Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Wlasciwie kiedy powiedziałam lekarzowi ze cos czuje i mi to przeszkadza to powiedział że lekko obniżona ściana pochwy i ze do pół roku powinno sie poprawić. Wspomniał o ćwiczeniach mięśni dna miednicy. Kiedy byłam u fizjoterapeuty nie mówiła mi tej fachowej nazwy to sama znalazłam. Ale powiedziała że jelito sie obniżyło i wciska sie w sciane pochwy. Dlatego to widać gołym okiem i tez to czuje. Mam ćwiczenia, ktore robię już 2 miesiecy, w czwartek zaczynam elektrostymulacje. Nikt nic nie mowil o innych możliwościach. Zastanawiam się czy warto wybrać się z tym do proktologa...A lekarz na kontroli to potwierdził? Podobno na wszystkie tego typu obniżenia pomagają ćwiczenia mięśni dna miednicy. Polecam wizytę u fizjoterapeuty uroginekologicznego. Robi USG i sprawdza, czy nie ma poważniejszych uszkodzeń. Poza ćwiczeniami wchodzi w grę operacja.
Nie, tylko badanie palpacyjne. Nie miała w gabinecie usg.2 miesiące to nie tak długo. Konsultacja z proktologiem na pewno nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli masz dolegliwości. A miałaś to USG u fizjo ?
Większość ginekologów to oleje albo odeśle Cię do fizjo. Dopóki nie masz strasznych dolegliwości, wielu lekarzy to ignoruje. Chodzi o napięcie mięśni - ale proktolog pomoże na problemy od strony jelita albo może poradzi jak im zapobiegać. Pójdź do fizjoterapeuty na USG. Będzie widać, czy mięśnie tylko osłabione czy są jakieś zerwania - wtedy musi być operacja, bo ćwiczenia nie pomogą.Tylko zastanawiam się czy że to czuję w pochwie nie należy jakby do ginekologa ale w sumie on mi nic nie pomoże w tym momencie, a to jednak chodzi o jelito więc chyba proktolog.![]()
Jutro będę u swojego to zapytam o to.Większość ginekologów to oleje albo odeśle Cię do fizjo. Dopóki nie masz strasznych dolegliwości, wielu lekarzy to ignoruje. Chodzi o napięcie mięśni - ale proktolog pomoże na problemy od strony jelita albo może poradzi jak im zapobiegać. Pójdź do fizjoterapeuty na USG. Będzie widać, czy mięśnie tylko osłabione czy są jakieś zerwania - wtedy musi być operacja, bo ćwiczenia nie pomogą.
Zgadzam się, jestem obecnie po 2 elektrostymulacjach, codziennie robię ćwiczenia. Wiadomo raz lepiej raz mniej dokładnie ale robię bo nie zawsze mam też czas. I o dziwo nieco mniej czuje to co mi przeszkadza. [emoji4]Ogólnie ja wybrałam się do fizjo trochę profilaktycznie, głównie po to, żeby blizna była ładnadostałam od niej oczywiście wykład o MDM - uważam, że ktoś powinien to kobietom mówić w ciąży a nie jak jest już po wszystkim : żeby nie dźwigać, nie biegać, nie robić brzuszków ani przysiadów. No potem jak głupie ćwiczymy z Lewandowską albo inną Chodakowską i można sobie narobić biedy...
moja fizjo twierdzi, że jeśli coś jest nie tak po połogu to ogólnie powinno się cofnąć do 6 miesięcy, przy karmieniu piersią dłużej (tego też nikt mi wcześniej nie powiedział) i że ćwiczenia mam robić mimo tego, że jest wszystko OK, bo problem może wyjść na starość albo przy kolejnej ciąży.