• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Pomocy

Na badaniach prenatalnych 1 trymestru przeziernosc nosowa NT wyszło mi 4.0 lekarz powiedział, że wszystko jest w porządku, nie dostałam skierowania na dalszą diagnostykę. Robiłam tylko hcg i pappa. Mimo wszystko martwię się bo czytałam, że norma jest do 2,5mm. Czy któraś tak miała a mimo to urodziła zdrowe dziecko?

reklama
Jest wiele takich przypadków, poczytaj to forum, uspokoisz się trochę :) a jeśli mimo wszystko się boisz, zrób dalszą diagnostykę. Chyba przy tej przezierności jest takie wskazanie?

W którym jesteś tygodniu? Ile wyniosło CRL? Dziwi fakt, że lekarz nie zlecił nic więcej i powiedział że jest ok bo faktycznie to nie jest do końca ok. Może być to też błąd w pomiarze ale nie odpuściłabym dalszej diagnostyki.

reklama
Dlatego mnie to dziwi, że nic nie powiedział... Badania były robione w 13 tyg.
Przezierność karkowa jest jednym z marketów do obliczenia ryzyka wystąpienia trisomii. Lekarz przy takim wyniku powinien zaproponować dalszą diagnostykę, wykonanie testu NIFTY czy innego płatnego przesiewowego badania, wyniki wiążące się z podwyższeniem ryzyka mogą być przyczyną skierowania na amniopunkcję. Oczywiście są przypadki kiedy pomiar jest błędny, albo nawet prawidłowy wysoki a dzieci rodzą się zdrowe.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry