reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pytanie o TSH

Hej,
Od jakiegoś czasu staram się o dziecko i w związku z tym była konieczność zredukowania poziomu TSH - pierwotnie miałam w normie 3,2 ale dla kobiet planujących ciążę to za dużo. Endokrynolog zalecił mi dość wysoka dawkę Letroxu- połówka z 75 i po 6 tygodniach stosowania mój wynik spadł dużo poniżej normy teraz wyszła mi nadczynność TSH 0,03.
Czy któraś z Was miała taka sytuację?

reklama
Z tego co mi mówiła moja endo, to tzw. Czas połowicznego rozpadu związku zawartego w lekach na niedoczynność to ok 21 dni. Podejrzewam, że jeszcze Cię "trzyma" ilość leku, jaką dostarczyłaś. Za 2-3 tygodnie już powinno powoli rosnąć.

Co ile masz kontrolować Tsh? Jakies jeszcze badania zlecil Ci lekarz (ft3, ft4, antyTpo, antyTg)?
Tak, zlecił mi ft3, ft4 i antyTPO. Co miesiąc mam kontrolować TSH. Dzięki, mam nadzieję, że się odblokuje, zwłaszcza, że przy takim TSH też mogą być problemy z ciążą :( Ft3 i Ft4 mam w normie, nie robiłam jeszcze antyTPO. Dziś zrobiłam szczegołowe badania z krwi i na szczęście prawie wszystkie w normie.

reklama
Tak, zlecił mi ft3, ft4 i antyTPO. Co miesiąc mam kontrolować TSH. Dzięki, mam nadzieję, że się odblokuje, zwłaszcza, że przy takim TSH też mogą być problemy z ciążą :( Ft3 i Ft4 mam w normie, nie robiłam jeszcze antyTPO. Dziś zrobiłam szczegołowe badania z krwi i na szczęście prawie wszystkie w normie.
tylko się trochę podłamałam, bo przeczytałam, że przy takiej nadczynności są problemy z płodnością, a za parę dni mam mieć owulkę...oby to nie była prawda

Nie podłamuj się, czym innym jest nadczynność jako jednostka chorobowa, a czym innym chwilowy spadek w wyniku brania hormonu tarczycy :) Zaraz Ci się wyrówna, a jeśli zajdziesz w ciążę to naprawdę szybko zacznie rosnąć na początku. To, że na ten moment nadczynność się pogłębia to pewnie wynik zbyt wczesnego oznaczenia po odstawieniu leku. Ja też wpadałam na początku w nadczynność, to trochę przeraża, ale szybko się wszystkiego nauczysz :)

Dzięki Dziewczyny za słowa otuchy :)
Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze :)
Będzie dobrze! Faktem jest, że co kraj to obyczaj i np. tu gdzie mieszkam TSH w granicy 4 nikogo nie przeraża i nie jest uznawane za przeszkodę w zajściu w ciążę. Na dodatek mój wynik w Polsce (4) nigdy nie powtórzył się we Francji (max 2,7). Jeden z ginekologów w Polsce wyraźnie mi powiedział, że cyfry "preferowane" u nas niekoniecznie są takie same gdzie indziej... Dla świętego spokoju endokrynolog wypisała mi lewotyroksynę w dawce 25, jestem więc na poziomie ok. 1,6. Niewiele to niestety w staraniach zmieniło... no ale nie tracę nadziei. Więc się nie martw!

Do góry