koga poproszę o przepis na orzechowy sos i omlet z serem (czy musi być kozi? ja akurat koziego nie cierpię).
omlet z kozim serem - to poprostu ser kozi o konsystencji jak żółty - starty na tarce (może być zwykły ale wtedy jest niewyczuwalny w smaku - a kozi ma taki smaczek i zapaszek) dodany do mocno roztrzepanych jajek przed wylaniem na patelnię
sos orzechowy
1 por
2mas łyżki masła
1 serek maskarpone
1 śmietana 18%
100 g orzechów właskich
sól, pieprz, cytryna do smaku
w garnczku z grubym dnem(!) - bo w zasadzie powinno się go robić w kąpieli wodnej ale to za dużo zabawy - na najmniejszym ogniu udusić posiekany por na maśle (dość sporo masła, żeby por się nie smażył, a dusił), doprawić, jak będzie miękki zdjąć z ognia i dodać serek mascarpone (bo szybko się waży) postawić na malutki ogień i mieszać mieszać mieszać do rozpuszczenia, dodać potłuczone orzechy, doprawić solą pieprzem - ciut, i cytryną pilnować, żeby się nie zagotował!!!
podawać z makaronem muszelkami i np z pieczonymi polędwiczkami
do tego polecam warzywa z patelni - na oliwie z oliwek wrzucić surowy groszek cukrowy - całe strąki i połówki pomidorków koktajlowych (i można też kawałki czerwonej surowej papryki) wszystko smażyć na dość ostrym ogniu, lekko posolić
warzywa są boskie i chrupiące, szczególnie groszek - z tym, że z warzyw Maks zjada jedynie pomidory