reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

catherinka kiedy ja do gotowania zawsze wagi używam i zawsze mam problem w drugą stronę gdy w przepisie widnieje szklanka ... i sprawdzam ile to gram. Tym bardziej że standardowej szklanki w domu nie mam.

U mnie dokładnie tak samo - waga i miarka do płynów. Niestety łyżka łyżce nierówna, a w wielu przepisach dokładność wagowa jest niezbędna.

reklama
A czy któraś z Was mogłaby mi polecić jakiś przepis na makowiec? Marzę, żeby upiec makowiec na Święta, taki prawdziwy, zwijany :-)

A ja poprosiłam "gwiazdora" teściową o zakup wagi elektronicznej pod choinkę. Mam taką ze wskazówką, strasznie niedokładną i bardziej na "oko" robię z nią niż bez niej :baffled:

reklama
Szczegóły wykonania masz na MW - banalnie proste.

Ciasto drożdżowe wychodzi pyszne, tylko musi mieć czas na porządne wyrośnięcie - ja je wyrastałam w piekarniku ustawionym na 40st przez prawie 2godz.
Moja rada - nie wałkuj ciasta tak cienko, jak radzi Dorota, bo pod ciężarem masy jednak pęka, a samo ciasto jest tak pyszne, że lepiej aby jego warstwy były grubsze.
Też korzystam z gotowej masy makowej - jest idealna do tego ciasta.
Aaaa... i ja zrobiłam dwa duże makowce, zamiast trzech mniejszych.

Do góry