reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Same pyszności...-------PRZEPISY

reklama
Rozalka ja mam takie:

2szkl.mąki
2dkg drożdzy
1 płaska łyżeczka cukru
0,5szkl wody
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli

ale jak robie na moją całą rodzinkę to raczek korzystam z tego przepisu:

1kg mąki
1 opakowanie drożdzy
1szkl mleka ( troszkę z tej szklanki biorę do zrobienia rozczynu z drożdzy)
z 4 łyzki oliwy (tak na oko leję)
trochę cukru z 3 łyzeczki( też sypie na oko)
troszkę soli z 2 łyżeczki

z tego drugiego wychodzą mi z 3 nieduże blaszki lub jak chce cieńsze ciasto to nawet 4 :tak::-D i wolę to bo na mleku :tak:

a z pierwszego robiłam kiedyś jak dla mniejszej ilości ludzi to wychodziła blaszka takie cienkie ciasto :tak:a z podwójnej porcji grubsze ;-)


dzięki dziewczyny :)
Dzięki o to właśnie chodziło.;-)
 
to smacznego :tak::tak::tak:

...następna mi apetyt na nie robi :angry::-D ja odmrażam truskawki jutro zrobię placek ten co dałam przepis :tak::-D prawidłowo to jest przepis na jabłecznik zamiast truskawek kładzie sie jabłka z cynamonem ale z truskawkami jest też pychaaaa :-p;-)
Ja wlasnie znajomej powiedzialam ze jutro robie ten placek z truskawkami:tak::-D
 
MURZYNEK

Składniki:
1 margaryna
pół szklanki mleka lub wody
mniej niż 2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 jaja
2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia
aromat


Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę.
Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i aromat. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.

Można dodać bakalie obsypane mąką, jest jeszcze lepszy. Nie pamiętam jaki aromat dodawałam, ale chyba rumowy.
 
Kasiad przepisałam sobie i wypróbuje napewno:tak::tak:
a na jaką blaszkę?dużą,czy taką foremkę do keksu?
 
Rozalka, dopiero teraz zauważyłam pytanie :zawstydzona/y: przepis jest na dużą blachę :tak:

Mam do Was pytanie, czy jak mam w przepisie w składzie łyżeczkę sody to mogę ją zastąpić łyżeczką proszku do pieczenia czy nie za bardzo :confused:
 
reklama
Do góry