Przecier z marchwi
pierś w 7m-cu
1 średnia marchew
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka świeżego masła
Marchew wyszoruj, oskrob, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Jarzynkę zmiksuj, dodaj kleik i masło. Starannie zamieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję i ponownie zagotuj.
Zupka marchewkowo-jabłkowa z kurczakiem
pierś w 7m-cu
80g obranej marchwi
małe obrane jabłko
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
20g piersi kurczaka
1/3 szklanki wody
Do wrzącej wody włóż obraną, umytą i pokrojoną marchew oraz mięso. Gotuj przez 20min. Pod koniec dodaj cząstki jabłka. Warzywa i jabłko zmiksuj, a mięso osobno drobniutko posiekaj. Do zupy dodaj oliwę i kleik, wymieszaj ją i jeszcze raz zagotuj. Ewentualnie uzupełnij przegotowaną wodą do objętości ok. 180ml.
Zupka jarzynowa
pierś w 7m-cu
1/2 średniej marchwi
1/2 małego ziemniaka
1 łyżeczka drobno pokrojonego korzenia pietruszki
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
ok. 100ml wody
Warzywa starannie umyj, oczyść i opłucz. Włóż do wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Potem zmiksuj, dodaj kleik i masło, wymieszaj i ponownie zagotuj. Otrzymasz ok. 180g zupki. Jeśli będzie jej za mało dolej wrzącej wody.
Kluseczki z twarożku
pierś od 7m-ca
butelka od 7m-ca
1,5 szklanki mleka pasteryzowanego
łyżka śmietany
łyżka mąki pszennej
jedno żółtko
szczypta soli
2-3 łyżki przecieru z malin lub truskawek
Dwa dni wcześniej przygowuj twarożek: mleko przegotuj i ostudź, dodaj łyżkę śmietany i pozostaw pod przykryciem w temp. pokojowej na 24-36godz. Gdy się ukwasi, lekko ogrzej je w naczyniu z gorącą wodą. Ścięty "serek" odsącz na gęstym sitku. Dodaj mąkę, żółtko jajka, szczyptę soli i wymieszaj. Zagotuj niewielką ilość wody i wrzucaj do niej "odcinane" łyżką kawałki ciasta. Kluseczki wyłóż na talerzyk i podawaj z przecierem owocowym.
Kisiel jabłkowy
pierś w 7m-cu
butelka w 5m-cu
duże kwaśne jabłko
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jabłko obierz, umyj, usuń gniazdo nasienne. Rozrób mąkę łyżką zimnej wody. Resztę wody zagotuj. Dodaj rozrobioną mąkę, cały czas mieszając, doprowadź ponownie do wrzenia. Zestaw z ognia. Jabłko utrzyj na szklanej lub plastikowej tarce o małych otworach, połącz z kisielkiem.
UWAGA! Jeśli chcesz żeby kisiel pięknie wyglądał, zetrzyj jabłko w ostatniej chwili - wtedy nie ściemnieje.