reklama

Poradnik Mamuśki

Cześć Babki :-)
Ale się dziś rozpisałyście :-)
Ja małego nie dopajam, bo też wciąż na cycu tylko :-) Dziś mu stuknęło 3 miesiące - ale ten czas leci :-D Z tej okazji wybraliśmy się do kontroli do pediatry. Synek zdrowy, waży 5850g i ma już 64 cm :-)

reklama
ja sie wlasnie zastanawiam jaka roznica wieku jest najlepsza... moja przyjaciolka ur. drugie dziecko,jak synek mial 3 lata i serce jej sie karajalo, bo on strasznie byl zazdrosny a ona nie mogla juz mu tyle uwagi poswiecac, co dawniej. on to przezywal i byl wrecz brutalny wobec siostrzyczki. nie chcialabym takiej sytuacji i chyba sie zdecyduje, jak maly bedzie mial 4 lata. z drugiej str. mam 35 na karku i dobrze by bylo sie przed 40 z drugim uwinac :)

Flower jeszcze raz dzięki wielkie!! Już byłam w stanie uwierzyć , że nie ma czegoś takiego i myślałam może, że jakąś literówkę zrobiłaś w nazwie, a tu proszę jaka niedouczona baba!! Jutro wybiorę się do innej apteki gdzie mają kosmetyki Avene i zakupię oba te produkty.

Dzisiaj wysmarowałam małemu łepek alantanem, ale to cholerstwo takie gęste i tępe w rozsmarowywaniu, a mały sporo włosów ma, ale dałam radę nałożyłam mu czapeczkę i tak 'siedział' 1,5h. Głowę mu myłam 4 razy, bo to tłuste, ale ładnie wyglądała- zobaczymy jutro czy te strupki żółte się nie zrobią. W sumie wyczesywać nie było co i albo to tylko zmiękło albo zeszło w myciu- mam nadzieję.

ja sie wlasnie zastanawiam jaka roznica wieku jest najlepsza... moja przyjaciolka ur. drugie dziecko,jak synek mial 3 lata i serce jej sie karajalo, bo on strasznie byl zazdrosny a ona nie mogla juz mu tyle uwagi poswiecac, co dawniej. on to przezywal i byl wrecz brutalny wobec siostrzyczki. nie chcialabym takiej sytuacji i chyba sie zdecyduje, jak maly bedzie mial 4 lata. z drugiej str. mam 35 na karku i dobrze by bylo sie przed 40 z drugim uwinac :)

Miriam dzieci bardzo różnie reagują, nie ma tu reguły. Wcale nie jest powiedziane, że 4-latek poradzi sobie z tym lepiej. W sumie raczej im starsze dziecko i bardziej świadome tego, co straciło tym gorzej. Młodsze dzieci lepiej akceptują takie zmiany.

Witajcie.Michalinka dzisiaj po kontroli i szczepieniu.oczywiscie szczepienie platne,w jednym kluciu,za darmo dostala od lekarki szczepienie na pneumokoki. Malenka ma juz 67 cm mierzona po kawalku skulona,wiec urosla ponad 15cm od urodzenie - w 3 i pol miesiaca waga 6700g.wysypka to prawdopodobnie łojotokowe zapalenie skory,podobno ma zejsc samo ale dala nam lekarka masc gdyby zaczerwienienie sie powiekszylo.skore mamy nawilzac tym co do tej pory - oilatum i emolium

Witam i ja. Chciałam isc na spacerek z małym ale zasnął. Przeżył dzisiaj traumę z rana. Przez miesiąc brał magnez i dzisiaj pojechalismy zrobić mu badanie krwi. Bardzo płakał biedaczek. Mógłby pospać na dworku ale nie mam serca go budzić. W ogóle zrobił się z niego śpioch.

Silentenigma duża już Twoja córcia :-)

Karolaola nie narzekaj, mój nigdy 3h na spacerze nie przespał, czasem w domu mu się tak zdarza, ale rzadko. Ostatnio śpi krótko (tak do godziny) ale 3-4 razy dziennie więc nie jest źle :-)

Jak często karmicie swoje dzieci cycem w dzień? Arturo przytył w miesiąc tylko 600g (niby lekarka mówi, że ok) ale zaczęłam zwracać uwagę ile je w ciągu dnia i prawie co godzinę 1,5 się domaga cyca...czy powinnam myśleć o dokarmianiu go? Jak się naje to jest uśmiechnięty i spokojny (czyli najada się).

Dziwczyny, ponieważ niedawno wrócił temat dodatkowego urlopu macierzyńskiego w 2o12 pamiętajcie, że żeby go dostać nie musicie zahaczyć o 2012 r z "podstawowym' macierzyńskim. Wystarczy, że 1 stycznia 2012 będziecie w trakcie tych 2 tyg dodatkowego jaki przysługuje w 2011. Na wniosek możemy wtedy przedłużyć o kolejne 2 tygodnie. Ja urodziłam 4 sierpnia i się załapię na te kolejne 2 tygodnie należne w 2012 (czyli wraz z podstawowym macierzyńskim będę miała 24 tygodnie urlopu). Tak wynika z przepisów przejściowych, potwierdziłam to też już w mojej firmie.

reklama
Tonya wiem, wiem, ale coraz brzydsza pogoda się szykuje i nie będzie szans na takie długie spacerki, a w domu tak kolorowo nie jest.

Jeśli chodzi o domaganie się cyca to u mnie podobnie jak u Ciebie czyli co 1- 1,5h. 2h bez karmienia -jeśli nie ma drzemki w tym czasie- nie wytrzyma. I też po jedzeniu jest radosny i skory do zabaw- czyli najedzony, ja myślę, że te nasze mleko po prostu szybciej się trawi i stąd częstsze karmienie, ale też już nie raz myślałam, że się nie najada i bliska byłam podania butli zamiast cyca. Jakby nie było to też ograniczenie dla nas- na dłużej wyskoczyć nigdzie nie można. Ale ja butli nie mam zamiaru wprowadzać jeśli nie będzie potrzeby. Myślę nawet o dalszym karmieniu po wróceniu do pracy, choć chciałam wtedy całkowicie przestać. Zobaczę.

A jak często karmicie w nocy cycem? Bo u nas ostatnie noce mały od godziny 3 budzi się prawie co godzinę i nie zawsze chce cyca, ale tylko tak usypia (u mnie w łóżku) chyba czas to zmienić...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry