reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

ivka76

Fanka BB :)
Dołączył(a)
7 Sierpień 2005
Postów
3 775
Miasto
Wrocław ul. Poleska
Ja co prawda jeszcze przez dłuższy czas nie zamierzam gotować dla maluszka, ale myślę, że taki wątek by się nam przydał. Sama mam dosyć spory zbiór przepisów dla maluszków (poza książką kucharską) i będę Wam co jakiś czas coś podrzucać.
Dzielmy się więc przepisami na dania dla naszych malców.
 
reklama

pytia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
13 Lipiec 2005
Postów
4 681
Świetny pomysł, ivka. Jak dla mnie - bomba, bo nie jestem mistrzem kuchni. Jadę na razie na słoiczkach, bo nic lepszego nie przychodzi mi do głowy i szczerze mówiąc nawet nie bardzo wiem, jak zabrać się za gotowanie dla maluszka. Będę więc regularnie tu zaglądać!
 

inkaa5

Marcowa mama Miłoszka
Dołączył(a)
4 Grudzień 2005
Postów
554
Miasto
Warszawa
Super pomysł!!! Ja dokładnie jak pytia i tereska, ale może wasz pomysły natchną mnie do upitraszenia czegoś dla Miłeczka w kuchni??? ::) ;)
 

ivka76

Fanka BB :)
Dołączył(a)
7 Sierpień 2005
Postów
3 775
Miasto
Wrocław ul. Poleska
No to zaczynam udostępniać Wam swoje zbiory :)

Zupa jarzynowa z chudym mięsem wołowym

pierś od 7m-ca
butelka od 7m-ca

1/5 małej marchewki (25g)
1/5 małego ziemniaka (20g)
1/2 małej pietruszki (20g)
1-2 różyczki mrożonego kalafiora (30g)
łyżeczka oleju sojowego (5g)
2 łyżeczki kleiku ryżowego (5g)
20g surowego chudego mięsa wieprzowego od szynki (po ugotowaniu 2 łyżeczki - 10g)
100-120 wody

Marchew, ziemniaka i pietruszkę umyj, obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Kalafior z mrożonki powinien być jasny, bez uszkodzeń i ciemnych plam. Opłucz go w zimnej wodzie. Warzywa włóż do wrzącej wody i gotuj je na małym ogniu do miękkości (ok.20-30min). Następnie przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj. W osobnym naczyniu ugotuj mięso, potem drobno je posiekaj ostrym nożem na wyparzonej plastikowej deseczce. Dodaj do zupy mięso, kleik, olej, wszystko wymieszaj i zagotuj.

1 porcja zupy = ok.180g zupy + 10g mięsa gotowanego
 

ivka76

Fanka BB :)
Dołączył(a)
7 Sierpień 2005
Postów
3 775
Miasto
Wrocław ul. Poleska
Papka z marchwi, jabłka i mięsa indyka

pierś od 7m-ca
butelka od 7m-ca


1/2 małej marchwi (60g)
1/2 małego jabłka (60g)
łyżeczka świeżego masła (5g)
20 g surowego mięsa z piersi indyka
50g wody (1/5 szklanki)

Marchwekę dokładnie umyj, obierz i opłucz. Pokrój ją w kostkę, włóż do wrzącej wody. Po chwili dodaj mięso (pamiętaj, aby je uprzednio umyć) i gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu aż marchew i mięso staną się miękkie. Jabłko opłucz i obierz, a następnie dodaj po ok. 20min gotowania do marchewki i mięsa. Jeszcze chwilę pogotuj wszystko na wolnym ogniu. Następnie przetrzyj przez drobne sitko lub zmiksuj. Dodaj masło i wszystko zagotuj. Taka papka stanowi doskonały i bardzo wartościowy posiłek, np. obiad.

1 porcja = ok. 150g
 

ivka76

Fanka BB :)
Dołączył(a)
7 Sierpień 2005
Postów
3 775
Miasto
Wrocław ul. Poleska
Kisiel mleczno-waniliowy

pierś od 7m-ca
butelka od 7m-ca


21g następnego mleka w proszku
135 g wody
6g mąki ziemniaczanej
5g cukru
1cm wanilii w lasce

Odmierz odpowiednią ilość wody, dodaj do niej cukier, kawałeczek laski wanilii. Wszystko zagotuj. Po chwili wyjmij wanilię. Do pozostałej ilości zimnej wody dodaj mączkę ziemniaczaną, starannie rozmieszaj, likwidując wszystkie grudki i nie przerywając mieszania zagotuj. Następnie połącz wszystko z rozprowadzonym w wodzie mlekiem. Kisiel możesz przed podaniem polać sokiem lub przecierem owocowym.

 

ivka76

Fanka BB :)
Dołączył(a)
7 Sierpień 2005
Postów
3 775
Miasto
Wrocław ul. Poleska
Przecier z mrożonych malin

pierś od 6-7m-ca
butelka od 6m-ca


1/2 szklanki mrożonych malin (100g)
2 łyżeczki kleiku ryżowego (5g)
łyżeczka cukru (5g)

Niemowlętom możemy podawać tylko zdrowe i sypkie maliny (nie mogą być zbite). Owoce opłucz na sitku pod bieżącą wodą, następnie sparz wrzątkiem i osącz. Przełóż do wyparzonego porcelanowego kubka, dodaj cukier, po chwili rozetrzyj na miazgę i wyciśnij sok. Do soku możesz dodać zagotowany kleik ryżowy, który uprzednio trzeba rozprowadzić w kilku łyżeczkach przegotowanej wody.
Starszym niemowlętom (od 11 m-ca) przecier malinowy możesz dodać do naturalnego jogurtu lub podawać z pieczonym w domu biszkoptem.


Mięso na słodko z kaszką ryżową

pierś od 7m-ca
butelka od 7m-ca


1 jabłko
filet z piersi indyka lub część udźca - 2 łyżeczki gotowanego mięsa (3g)
3 łyżeczki kaszki ryżowej lub kukurydzianej
łyżeczka świeżego masła

Dokładnie umyj jabłko, obierz je ze skórki, pokrój w kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Osobno ugotuj mięso, potem połącz je z rozgotowanym jabłkiem, kaszką oraz odrobiną masła. Wszystkie składniki jeszcze raz zagotuj.

 
reklama

magdalenaB

marcowa mama 06'
Dołączył(a)
6 Wrzesień 2005
Postów
3 272
Miasto
legnica
chyba musze dokupic sobie wage kuchenna ::) bo jak wyliczyc 25g marchwi ::) :p ;D

ale przepisy super, ja narazie tez pozagladam ale jak znajde cos fajnego to or razu sie podziele :)
 
Do góry