reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pięlegnacja dziecka

Karen

Fanka BB :)
Miasto
Kraków
No i właśnie...kolejny wątek ale znaleść coś w watku Witam to trzeba mieć dużo czasu na czytanie a pewnie niejedna z nas ma pytania dotyczące pielęgnacji dzidzi.No i moje pierwsze z nich brzmi jaka powinna być temperatura pomieszczenia w którym śpi i w ogóle przebywa noworodek.Bardzo mnie to nurtuje ponieważ mieszkamy w domu z ciocią mojego męża.Dom jest duży a ogrzewanie na gaz.W ubiegłą zimę rachunki przychodziły po ok 500 zł przy temperaturze w domu ok 17 stopni!Martwię się jak finansowo damy radę.Może wiecie w jakiej temp powinno przebywać dziecko?

reklama
Karen z tego co mi przekazała polozna to temperatura pokojowa powinna byc dla dzidzi okolo 25stopni. Wiesz pazdiernik moze byc juz chlodnijeszy wiec moze musisz pomyslec moze o jakims nadmuchu elektrycznym chcoiaz w tym pokoju gdzie dzidek bedzie przebywal.
17 stopni to naprawde za mało :(

Karen w jakiej temperaturze będzie przebywało dziecko zależy wyłącznie od Was, ja mam zamiar stosować tzw. "zimny chów"  ;)  dzieci wtedy mniej chorują!! Wiem tylko że w czasie kąpieli w pomieszczeniu musi być cieplej, Jolik pisała o jakiś 25st o ile dobrze pamiętam.

zimą 20-22 stopnie wystarczy...
ale w sumie to powinno być uwarunkowane od temp. na zewnątrz... żeby szoku termicznego nie było...
dorośli ciężko znosza szok termiczny a co dopiero maleństwa...

Doxa co to znaczy "zimny chów"? 20 stopni to realne ale 24 czy 25 to chyba rachunki po 1000 zł jak nic.Poza tym ja bym nie była w stanie żyć w takiej temp.do kąpieli rozumiem ale tak...to strasznie dużo,24 ?

ja mam ogrzewanie centralne,ale czasem to w zime jest tak zimno,że będe musiała dla maleństwa kupić jakieś ogrzewanie na prąd,albo popytam znajomych,wtedy znów zaoszczędze :laugh:

Karen zimny chów tzn. że nie przegrzewasz dziecka, nie ubierasz za grubo, ale też nie masz za wysokiej temp. w domu (najlepiej sprawdzać karczek dziecka, jak jest ciepły to znaczy że wszystko OK), ja myślę że jakieś 19-20st będzie OK dla mojego synia.

No i właśnie też liczę na to że taka temp. wystarczy.W domu 19 a w pokoju troszkę więcej(grzejnik) i tam go też będę kąpać.Poza tym ludzie którzy mieszkają np w kamienicach?Przecież dla nich też jest nieosiągalna temp 24 stopni a jakoś te dzieci się wychowały...

reklama
no własnie,a w tamtych czasach napewno nie było tak jak teraz,tyle wygód co my mamy,a jakoś dzieci się chowały

Do góry