reklama

Pytanie do mam dwulatków - rysunki.

reklama
Moja nazywa koło, kwadrat (kadaat) i owal, ale ostatnio jak sie okazalo rozpoznaje jeszcze trojkat, prostokat, romb, trapez i gwiazde (tzn szuka i przynosi, jesli poprosze o ktorys) - dosc mocno mnie zaskoczyla, ale to pewnie dlatego, ze jakos lubi ksztalty, ma 2 skrzynki do wrzucania i sie bardzo czesto cche tym bawic, wiec siedzimy nad nimi codziennie :). jesli chodzi o porownania to widzialam to tlyko na przykladzie kwadratu - obie zabawki maja ta figure, wiec przyniosla mi oba kwadraty i "gadala" z wielka radoscia jakby odkryla ameryke ;)

CO do rysowania - rysuje tylko maziaje, kropki i kola (tzn mowi, ze to kolo, ale trzeba troche dobrej woli, zeby je tam dojrzec ;) Palcem widzialam ze wodzi tez po kole (w ksiazce z ksztaltami), a inne - przyznam szczerze, nie wiem, chyba nie.

Witam serdecznie.
Moja prawie 2,5 letnia córeczka rozpoznaje trójkąt i koło. Przy kwadracie i prostokącie się zniechęca i nie odróżnia ich zupełnie.Czasami wskaże jej poprawnie,ale można to uznac za przypadek :tak:
A jeśli chodzi o rysunki to w wieku 2 lat malowała tak...

DSC00794.jpgDSC00796.jpg

A to maluneczek sprzed około 3 tygodni.

DSC00989.jpg

Myśle, że malując "kotka" sygerowała sie rysunkiem DINA z logo znajdującym na kartce, ale i tak uważam, ze ładnie sobie poradziła.
pencil.png

Wielkie dzięki za odpowiedzi maks_olo, zyta i zatroskanamama :) Były bardzo pomocne!

Mam jeszcze pytanie odnośnie rozpoznawania przez dwulatka kształtów - czy rozpoznaje jakieś? Czy potrafi je nazwać? Czy wie co to trójkąt, kwadrat lub koło? Czy gdyby pokazać mu kwadrat i poprosić, żeby znalazł inny kwadrat wśród jakichś przedmiotów, to sobie poradzi czy raczej to jeszcze o wiele za wcześnie na takie wyczyny?

Mój synek ma sorter zegar i tam sa trójkąty , koła , kwadraty i pieciokąty.
łapie trójkąt od razu wsadza gdzie trzeba , jak mu mówie że tu ma być trójkąt to go weźmie , to samo w sorterze mamy fisher price garnuszek , jak powiem że serduszko to weźmie .
Ale nalezy tu wziąść pod uwagę że te zabawki ma bardzo długo i długo się nimi bawimy .
Z nowymi myślę , gdyby np byly inne kolory większe trójkaty itp mógłby zgłupieć , tak mi się wydaje .
Nie wiem czy Cię to zainteresuje ale poznaje też sporo kolorów ( wiek w suwaczku )
dziś malowaliśmy farbkami ( odbijalismy raczki ) pokazał jak go poprosiłam czerwony , niebieski , zielony , na różowy mówi Ola ( bo siostra ma sporo różowego np w ubrankach he he ) .
w sumie mało mówi , ale jak się go prosi pokaże .
Rozumie polecenia typu : podaj czerwony samochodzik ,
testu ze szlaczkiem nie robiłam ,ale myslę że sobie nie poradzi .
Ale moze wymyśl coś własnie z kolorami.

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie.
Moja prawie 2,5 letnia córeczka rozpoznaje trójkąt i koło. Przy kwadracie i prostokącie się zniechęca i nie odróżnia ich zupełnie.Czasami wskaże jej poprawnie,ale można to uznac za przypadek :tak:
A jeśli chodzi o rysunki to w wieku 2 lat malowała tak...

Zobacz załącznik 295105Zobacz załącznik 295106

A to maluneczek sprzed około 3 tygodni.

Zobacz załącznik 295107

Myśle, że malując "kotka" sygerowała sie rysunkiem DINA z logo znajdującym na kartce, ale i tak uważam, ze ładnie sobie poradziła.
pencil.png

Nasz naprawdę wyjątkowo uzdolnione dziecko.

jeżeli masz ochotę to prześlę ci tabelkę z rozwojem motoryki małej i dużej u dzieci w okresie 1,2 i 3 roku życia. Tam jest wszystko opisane co dziecko przeciętnie rozwijające ma opanowane. Tylko wyślij mi na priv swojego maila.

reklama
W wieku 21 mies rysowała kolo, potrafiła narysował buzie we właściwym miejscu, oczy i zaznaczyć gdzie sa uszy, potrafila takzze narysować falista wodę. Z figur rozpoznaje kwadrat, kolo, trojkat gwiazde, prostokat i serce.

Tak kilka miesięcy temu wyglądało rysowanie misia

YouTube - Pola rysuje misia

wodzenia po ksztaltach nie próbowałam bo na to nie wpadłam, ale spróbuję, chyba ze pod to podchodzi obrysowanie reki czy nogi, bo to robi namiętnie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry