reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

przepisy kulinarne :)

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam to danie:
Bigos kapitański

Składniki:
puszka groszku
1/2kg pieczarek
2 cebule
1/2kg kiełbasy ( ja zamiast kiełbaski dawałam podsmażone paróweczki pokrojone w talarki)
mały koncentrat pomidorowy
2łyżki keczupu
sól
pieprz

Przygotowanie:
1. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę, smażymy i wkladamy do garnka. Pieczarki kroimy, przesmażamy, dodajemy do kiełbasy. Cebule kroimy w talarki, smazymy, przekładamy do garnka. Dodajemy groszek wraz z zalewą, koncentrat, keczup, sól i pieprz do smaku.
2.Dusimy 15 - 20 minut na wolnym ogniu, podlewając wodą i często mieszając. Bigos można podawac z chlebem lub ziemniaczkami jako danie obiadowe:tak:

SMACZNEGO :-)






 
reklama
Kurczak w jasnym sosie


Składniki:
2 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 kostka rosołowa
przyprawa do kurczaka
szczypiorek
majeranek
tymianek ( ja nie dodaję bo nie lubię)
1 łyżka masła
2- 3 łyżeczki mąki
mała śmietana (lub jogurt naturalny)


Przygotowanie:
1. Filety kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka.
2. Pokrojone w kostkę cebule smażymy na gorącym oleju. Dodajemy rozdrobniony czosnek i mięso. Smażymy, aż kurczak będzie biały:)
3. Wlewamy wodę, wrzucamy kostkę rosołową i dusimy. Dodajemy osączoną kukurydzę, zioła i szczypiorek. Łyżkę masła obtaczamy w mące i dodajemy do kurczaka ( będzie delikatniejszy). Mąkę mieszamy ze śmietaną, solimy i wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Kurczaka w sosie podajemy z ryżem:)








 
Ja to uwielbiam rybkę po grecku taką kupną w okrągłym i płaskim pudełeczku :tak:Firmy: Dega:tak: Bardzo smaczna, dobrze doprawiona i te warzywka...mniam:-D Oczywiście ja na zimno wpierniczam:zawstydzona/y::-D Na ciepło jej nie jadłam;-) Wypróbuj:tak: Pychota:-)
 
Tak wyglądają:
 

Załączniki

  • 1_3d17df40d2c0.jpg
    1_3d17df40d2c0.jpg
    6,5 KB · Wyświetleń: 260
  • 1_212452919dc1.jpg
    1_212452919dc1.jpg
    4,6 KB · Wyświetleń: 254
Ja do naczynia żaroodpornego kładę rybkę obsypaną solą i pieprzem, można skropić cytryną, na to kładę mieszankę warzyw taką mrożoną, obojętnie jaką, zależy jakie warzywka lubisz i zalewam to sosem beszamelowym i to do piekarnika na ok 40 minut. Jest pycha. Sama już dawno nie robiłam i muszę się skusić. Dzisiaj będę robiła takie kluski na parze (kupiłam gotowe) z sosem pieczarkowym mniam mniam... Już głodna, a do obiadu daleko.
 
to ja podrzucę jeszcze przepisy, które skopiowałam z innego forum, dziewczyny na pewno sie nie obrażą, ze zachwalam te pyszności :-).
Najlepiej lubię ten gulasz, trochę schodzi z krojeniem, ale sie wycwaniłam i tylko mięso kroję teraz, a reszte w robocie na odpowiednich ostrzach (jarzynki np na grubych oczkach i małe obroty daję)

Karkowka Doroty :)
Składniki:
ok.1 kg karkówki bez kości,
2 średnie papryki,
2 średnie cebule,
ok. 30 dag pieczarek,
2 małe słoiki keczupu z Włoclawka,
vegeta,
ok. 1/2 szkl. oleju

Wykonanie:
Pokroić mięso w plastry i przyprawić vegetą, ułożyć w żarootpornym naczyniu,wlać olej, następnie położyć cebulę, pieczarki i paprykę. Na to wylać keczup, przykryć i wstawić do piekarnika (200 stopni)na 1.5 godz.Pycha! Polecam na przyjęcia, rodzinne obiady.
Wazne! jak dla mnie to pol szklanki oleju to za duzo bo karkowka i tak puszcza sok, ja daje tak na oko oleju ale z 3 lyzki, moze 4 :)

Carbonara - pycha!
* 500 g makaronu spaghetti)
* 1 łyżka oleju
* 200 g boczku
* 3 zółtka
* 300 ml smietany 22% lub 36%
* 50 g parmezanu tartego (to bardzo wazne - tylko ten ser!)
* sól
* 2 zabki czosnku wycisnietego
* pieprz

