1. Macius wczoraj rano siedzial z nami w lozku, a ja pytam meza: ile razy do niego wstawales? Raz? A Macius odp:tcii! Ale sie usmialismy!
2. Od 2 dni jak wyjde z pokoju a Maciejek nie jest w kojcu to "biegnie" do mnie i wola: Ma-mo, ma-mo!
3. Jak widzi psa to wola: auu, auu. Jak sie go spytamy :jak robi piesek? To tez auu, auu. Natomiast jak wczoraj zobaczyl kotka to powiedzial: icii, icii(kici, kici). A jak spytalam go w domu jak robi kotek, to Macius odp: mia, mia
4. Jak chce cos dostac i bardzo mu zalezy to mowi: da-da(prawie krzyczac). Jak mniej zalezy to da. Czasem mowi w skrocie:mi mi(to chyba ma byc daj mi)
5. Jak slyszy uato na sygnale, albo chociaz alarm samochodowy to mowi: ioioio
6. Od 2 dni, jak mowie jemu, ze idziemy na spacerek, to podchodzi do wozka i mowi:brrum brrum. Na samochody tez tak wola

7. Wieczorem gdy zbliza sie pora spania a nam sie nie spieszy aby go polozyc, a Macius jest zmeczony, to sam biegnie do drzwi od lazienki i wola: mju, mju(myju, myju). Pewnie dlatego, ze kocha wode. A w ciagu dnia jak mu powiem, ze idziemy myc raczki to jest to samo.
8. Pieknie mowi Papapa, baba(babcia)
9. Pomaga wrzucac mi pranie do pralki(wkladanej od gory), oraz je wyciagac. Tzn ja wyciagam po kilka sztuk, podaje Mackowi, a on je wklada do miski. Na koncu niestety, aby sobie urozmaicic to wyciaga je na podloge :/
To chyba na tyle nowosci. Jak sobie cos przypomne to dopisze