reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Podejrzenie kraniosynostozy u synka

RissRose

Fanka BB :)
Cześć. Tydzień temu urodziłam synka, poprzez cesarskie cięcie ( byl ustawiony posladkowo) lekarzowi nie podobał się kształt główki synka, ale zrobili mu usg główki i uznali, że wszystko jest dobrze i wszystko wróci do normy. Wczoraj wylądowaliśmy z synem w szpitalu przez żółtaczkę tu również lekarzom nie podobała się glowka synka podejrzewaja Kraniosynostoze jestem przerażona..... Ma ktoś z Was doświadczenie z tą chorobą ? Albo diagnoza nie okazała się trafna ?

reklama
Cześć. Tydzień temu urodziłam synka, poprzez cesarskie cięcie ( byl ustawiony posladkowo) lekarzowi nie podobał się kształt główki synka, ale zrobili mu usg główki i uznali, że wszystko jest dobrze i wszystko wróci do normy. Wczoraj wylądowaliśmy z synem w szpitalu przez żółtaczkę tu również lekarzom nie podobała się glowka synka podejrzewaja Kraniosynostoze jestem przerażona..... Ma ktoś z Was doświadczenie z tą chorobą ? Albo diagnoza nie okazała się trafna ?
Jeśli jesteście w szpitalu, to pytaj codziennie lekarza o konsultację specjalistyczna główki i o badania genetyczne.

Jeśli lekarzowi nie podoba się główka, to należy skonsultować się z neurochirurgiem. Jak byłam na oddziale z corka, to były dzieci na zabiegach. To za szybkie zrastanie się szwów czaszkowych, przyczyny są różne. Na tak wczesnym etapie trochę trudno o tym mówić, ale lekarzem nie jestem, nie znam się na tym

Część. Mój synek miał kraniosynostozę strzałkową. Standardowe USG przezciemiączkowe główki nie pokaże czy szwy są zrośnięte. U dzieciaczka z podejrzeniem kranio należy wykonać USG szwów czaszkowych. Wtedy będzie wszystko jasne. My jesteśmy ze Śląska. Synek jest pod opieką prof. Larysza. Polecam. Najlepszy specjalista od kranio w Polsce. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania chętnie pomogę.

Część. Mój synek miał kraniosynostozę strzałkową. Standardowe USG przezciemiączkowe główki nie pokaże czy szwy są zrośnięte. U dzieciaczka z podejrzeniem kranio należy wykonać USG szwów czaszkowych. Wtedy będzie wszystko jasne. My jesteśmy ze Śląska. Synek jest pod opieką prof. Larysza. Polecam. Najlepszy specjalista od kranio w Polsce. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania chętnie pomogę.
Dawid Larysz tak ? A operuje w kato? Tez jestem ze Śląska

Tak Dawid Larysz. Nas Profesor dokładnie dwa lata temu operował w Katowicach ale z tego co wiem teraz tylko Olsztyn.

A w którym miesiącu życia synek był operowany ? Bo nam mowila w Łodzi ze między 6 a 9 msc zycia przeprowadzają takie operacje
Najczęściej operuje się do roku. Rozcina się szwy. Może się zdarzyć, że dziecko nie będzie wymagało zabiegu, a jedynie obserwacji. To jednak może stwierdzić wyłącznie lekarz.
Dziewczyna, która poznałam na oddziale była z 6 miesieczna córeczka. Przyjęli ja na oddział, drugiego dnia zrobili rezonans, potem zabieg, a następnego dnia poszła do domu. Znam też mamę, której syn był na obserwacji.

Ostatnia edycja:
reklama
A w którym miesiącu życia synek był operowany ? Bo nam mowila w Łodzi ze między 6 a 9 msc zycia przeprowadzają takie operacje
My mieliśmy zabieg w 17 miesiącu. Ale wszystko zależy od rodzaju kranio i metody operacji. Każdy neurochirurg ma też swoje sposoby na wykonanie zabiegu. Część kranio czołowych nie wymaga zabiegu a jedynie obserwacji. Na facebooku są dwie grupy Kraniosynostoza i Kraniosynostoza SAS. Warto do nich dołączyć.

Do góry