Sloneczna Salatka
Składniki
20 dag żółtego sera
puszka kukurydzy
puszka ananasa
20 dag szynki lub mieska z kurczaka
sloik selera
majonez
sól, pieprz
ser zetrzec na grubych okch
ananasa szynke lub mieso polroic w drobna kostke dodac odsaczonego selera i kukurydze majonez i przyprawy
SMACZNEGO
Knedelki
500 g jednodniowych bulek, pokrojonych w kostke
400 ml letniego mleka
1 cebula
40 g masla
3 jajka
3 lyzki natki pietruszki
sol, pieprz
galka muszkatalowa
1. Pokrojone w kostke bulki zalewamy letnim
mlekiem. Cebule drobno kroimy i podsmazamy wraz z natka na masle.
2. Do zamoczonych bulek dodajemy jajka, przesmazona cebule, doprawiamy sola i pieprzem i galka razem dobrze mieszamy. Konsystencja knedli musi byc dosc gesta, jesli jest jednak za rzadka dodajemy jeszcze bulki. Odstawiamy na jakis czas. Mokrymi rekoma formujemy knedle.
3. W duzym garnku gotujemy
wode, odstawiamy garnek na bok. Gdy woda przestanie juz wrzec, wkladamy knedle i zostawiamy je na 20 minut od czasu do czasu obracjac. Po tym czasie wyjmujemy je i mozemy od razu podawac.
Rada:
Jesli nie chcemy aby nasze knedle sie podczas zaparzania rozlecialy, mozemy je po uformowaniu polozyc na blat wylozony papierem do pieczenia i zostawic do wysuszenia. Gdy juz beda dobrze wysuszone zaparzamy je. ja tak robie bo czasem mi sie rozpadaly