Pokroj boczek na drobniusienkie paseczki (kosteczke) i podsmaz na patelni tak zeby byl chrupiacy i zarumieniony. Ugotuj makaron all dente w wodzie z sola i lyzka oleju, (ja wlasnie lubie taki lekko twardawy) i go odcedz. Usmazony boczek wrzuc do garnka gdzie jest makaron i wymieszaj (oczywiscie wlewasz z tym tluszczykiem).
W miseczce mieszasz smietane, zoltka, ser parmezan,czosnek, pieprz i wlewasz do makaronu (dlatego najlepiej zeby zrobic sos i usmazyc boczek wczesniej bo makaron powinen byc cieply od razu po przecedzeniu) i mieszasz na ogniu zeby leciutko sos zgestnial :) soli do smietany nie syp bo parmezan jest slony i boczek tez, zawsze mozna dosolic na talerzu niz przesolic :)

zupa wegierska gulaszowa :) pycha!
skladniki:
1kg chudego,wolowego mieska bez kosci
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
maly seler
biala czesc pora
2 duze cebule
4 ziemniaki
2 lyzki koncentratu pomidorowego( ja biore wiecej)
2 lyzki czystego smalcu
sol
pieprz
papryka slodka
papryka ostra
cukier do smaku

Miesko oczyszczamy z najmniejszych sladow tluszczu, kroimy w drobna kostke, lekko solimy, smazymy na rozgrzanym smalcu( ja robie na oleju) rumieniac ze wszystkich stron - przekladamy do garnka.
Na pozostalym ze smazenie tluszczu podsmazamy czesto mieszajac rozdrobnione jarzyny ( tez w kostke) powinny sie zeszklic - przekladamy to do garnka na warstwe miesa.
Na pozostalym tluszczu smazymy pokrojone w piorka cebule i krazki bialej czesci pora, dy sie zeszkla przekladamy do garnka wraz z reszta tluszczu.
Przgotowane produkty zalewamy ciepla woda na wysokosc 3 cm ponad powierzchnie jarzyn i miesa ( ja wlewam troszke wiecej ) zagotowujemy, zmiejszamy ogien i gotujemy od czasu do czasu mieszajac az mieso i jarzyny beda miekkie.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostke ziemiaki.Przed zdjeciem z ognia dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy papryka slodka i ostra caly czas mieszajac.
Zupa powinna byc pikantna z wyrazna pomidorowa nuta.
Znakomicie smakuje odgrzana nastepnego dnia ;)

Schab z jabłkami w ziołach prowansalskich
Kawałek schabu bez kości w całości
1-2 jabłka kwaśne
mieszanka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku (można i więcej jak ktoś lubi)
sól
szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
kostka rosołowa,
pieprz, papryka

Schab naciąć jak na kotlety schabowe nie przecinając jednak mięsa do końca.Plastry około 0,5 - 1cm. Mięso natrzeć solą i rozgniecionym czosnkiem. Jabłko umyć pokroić w plastry około 0,5 cm.
Do powstałych kieszeni włożyć po kawałku jabłka. Mięso obsypać dużą ilością ziół z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino - odstawić na godzinę aby mięso przeszło ziołami. Dolać szklankę wody oraz 1/2 kostki rosołowej. Włożyć do piekarnika.
Podczas gotowania co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem. Piec około godziny. jeżeli zbyt dużo sosu wyparuje dolać wody lub wina.
 
Ostatnia edycja:
reklama
i jeszcze parę innych
Potrzebne skladniki:
-Filet z kurczaka podwójny albo nawet 3 pojedyńcze ( zalezy ile na ile osób )
-Zupa cebulowa w proszku Knorra
-Śmietana słodka
-olej

Filet kroimy wzdłóż na pasy po czym panierujemy wszystkie kawałki sporszkowaną zupą cebulową. Jak już bedziemy miec wszystkie kawałki obtoczone wkladamy do lodówki na jakieś 3 godziny zeby to naszło porządnie. Następnie po upływie tego czasu podsmarzamy miesko na oleju. Nastepnie układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy smietaną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180-200 . Ja to tzrymałam 40 min. Nie zrażajcie się jesli w trakcie zapiekania to bedzie sie burzyć to tak sie poprostu robi. Gwarantjue ze napewno bedzie pyszne. Gotowe miesko podejmy najlepiej z ryżem do tego jakas surówka najlepiej cos w stylu sałatki greckiej.

Fileciki z serem i oliwkami
Przygotowujemy wszystkie skąłdniki tak jak do schabowych lub piersi smażonych. Smażymy kotlecika z jednej strony - obracamy na drugą. Kładziemy plasterek żółtego sera i oliwki pokrojone w krążki. Smażymy. No i podajemy z ziemniaczkami i jakąś pyszna surówką , np.:-p:
- kapusta pekińska skrojona (tylko ta zielona część, taka wiotka :-D, z tamtej twardej części mozna bigos zrobić ;-))
- starte jabłko
- garść rodzynek
- jedna mandarynaka, połamana na ząbki i pokrojona
- śmietana
Spagetti z tuńczykiem - wiem że coś pisałyście że nie można tuńczyka, ale ja czasami jadam
2 puszki tunczyka-jedna w oliwie,druga w sosie
pęczek natki
2 cebule
500g smietany
paczka makaronu spagetti
sol
pieprz
Cebule kroimy w piórka,smazymy na złoty kolor,dodajemy tunczyka,smietane,przyprawy i natke-dusimy chwile na wolnym ogniu.
Makaron gotujemy,odcedzamy,łączymy z sosem
 
Do góry