:-) Placek po węgiersku dla Idy heh
Składniki:
- mięso gulaszowe 600g ( w zależności ile się chce tego zrobić i czy lubi się bardzo mięsne)
- 2-3 papryki różnokolorowe
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka i ostra, chilli)
- olej
Przygotowanie sosu:
Umyć mięso, na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć do zarumienienia mięso. Potem przełożyć mięso do rondelka. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażyć cebulkę i czosnek drobno posiekany. Dorzucić połowę wcześniej pokrojonej papryki w paseczki , podlać trochę wodą, wymieszać i dołożyć całą zawartość do rondelka gdzie mamy mięso. Dodać przyprawy- mogą być takie jakie wymieniłam wyżej,ale to gust smaku- jest to placek po węgiersku więc ogólnie powinien być na ostro:-).
Wszystko dusić około 30 minut pod przykryciem ( żeby mięsko było miękkie) i przed końcem duszenia dodać tą drugą połowę papryki pokrojonej w paski. Następnie mąkę dobrze wymieszać z zimną wodą aby grudek nie było i zaprawić tym sos. Ja lubię gęsty sos.
Przygotowanie placka:
ziemniaki i cebulę zetrzeć drobno na tarce, dodać jajo i mąkę, sól , pieprz - dobrze wymieszać. ( mój mąż mi podpowiedział- że aby placki były chrupiące to zamiast mąki można dać bułkę tartą)
Sposób podania:
albo pieczemy małe placki i polewamy je tym sosem albo pieczemy większy placek do środka wlewamy sosik i składamy tego placka na pół i na wierzch jego też polewamy sosem. Można też na górę podać śmietanę.
Smacznego!:-)
Aaa i można tutaj też dodać pieczarki albo kukurydzę, ja akurat robię wersję tylko z papryką, bo tak mi lepiej smakuje:-).