reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze Buciki:-)

reklama
wyglądają ślicznie !!!:tak: na razie moje Bartki wystarczą , gdyby młodemu noga urosła będę musiałą myśleć dalej. Tylko najlepiej na nóżkę założyć

Poszperałam w necie i znalazłam mnóstwo sprzecznych informacji. Ortopedzi się spierają co do chodzenia po twardym podłożu na boso. W każdym razie nie udowodniono jeszcze że takie chodzenie powoduje płaskostopie. I jestem skłonna twierdzić że nie ponieważ sama od zawsze chodzę na boso, Julia też rzadko kiedy w kapciach i płaskostopia nie mamy.
Znalazłam też sporo wypowiedzi rehabilitantów, fizjoterapeutów i ortopedów że dziecko chodząc na boso nawet na twardych powierzchniach raz biega na palcach, raz na pięcie, innym razem staje na krawędziach i nie utrwala przy tym jednej pozycji stopy. Może to robić w różnym stopniu.
Za to kapeć sprawę uniemożliwia.

Jeśli już kapcie to takie które zginają się przy palcach i w połowie podeszwy, miękkie sandałki. Absolutnie nie kapcie ze sztywnymi podeszwami (tzw.profilaktyczne).

A jeśli chodzi o trawę, piach i kamienie - przede wszystkim i jak najwięcej na boso;-)

Asia chodzi w befado ale chyba zacznę jej to jednak ograniczać. Muszę się lekarki na bilansie spytać.

Płaskostopie to od osłabionych mięsni stopy, która nie była ćwiczona, a więc np. wiecznie w kapciach. Za to leczenie płaskostopia to m.in. cytuję z wikipedii "Leczeniem płaskostopia zajmuje się ortopedia. Jest ono zwykle zachowawcze - gimnastyka (np. chodzenie boso po różnorodnych płaskich lub też nierównych powierzchniach),"

Ostatnia edycja:
Mój brat miał właśnie to płaskostopie i chyba jak miał 13 lat a może i więcej przeszło mu. Na pewno nie chodził do lekarzy itp. Dużo ćwiczył i chodził na boso :) W wakacje grał w siatkówkę bez butów itp.

Mój chodzi bez bucików no, bo co mi za róznica czy bedzie chodził w nich czy bez jak w butach ma też płasko ?

Mój brat miał właśnie to płaskostopie i chyba jak miał 13 lat a może i więcej przeszło mu. Na pewno nie chodził do lekarzy itp. Dużo ćwiczył i chodził na boso :) W wakacje grał w siatkówkę bez butów itp.

Mój chodzi bez bucików no, bo co mi za róznica czy bedzie chodził w nich czy bez jak w butach ma też płasko ?

buty są wyprofilowane z reguły mają taki "wzgórek" którego na stopie przy płaskostopiu brakuje

reklama
No fakt jest takie coś :) ALe nie przy wszystkich.Mój mały ma np z ccc trampki i tam płasko jest. Na szczęście pare razy miał je na nogach.

MI się zawsze wydawało,że boso najlepiej.

Do góry