reklama
ossowska.a.8
Fanka BB :)
To zależy od konkretnej położonej
ja miałam od samego początku do samego końca i jeszcze 6 miesięcy po porodzie
musisz się dowiedzieć jak jej u położnej z Twojej miejscowości.
ossowska.a.8
TakA to trzeba w Polsce zapisać się do położnej?
AniaMP
Teraz zgłasza się ciąże po 20 tyg i mozna się spotkać z położna wcześniej. Pomaga np. przy wyprawce, odpowiada na pytania. Niektóre mają sprzęt to i można posłuchać tętna czy zrobić ktg.@Patka95 Nie ma takiego obowiązkuAle generalnie jak masz złożoną deklarację do lekarza rodzinnego, to zapewne też i tam wpisali Ci deklarację położnej. Zatem z dużym prawdopodobieństwem jesteś już do jakiejś przypisana.
Należy się CHYBA 6wizyt przed porodem i 6 po.
Począwszy od 21 tygodnia ciąży aż do rozwiązania położna środowiskowa sprawuje opiekę w formie wizyt odbywających się:
- od 21 do 31 tygodnia ciąży - 1 raz w tygodniu (do 10 wizyt maksymalnie)
- od 32 tyg. ciąży do porodu - 2 razy w tygodniu (do 16 wizyt maksymalnie)
Po porodzie są to minimum 4 wizyty, max 6.
Kontakt z położną nie jest obowiązkiem, ale może by potem odebrany jako zaniedbywania dziecka. Przed porodem wogóle nie masz obowiązku, zaś w szpitalu przy porodzie podajesz adres swojej przychodni i szpital ją powiadamia. Bodajże w ciągu 48h ma Was odwiedzić lekarz, a potem już tylko położna (chociaż u mnie było odwrotnie - najpierw przyszła położna z dekleracjami, a potem lekarz(
- od 21 do 31 tygodnia ciąży - 1 raz w tygodniu (do 10 wizyt maksymalnie)
- od 32 tyg. ciąży do porodu - 2 razy w tygodniu (do 16 wizyt maksymalnie)
Po porodzie są to minimum 4 wizyty, max 6.
Kontakt z położną nie jest obowiązkiem, ale może by potem odebrany jako zaniedbywania dziecka. Przed porodem wogóle nie masz obowiązku, zaś w szpitalu przy porodzie podajesz adres swojej przychodni i szpital ją powiadamia. Bodajże w ciągu 48h ma Was odwiedzić lekarz, a potem już tylko położna (chociaż u mnie było odwrotnie - najpierw przyszła położna z dekleracjami, a potem lekarz(
G
gość _199
Gość
Nie trzeba. Ja np. nie mam takiego zamiaru i nie chce żeby przychodziła do mojego domu obca kobieta.
reklama
ossowska.a.8
Tylko że po porodzie i tak położna musi przychodzić badać dziecko i wykonywać wywiad z rodzicem. Tem wywiad położna wpisuje w książeczkę zdrowia dziecka i pediatra ma go do wglądu przy pierwszym badaniu.Nie trzeba. Ja np. nie mam takiego zamiaru i nie chce żeby przychodziła do mojego domu obca kobieta.