reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikówki gotują !! Czyli kulinaria i przepisy ;)

karotka00

Fanka BB :)
Dołączył(a)
18 Luty 2009
Postów
1 550
Miasto
DE
Dziewczyny,zakładam ten temat,jako że dość często w postach przewija się temat jedzenia; obiady,desery,sałatki. :)
Proponuję,żebyśmy w tym wątku dzieliły się przepisami i pomysłami na różne rzeczy,a także oczywiście poradami kulinarnymi.
Ze swojej strony baaardzo bym prosiła o przepisy na jakieś proste i smaczne sałatki oraz pasty do kanapek.:blink:
Ja poszperam u siebie,jak znajdę coś fajnego,to będę wklejać. Mam nadzieję,że wątek będzie się podobał. :)
 
reklama
To ja pierwsza dodam przepis na ulubioną sałatkę moich gości, której nie może zabraknąć na żadnej imprezie. Prosta, tania i dobra. Problem polega na tym, że zawsze dodaję wszystko "na oko" i wedle uznania, ale spróbuję tak mniej więcej "wymierzyć" składniki ;-)

SAŁATKA Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM CURRY
Zawsze robię dość dużą ilość, bo zawsze schodzi w zastraszającym tempie :-)
2 ciemnozielone brokuły
2 podwójne piersi z kurczaka
(daję więcej, bo ja wykrajam wszystkie białe błonki i krwinki, więc z 1/4 mi odchodzi)
ok 300g drobnego makaronu np. muszelki, kwiatuszki.
majonez - pewnie z 5 łyżek i łyżka jogurtu naturalnego, możecie nie dawać jogurtu, a dać więcej majonezu. Kurczak wciągnie trochę majonezu po jakimś czasie, i sałatka zrobi sie trochę sucha, wiec jak przesadzicie z majonezem, to wstawcie ja na 2 godz do lodówki i będzie po kłopocie.
przyprawa curry, sól, pieprz do smaku

Kurczaka kroję na drobne kawałki, zasypuję ok połową opakowania przyprawy curry (żeby wszystkie kawałki były obtoczone), odstawiam na poł godzinki, żeby przeszedł przyprawą. W międzyczasie gotuję makaron al dente (ważne, żeby nie przegotować, bo on i tak troszkę rozmięknie w majonezie) i nieduże różyczki brokuła na półtwardo. Oczywiście w osolonej wodzie :) Jak się upewnicie, czy jedno i drugie są już odpowiedniej miekkości, trzeba porządnie je przelać zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania, szczególnie brokuła.
Smaże kurczaka na lekko złoty kolor. Następnie wrzucam do miski, kurczaka (OSTUDZONEGO), makaron, majonez, sól, pieprz. Mieszam. Dopiero po wymieszaniu dodaję brokuł i delikatnie mieszam, żeby brokuł się nie porozwalał. Odstawiam do lodówki do schłodzenia. Możliwe, że po wyjęciu będzie trzeba dodać jeszcze trochę majonezu, bo kurczak go trochę zabiera/wysusza sałatkę :-) ot! tyle. Sorry, że tyle wskazówek, ale nie umiem gotować wg przepisów, zawsze robię wszystko po swojemu i to pewnie dlatego :D
 
Ostatnia edycja:
Uwielbiam robić sałatki. Może któraś z tych Ci się spoboba:
Zobacz media 718280
Zobacz media 718281
1. Sałatka z gorgonzolą (ekspresowa) nie dla ciężarnych:)
- sałata (np mieszanka), gorgolzola dolce pokrojona w kostkę, ciemne winogrona przekrojone na pół (ja pozbawiam pestek) lub truskawki latem , orzechy włoskie połamane na mniejsze części. Na wierzchu polewam kremem balsamicznym (do kupienia np na tygodniu włoskim w Lidlu).

2. Sałatka z bekonem NAJLEPSZA
- mix sałat, pomidorki koktailowe pokrojone na pół, czerwona cebula w piórka, boczek surowy wędzony w plastrach usmażony na bekon, półplasterki pomarańczy (lub brzoskwini), płatki parmezanu, orzechy włoskie pokruszone, grzanki. Sos robię na oko: do słoiczka daję musztardę, miód, sok pomarańczony, ocet balsamiczny ciemny i oliwę- mieszam)

3. z figami i haloumi (u mnie wersja bez granatu, dodałam pomidorki)
Link do: Sałatka z figami, grillowanym serem halloumi, granatem i pomarańczą | Kwestia Smaku
 
Ostatnia edycja:
reklama
ja nie robie potrawki, z kurczaka
sałatki wyglądają apetycznie

mam fajny przepis na placki z cukini,

4 cukinie, 3 zabki czosnku, 3 kopiate łyżki koperku, jajko i troche mąki

Cukinie ścieramy, solimy, odciskamy wodę i dodajemy resztę składników, mieszamy. Wykładamy na patelnie małe płaskie kotleciki i smażymy. Trzeba uważać zeby sie nie rozleciały bo są delikatne.
Podawć je można z sosem czosnkowym lub keksem jogurtu greckiego bąc śmietany.
Rewelacyjne na obiad, jako przystawka czy na grila
 
Ostatnia edycja:
Do góry