reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

przepisy dla karmiącej mamy

Madzia, na suszonych możesz zrobić te same ciasta co na drożdżach żywych, stosując przelicznik 7 g suszonych -= 25 g żywych. No i możesz opuścić fazę wyrastania samych drożdży z mlekiem, bo suszone tego nie potrzebują.
 
reklama
a moze ktoras z was zna jakis przepis na ciasto drozdzowe z uzyciem drozdzy w proszku?

Madzia- ja tez stosowalam drozdze w proszku, do czasu, kiedy zorientowalam sie, ze w polskich, a nawet polsko-hinduskich sklepach sa drozdze w kostkach. Musze przyznac, ze jednak to co pieklam na zywych dr. wychodzilo lepiej, ale moze to przypadek...
 
filety z lososia najpierw zalewasz sokiem z cytryny i solisz, na chwilke do lodowki.
potem smarujesz je od spodu sosem tatarskim i ukladasz w zaroodpornym naczyniu. na gore dajesz grubo pietruszki, swiezej, posiekanej zmieszanej z oliwa i starta skorka cytryny i obsypujesz bulka tarta.
Pearl- twoj przepis wydaje sie byc bardzo prosty, a zarazem ciekawy! Musze wyprobowac!
 
Lasagne



0
Sos beszamelowy

łyżka masła
łyżka czubata mąki
2 szklanki mleka
szczypta soli, pieprzu
odrobina gałki muszkatołowej

Rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę energicznie mieszając trzepaczką by się nie przypaliła. Przyprawić i dolać mleko, dokładnie wymieszać, aż zgęstnieje.

Sos mięsny
700 dag mięsa mielonego (u mnie mielone z indyka)
2 średnie cebule
20 dag pieczarek
papryka czerwona
puszka kukurydzy
puszka pomidorów bez skórki
3 ząbki czosnku
szklanka bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
bazylia
sól, pieprz do smaku
odrobinka gałki muszkatołowej

Dodatkowo
ok 8 płatów makaronu lasagne
25dag sera żółtego pokrojonego w plastry

Mięso podrobić i przełożyć na patelnię (najlepiej teflonową) - smażyć z pokrojoną w kostkę cebulą ok. 10 min. Dodać średnie kostki pieczarek i papryki. Smażyć dalej ok. 5 min. Dodać pokrojone pomidory z puszki, ale bez soku oraz kukurydzę. Smażyć kolejne 5 min. ciągle mieszając. Dodać ząbki czosnku pokrojone na pół oraz wlać bulion. Dusić, aż płyn wyparuje. Dodać koncentrat i cukier (żeby zminimalizować kwaśny smak). Rozetrzeć w palcach bazylie i dodać razem z gałka muszkatołową i pieprzem. Jeśli będzie taka potrzeba doprawić lekko solą. Smażyć kolejne ok 5 min.

Wysmarować tłuszczem blaszkę podłużną o wymiarach ok. 28 x 9cm (ja uzylam sredniej wielkosci tortownicy). Układać kolejno makaron (nie trzeba wcześniej gotować), beszamel, sos mięsny, plasterki sera żółtego i tak cały czas a na samym końcu mięso, makaron, beszamel i ser żółty.

Piec ok 30min. w termoobiegu na ok 190stC

kopia_dsc01199.jpg





Przepis pochodzi stad Małe co nieco... - Onet.pl Blog
 
Ja dzisiaj robilam tego lososia od Pearl i wyszedl mniamciu mniamciu:tak:
Nastepnym razem bedzie ryba a'la Survivor,ale musze sie najpierw z tym sosem oswoic,bo sie boje ze cos spapram
 
Bea bułki tartej sypiesz tak delikatnie tylko na wierzch, wazna jest ta pietruszka swieza posiekana i jej ma byc sporo:-)
ja podaje ta rybe z chlebkiem czosnkowym lub bagietka z maslem, ale ryz chyba tez moze byc;-)
 
Pearl - jaki chleb czosnkowy masz na mysli? Cos w stylu pita bread, plackow typu naan lub roti? Sorry za to pytanie, ale na prawde nie wiem, a chcialabym zrobic ta rybke.
 
reklama
bea tu jest taki zwykly chleb mrozony z maslem czosnkowym w srodku i wkladasz go do piekarnika i to maslo sie rozpuszcza to sie nazywa garlic bread, poszukaj moze w Anglii tez maja:) a jak nie to zwykla bagietka ze zwyklym lub czosnkowym maslem;-)
 
Do góry