo aktywna

Lucus-ją już ją plecach nie mogę leżeć trudno mi się oddycha

Co o bólów to ja mam bole lewej nogi od biodra do lydki roznie umiejscowione na poczatku tylko jak spalam ale ostatnio spotkalo mnie cos dziwnego bylam z psia psiula na zakupach i nagle robi mi sie cieplo besio boli ale tak jak na biegunke i ta lewa noga no to ja do kibelka ale nic, to wstalam i za 10 minut to samo zaczolam sie nawet martwic ze to jakies skurcze ale jak siedzialam to ustepowalo i mialam tak 3 dni jak tylko troche pochodzilam. Koszmar jakis bo to straszne uczucie:-( teraz mi sie to rzadziej zdaza ale moja ginekolog mowi ze pewnie to rwa kulszowa ale nie wyklucza ze moze to byc jakis skrzep w nodze ( w rodzinie tendencje do zylakow) i dlatego jutro ide robic badania eh troche sie martwie:-(

Jutro zrobie tez glukoze mam nadzieje ze nie bedzie cieplo;:-P,ale mi sie Stasio kreci:-D

To ja też się poskarżę :-( Mnie ciągnie bardzo w pachwinach gdzieś od tygodnia albo i dłużej, nawet nogi nie mogę podnieść. Jak wchodzę pod prysznic albo zakładam skarpetki to jak kaleka :baffled: No i cały czas się martwię tą szyjką żeby się nie skróciła, trochę mnie gin nastraszył i teraz myślę :-( Wiem, że muszę dużo siedzieć na tyłku a ja z tych co im ciężko właśnie usiedzieć. Codziennie ganiałam, to na zakupy to gdzieś indziej więc będzie ciężko teraz. Oby do września ...

kacha88 wiem że w ciąży czasem pojawia się rwa kulszowa i wiem też jaka jest uciążliwa, bo niestety od dawna na nią cierpię. Tylko że u mnie akurat ciąża trochę ją uspokoiła może też dlatego że mało chodzę w obcasach itp. a to ma duże znaczenie. Przed ciążą natomiast bolało mnie chyba przez rok i niestety nic nie pomagało. Rwa kulszowa potrafi strasznie utrudnić życie, człowiek niby sprawny fizycznie a tak nie do końca :baffled:

Ostatnia edycja:
wawka - dzieki za info - tak też planuję uzywac octaniseptu :)

czarna - ja mam to samo - ciągnie/rwie mnie w prawej pachwinie, ale najbardziej w nocy. mam problem z przewróceniem się z boku na bok... ale może to minie - miejmy nadzieje :)

Dziewczyny jutro ide do gina na połówkowe wkońcu... przed chwilą wyszłam z wanny po godzinnych ćwiczeniach - postanowiłam już dzisiaj się ogolić bo ostatnio zrobiłam to na ostatnia chwile i później się okazało że fantazyjne strzyżenie wyszło. a jak wasze golenie???
dla mnie to już jest awykonalne :( męzowi nie pozwole bo się będę stresować dodatkowo. I wogóle nikt tu nie wspominał o takim przykrym problemie jakim jest podcieranie... ja piernicze w tym tygodniu nie wiedziałam jak sie do tego zabrac tak mnie wydeło... hehe :)

Witam Was wszystkie serdecznie;-) i przepraszam ze tak długo mnie nie było..w ostatnim czasie wiele się u mnie działo. Setny raz powtarzanie badań na toksoplazmozę którą mam od roku i jedni mówią ze nie ma wpływu na dzidziusia bo zakażenie miało miejsce przed zajściem w ciążę mój prowadzący lekarz dał mi antybiotyk od samego początku bo powiedział że ryzykować nie będzie ale powtarzać kazał bo mogą zachodzić jakieś reakcje które wyniki mogą zakłócać ..istne szaleństwo...a do tego mam problem z kolanem nie mogę chodzić...ortopeda powiedział że w ciąży rozluźniają się wiązadła ...i jednym słowem jestem kulawa obolała nawet nie chce myśleć co będzie się działo jak będę cięższa;-(
W piątek byliśmy na usg z dzidziusiem wszystko dobrze aczkolwiek jest bardzo wstydliwe bo nie pokazało co ma miedzy nóżkami do tego mój lekarz przysypiał i teraz zastanawiam się czy nie iść do kogoś innego sprawdzić czy oby na pewno wszystko dobrze . to juz 22 tydzień i 1 dzień więc może nie za poźno na profesjonalne połówkowe???mój lekarz profesjonalista wysokiej klasy ale czasami jest taki zmęczony;-(((
obiecuje poprawę i będę teraz do Was często zaglądać

Czesc dziewczyny.
Ja też mam problem z goleniem się, chyba trzeba będzie na lusterko spróbować, bo na wyczucie to nie da rady.
Ciekawa jestem w jakich momentach wasze maluszki ruszają się najbardziej.

dzień dobry
ja już wczoraj odstawiałam tańce z lusterkiem- bo nic nie widzę pod brzuszkiem;)

moje dziecko jest aktywne od 5 rano , jak wypiję kawę no i wieczorem :) chociaż wczoraj to nie wiem czy spało chociaż przez chwilkę

Ania1978k współczuję problemów w ciązy:( oby toxo nie wpłyneła na maleństwo:( -dbaj o siebie i udzielaj się częściej jeśli samopoczucie Ci na to po zwoli:)

Cześć dziewczyny, witam się po nieobecności weekendowej. Zakupy, urodziny siostrzenicy, odwiedziny babci itp. to za dużo. Ogólnie fajnie ale się doprawiłam i wylądowałam u lekarza, całą noc w piątek nie spałam bo mnie dusiło. Okazało się że mam początek zapalenia oskrzeli i dostałam antybiotyk. Ledwo dycham.

Maluszek mój daje mi znać o sobie zawsze jak leżę i się nie ruszam, czasem też jak siedzę np. podczas prowadzenia samochodu. Myślę że nadal jest główką w dół tak jak na ostatnim USG bo czuję do na dole i pod żebrami ale czasami gdzieś po bokach też.

śpię na boku, więcej na lewym, czasem na prawym. Martwi mnie że mało śpię i często się budzę.

reklama
Witam dziewczyny!! Cały długi weekend mnie nie było nawet nie miałam czasu czytać więc zaległości jak nie wiem.
Wyjazd bardzo się udał :-) mimo że pogoda taka sobie było bardzo sympatycznie :-) teraz czeka mnie rozpakowanie i pranie :-/ miłego dnia :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry