reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

piękna i zadbana w ciąży :)

Czy macie dobre techniki golenia w ciąży?

• Tak, mam bardzo ciekawy pomysł na to.

Głosów: 9 50,0%
  • Nie, nie umiem sobie z tym poradzić.

Głosów: 9 50,0%

• Wszystkich głosujących
    18
reklama
Dziewczyny czy mozecie mi powiedziec czy to normalne czy moze ja juz panikuje.
Moj lekarz od poczatku ciąży mam wrazenie ze sprawe olewa.Mialam robione badania:
cytologia,
wr,
glukoza na czczo
,morfologia i mocz.
Wiecej zadnych badanian nie zlecil a czytalam ze jeszcze powinna bc toksoplazmoza,i jakies inne.Termin porodu mam za 2 tyg. a on mnie nawet ginekologicznie wogule nie badal,tylko tetno dziecka.Nie mialam tez ani razu KTG powiedzial ze nie widzi takiej potrzeby.Kolejnej wizyty tez juz nie wyznaczyl tylko jakby sie zaczelo to mam odrazu do szpitala jechac bo w ciagu pewnie 2 tyg. urodze.:szok:
U niego usg mialam robione tylko 2 razy ,na reszte to jezdzilam prywatnie bo sie niepokoilam czy wszystko ok.Ostatnie mialam w 28 tyg i od tej pory mnie na zadne usg nie skierowal.Nawet nie wiem jak dzieciatko jest ulozone,czy wód mam odpowiednia ilosc,czy rozwarcie jakies,zupelnie nic.:no:
Moze to normalne,ja nie wiem dlatego prosze odpiszcie mi czy u was tez tak jest?czy ja mam jakiegos pecha do lekarzy.

Hmmm...,
Jeśli chodzi o badania, to toksoplazmozy i cytomegalie nie są wymagane, ale zaleca się je zrobić. Teraz to już się nawet nie pyli, bo zaraz masz rodzić.
Ale powinien Cię jeszcze skierować na HBS (wirus żółtaczki typu B), no i zrobić wymaz z pochwy na paciorkowce. Dziwne, że nie miałaś tego robionego:confused:
USG też powinnaś mieć zrobione jeszcze jedno - tak gdzieś między 34 a 38 tyg. ciąży. Ja bym na Twoim miejscu poszła zrobić te dodatkowe badania i to USG prywatnie, jeśli się martwisz :-)

A tak w ogóle, to mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i tylko niepotrzebnie panikujesz, bo z Maluszkiem na pewno jest wszystko OK :-)

Kochane czas rozpocząć listę rozpakowanych Śnieżynko-Lutówek:rofl2:

26 listopada 2009r.

ZŁOTY MEDAL

:rolleyes: angela_nd :rolleyes:

Synuś Aleks
Godzina Porodu -> 12:17
Waga -> 1230g
Długość -> 41cm
Rodzaj Porodu -> cc
Tydzień Ciąży -> 27t i 6d ciąży
Pierwsze Dziecko
Aleks Angela_nd.jpg

04 stycznia 2010r.

SREBRNY MEDAL

:rolleyes: Losek :rolleyes:

Córeczka Oliwka
Godzina Porodu -> 01:04
Waga -> 3090g
Długość -> 52cm
Rodzaj Porodu -> sn
Tydzień Ciąży -> 37t i 3d ciąży
Pierwsze Dziecko
Oliwka Losek 1.jpg

07 stycznia 2010r.

BRĄZOWY MEDAL

:rolleyes: Najeli :rolleyes:

Synuś Adaś
Godzina Porodu -> 20:48
Waga -> 2250g
Długość -> 50cm
Rodzaj Porodu -> cc
Tydzień Ciąży -> 34t ciąży
Pierwsze Dziecko
Adaś Najeli 1.jpg

15 stycznia 2010r.

:rolleyes: agaB :rolleyes:

Córeczki
Danusia i Dorotka

Godzina Porodu -> 11:28 i 11:29
Waga -> 2970g i 2500g
Długość -> 55cm i 51cm
Rodzaj Porodu -> cc
Tydzień Ciąży -> 37t i 3d ciąży
Pierwsze Dzieci
Dorotka i Danusia AgiB.jpgDanusia i Dorotka AgiB.jpg

21 stycznia 2010r.

:rolleyes: Moni_ka :rolleyes:

Synuś Kubuś
Godzina Porodu -> około 11:00
Waga -> 3200g
Długość -> 54cm
Rodzaj Porodu -> cc
Tydzień Ciąży -> 37t i 6d ciąży
Punkty Apgar -> 10
Pierwsze Dziecko
Kubus.jpg

22 stycznia 2010r.

:rolleyes: Majka 1978 :rolleyes:

Córeczki Laura i Roksana
Godzina Porodu -> 10:45 i 10:47
Waga -> 2780g i 2340g
Długość -> 51cm i 50cm
Rodzaj Porodu -> cc
Tydzień Ciąży -> 38t ciąży
Punkty Apgar -> 9 i 10
Trzecie i Czwarte Dziecko

laura.jpgki 001.jpg

26 stycznia 2010r.

:rolleyes: _milena_ :rolleyes:

Synuś Igorek
Godzina Porodu -> 13:49
Waga -> 3000g
Długość -> 55cm
Rodzaj Porodu -> cc
Tydzień Ciąży -> 37t i 5d ciąży
Punkty Apgar -> 10
Pierwsze Dziecko
Zobacz załącznik 201221

26 stycznia 2010r.

:rolleyes: PATITKA26 :rolleyes:

Synuś Filipek
Godzina Porodu -> 22:36
Waga -> 2650g
Długość -> 50cm
Rodzaj Porodu -> cc
Tydzień Ciąży -> 37t ciąży
Punkty Apgar -> 10
Drugie Dziecko

27 stycznia 2010r.

:rolleyes: joasia89 :rolleyes:

Synuś Kamilek
Godzina Porodu -> 03:05
Waga -> 3700g
Długość -> 52cm
Rodzaj Porodu -> sn
Tydzień Ciąży -> 38t i 6d ciąży
Punkty Apgar -> 10
Pierwsze Dziecko
Kamil.jpg

Ostatnia edycja:
Rosi troche dziwne:baffled: Mysle, ze dla bezpieczenstwa dobrze by bylo isc prywatnie i sie poradzic:tak:

Ja jutro wizytke mam i juz sie ciesze, bo zawsze wracam jakas spokojniejsza a czuje sie teraz okropnie:baffled:

Tak sobie szperalam w necie i natknelam sie na to.

Pielęgnacja krocza po porodzie

Kilka rad jak sobie radzić z krwawieniem i obolałym kroczem w pierwszych dniach połogu

Obfite krwawienie wynikające z obkurczania się macicy trwa około 3-6 dni. Później przybierają one inny charakter. Obfite krwawienie wynikające z obkurczania się macicy zwane odchodami połogowymi - składają się głównie z krwi, strzępków nabłonka i śluz. Charakter odchodów zmienia się wraz ze stopniowym procesem gojenia się rany macicy. Wyglądają one następująco:
• 1 -3 dni mają one charakter krwisty
• 5 -6 dni mają one charakter różowo-brązowy
• 10 -14 dni - są surowiczo-białawe (większa ilość leukocytów)
• do około 4 tygodnia - surowiczo-wodniste
• 4-6 tydzień - stopniowe zanikanie odchodów.

Co zrobić, aby rana po nacięciu krocza goiła się szybko i prawidłowo?

Rany powstałe podczas porodu, wynikające z nacięcia, bądź pęknięcia krocza, gdy zszyte dobrze, goją się szybko. Jednak, aby ulżyć bólowi towarzyszącemu można zastosować kilka sprawdzonych sposobów.
• ulgę może przynieść kompres z lodu (pamiętaj aby lodu nie przykładać bezpośrednio do rany, tylko owinąć kostki w czystą gazę)
• można zastosować okłady z Riwanolu, kilka razy dziennie podkład nasączyć roztworem z Riwanolu, i przykładać do rany
• po powrocie ze szpitala do domu można robić nasiadówki w naparze z rumianku lub z liści kory dębowej
• w aptece dostępny jest również środek o nazwie Tantum Rosa , który pomoże w szybkim gojeniu się ran krocza, przyniesie ulgę w bólu, odkazi ranę
• coraz częściej polecane są leki ziołowe, które pomagają w gojeniu się ran ciętych jest to np. lek homeopatyczny Arnica Montana z firmy BOIRON. Lek ten przyjmuje się przez kilka dni po porodzie.
• Nalej bardzo ciepłej wody do butelki, owiń butelkę tetrową pieluszką, i połóż sobie między nogi. Poleż z rozgrzewającą butelką około 20 minut.
• Chłodna woda, sprawia, że krocze mniej boli. Nie przesadzaj jednak z niską temperaturą bo przeziębisz pęcherz.

Prawidłowo zszyte krocze goi się bez żadnych powikłań. Gdy jest czyste, suche i stale wietrzone, szybko się zrośnie i przestanie dokuczać. Pamiętaj, aby w tym czasie często zmieniać podkłady higieniczne (jeżeli szpital nie dysponuje jałowymi podkładami, proponuje zaopatrzyć się w pieluszki jednorazowe Bella), gdyż przemoknięty podkład jest doskonałą pożywką dla bakterii. Zabronione jest stosowanie tamponów w czasie połogu. W tym okresie zaleca się częste podmywanie (stosuj mydła/żele/płyny do higieny intymnej, bądź zwykłe szare mydło nie zawierające srdków zapachowych), a następnie dokładne go osuszenie krocza. Niezbędnym może się okazać papierowy ręcznik lub często zachwalana suszarka, która bez zbędnego dotykania strumieniem powietrza dokładnie osuszy krocze.

Staraj się nie nadwerężać krocza, długo stojąc lub siedząc. W pierwszych dnia po porodzie poleca się noszenie majtek flizelinowych. Są one przewiewne i nie uciskają rany. Przydaje się także dmuchane koło pływackie, które ułatwia siedzenie.

Dziewczyny czy mozecie mi powiedziec czy to normalne czy moze ja juz panikuje.
Moj lekarz od poczatku ciąży mam wrazenie ze sprawe olewa.Mialam robione badania:
cytologia,
wr,
glukoza na czczo
,morfologia i mocz.
Wiecej zadnych badanian nie zlecil a czytalam ze jeszcze powinna bc toksoplazmoza,i jakies inne.Termin porodu mam za 2 tyg. a on mnie nawet ginekologicznie wogule nie badal,tylko tetno dziecka.Nie mialam tez ani razu KTG powiedzial ze nie widzi takiej potrzeby.Kolejnej wizyty tez juz nie wyznaczyl tylko jakby sie zaczelo to mam odrazu do szpitala jechac bo w ciagu pewnie 2 tyg. urodze.:szok:
U niego usg mialam robione tylko 2 razy ,na reszte to jezdzilam prywatnie bo sie niepokoilam czy wszystko ok.Ostatnie mialam w 28 tyg i od tej pory mnie na zadne usg nie skierowal.Nawet nie wiem jak dzieciatko jest ulozone,czy wód mam odpowiednia ilosc,czy rozwarcie jakies,zupelnie nic.:no:
Moze to normalne,ja nie wiem dlatego prosze odpiszcie mi czy u was tez tak jest?czy ja mam jakiegos pecha do lekarzy.
Kochana współczuje takiego lekarza miałam podobnie w pierwszej ciąży lekarz totalnie olewał sprawe badał mnie (ginekologicznie) kiedy miał ochote i o kazde USG musiałam sie prosic wręcz żądać. Moim zdaniem powinnaś iść do prywatnego lekarza upewnić sie ze z dzieckiem jest wszystko w porzadku i nie martwić sie... Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze i ze zdasz relacje :tak:

Pozdrawiam Gorąco

reklama
Joasia,przyznam sie ze od samego poczatku szczegolnie zapdlas mi w pamieci.Moze dlatego ze jestesmy w podobnej sytuacji życiowej:baffled:Szczerze tobie gratuluje narodzin dzieciatka i nawet az sie z radosci poplakalam .:-)

Do góry