reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Postępy naszych pociech

antos dydy(biust) sie nauczyl pokaywac i mowic i zaglada wszystkim znajomym kobietom przez co mamy dziwne sytuacje :tak:

a poza tym dalej tylko pisk i kryk jak cos chce
dalej czakamy na jakies dorosle slowo

reklama
u nas z nowych słów Antek ma hau hau i dada (co oznacza babcia):tak::tak::tak:ale ogólnie chyba jakis przełom jest w mówieniu

I u nas mały przełom w mowie, zaczyna mówić więcej niż początkową sylabę, na przykład piciu to "puta", buty to "but", pies to "piet". Ładnie pokazuje i nazywa różne części ciała: oko to "oto", nos "nio", włosy "wo", ucho "uuu", ręka "re", noga "no" tylko stopa nie mówi, wie gdzie jest ale nie umie powtórzyć ;-)
Pozdrawiam

Nowe słowo Mateuszka "kuta", a znaczy to: kosmetyczka :-) A jeszcze się nie pochwaliłam, chociaż pewnie nie ma czym, że Mateusz mówi "ku" jak na przykład się uderzy lub po prostu zdenerwuje. Ja raczej nie przeklinam ale często mówię kurde i się skubaniec nauczył :eek: A i potrafi powtórzyć po mnie, jak już się wybitnie wkurzę, to klnę: k***a mać, a Mateusz: "ku ma" :no: Ja nie zwracam na to uwagi, ignoruję, bo w sumie on chyba jeszcze nie wie, co to znaczy i że tak się nie powinno mówić. Muszę się pilnować jak coś mówię, bo papuga wszystko powtarza.
Pozdrawiam

Moje dziecko sie rozmamowalo. Ciagle mama mama mama. I wszedzie za mna lata i wola mama. Slodkie to takie. Tak poza tym to robi yhy zamiast tak i yyy (no wiecie) zamiast nie. Dalszych postepow w mowie brak. Ale jeszcze sie doczekam.

Maja nauczyła sie przedstawiac, sama leci i mowi Jestem Maja i jak sie ktos pyta jak ma na imie tez odpowie.

Dodatkowo wie co oznacza i mowi, mogę nie mogę ... Nie zawsze nie moge jest respektowane, ale przynajmniej nas ostrzega ze w szkode wchodzi.

Ze śmiesznyh powiedzonek ostatnio jest mama siad (skutek przebywania z psem teściów) pies siada to matka też może.

reklama
A nasza Sofija mówi na mnie mama albo mamaś(zamiast mamuś), to samo z tatą tyle ,że tu już poprawnie tatuś, potrafi też powiedzieć choć i woła tak do Kazika i do nas jak chce, żeby ktoś do niej podszedł, albo za nią poszedł. Potrafi powiedzieć Zosia, no i prawie na okrągło woła nie cie, czyli nie chcę. Uczę ją mówić tak, ale nie mówi tego sama od siebie , tylko powtarza za mną ta i kiwa głowką :tak:. Jeszcze mówi dzik i dzidzia, jak widzi dzieci. To chyba już cały zasób słówek , których używa.Kazik nie może się doczekać aż zacznie jego imię wymawiać;-)

gratuluję Maji bystrości i poczucia humoru:-)

Do góry