reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2013

Witajcie
Ja dziś bez prądu od rana...

Loleczka super, gratuluję wizyty!
Maciejka gratulacje! fajne uczucie:tak:

Iza- Tobie gratuluję zamówienia:tak:

Ja przeczuwam dziewczynkę i mam nadzieję że tak będzie:-D

reklama
Iza! Gratuluję.. Nareszcie słoneczko się do Ciebie uśmiecha! Super!:-) A te zajęcia ..zajefajnie masz.. U nas tak słodko nie jest , drogie toto jak cholera.:-)

Witam :)
tak jak anita również chciałam do Was dołączyć, poczytuje ten temat od jakiegoś czasu i w końcu postanowiłam dołączyć jeśli można ;)
w skrócie o mnie: rocznik 90 ;) nie wiem czy jest tu ktoś w moim wieku? :) jak się domyślacie jest to moja 1 ciąża. Termin mam na 15 sierpnia. Najpierw był 6 sierpnia (wg OM), wg pierwszego usg 20 sierpnia, a wg 1 badań prenatalnych 15 sierpnia. Na badaniach wszystko jak do tej pory wychodzi w porządku (oprócz nisko ułożonej przedniej ściany łożyska), wg prenatalnych na 70% ma to być dziewczynka ale lekarz prowadzący potwierdzi dopiero w 20 tygodniu. Przebywam na zwolnieniu lekarskim :sorry2:

no wlasnie czytalam te wasze rozmowy o usg i nie chcialam nawet slowem pisnac bo cholera jasna nawet nie wiem jak wy dajecie rade prw do gine chodzic :/ i te ceny za usg :szok: mnie by nie bylo stac, tak strasznie narzekam na francje i na ich znieczulice, ale koniec koncow, jak sie dobrze poszuka to mozna znalezc darmowe lub tanie rozwiazania :/
moja kumpela z polski ( nasz znajomy francuz kiiedys pojechal z nami do polski i sie sparowal z moja kolezanka z wawy hah wlasnie im sie Zosia urodzila tu w Nicei) musiala tu chodzic prw do lekarzy to myslalam ze padne jak uslyszalam ze na cala ciaze i porod oni prawie 1500€ wydali i teraz czekaja az jej sytuacja ubezpieczeniowa sie ureguluje to byc moze dostana czesciowy zwrot :szok:
ale jak tak patrze na ceny w polsce to co miesiac 200-300zl za wizyty + usg +badania + pewnie polozna + lekarz + znieczulenie i pewnie tez podobny rachunek wyjdzie....
..a potem sie dziwia wzyscy ze niz demograficzny :/

witam Anite i M.Lene :) rozgoscie sie, nadrobic bedzie ciezko, ale zachecam do aktywnego udzialu na forum, bo inaczej ciezko bedzie sie polapac hehe, mamu sporo mam na L4 i produkujemy spore ilosci postow dziennie, na kilka frontow :)

Ostatnia edycja:
Witajcie nowe sierpnioweczki :)

IzaV noooo pięknie Ci się zaczyna ukladać :-) oby tak dalej

pandora bez pradu to teraz ka ta stro fa :-p siedzi się w domu i nie wie co ze sobą zrobić :-p choć u Ciebie z maluchem to chyba na nude nie narzekasz

Eweli - gratuluję Jaśka:-)

Maciejka - Tobie gratuluję ruchów ;-)

Toska
- już nie pamiętałam jak to jest z tym płaceniem przez zus ale mam nadzieję, że dostanę wypłatę wcześniej niż za 3 miesiące :szok: Wydaje mi się, że w poprzedniej ciąży zus płacił mi co miesiąc w miarę regularnie ale już nie jestem pewna...

Iza - super! Cieszę się, że interes się rozkręca :-) A co do prywatnych wizyt, to mnie szczerze mówiąc ledwo na to stać ale państwowo trafiałam na takich konowałów, że mam uraz i już wolę płacić...Do endokrynologa państwowo nawet nie chcieli dać mi skierowania, a jak poszłam prywatnie to od razu zdiagnozowano mi niedoczynność tarczycy. Jako, że mam wizytę u jednego lub drugiego lekarza co jakieś 2 tygodnie + za każdym razem badania krwi to wydaję miesięcznie na prawdę sporo....

Pandora - Ty bez prądu, ja bez ciepłej wody :-)

Oraz zaliczyłam dziś podróż komunikacją miejską przez całe miasto, a nawet dalej i chyba moje młode lubi jazdę starym Ikarusem, bo tak mi fikał po drodze, jak jeszcze nigdy :rofl:

Toska Wolałabym chłopca ale głownie dlatego, że moja siostra rodzi w kwietniu dziewczynkę:-)

A to ciekawy powód:-D trzymam zatem kciuki za chłopaka

Właśnie coś tam podczytałam na temat zasiłku chorobowego w ciąży, jeżeli firma poniżej 20 pracowników, to za 33 pierwsze dni płaci pracodawca, później wypłatę przejmuje ZUS, w firmach powyżej 20; zasiłek nadal wypłaca pracodawca, tyle że finansuje go już ZUS, ale nie bezpośrednio, tylko za pośrednictwem pracodawcy.

Tak, jestem zatrudniona na umowę o pracę. I jest tak jak piszesz w przypadku mniejszej firmy, pierwszy miesiąc płaci pracodawca, kolejne ZUS. I na ten pierwszy z Zusu zawsze tak długo czekałam, następne miesiące były ok. ( o ile regularnie dostarcza się zwolnienie).

Witam:)
Mam nadzieję iż mogę dołączyć do Sierpniowych mam:)
Datę porodu mam wyznaczona na 5.08.
Jestem mamą 5,5 letniej córeczki. Przebywam na L4 od 27.01.

Witamy, zapraszamy :-)

witam na glownym, bo mnie tu chyba jeszcze dzis nie bylo :D
jestem dzis pelna energii i w usper humorze hehe oby tak do konca ciazy :p

bedac na spacerze okazalo sie ze na basenie ktory jest 400m ode mnie sa zajecia dla kobiet w ciazy, 1h/tyg za 2.6€ :szok: ide kupic sobie czepek i jakis kostium jednoczesciowy, bo moje mini bikini to moge sobie do szafy na za 2lata odlozyc hehe
a oprocz tego 100m dalej jest gabinet zajec prenatalnych 1 lub 2x2h/tyg za 5€ :1h w specjalnym basenie podgrzewanym do 33°C i 1h cwiczen i masazu ale to dopiero od 6mc a na basen moge juz zaczac chodzic, teraz u nas sa ferie, ale od nastepnego tyg zaczynam chodzic..ucieszylam sie jak dziecko

a oprocz tego dostalam zamowienie na 10 spodnic i wlasnie dostalam czek z kasa wiec to nie byla sciema YUPPIE :D :D :D
mam nadzieje ze moja karma zaczyna mi sprzyjac ..oby tak dalej :-) bo jestem przeszczesliwa haha
Super, gratuluję i bardzo się cieszę :-)

M.lena ​witaj:-)

IzaV tak się cieszę że ci się układa!Super że masz takie zajęcia na basenie,też chętnie bym pochodziła,ale w mojej dziurze basen jest ale takich zajęć nie ma :dry:
Anita M.Lena witajcie!
Kurcze tak bym chciała żeby maluch już zaczął kopać ,no nic trzeba poczekać jeszcze troszkę.W ogóle już nie mogę się doczekać USG połówkowego hehe,jak zobaczymy twarzyczkę i oczywiście to co między nóżkami jest. Tak to jest jak się jest takim niecierpliwym człowiekiem :confused2:

reklama
witam nowe sierpnióweczki :)

Tak sobie przejrzałam historie konta - i faktycznie mi zawsze zakład pracy wysyłał pieniądze 28go każdego m-ca. Nigdy nie dostałam przelewu z ZUSu. Więc może faktycznie chodzi o formę zatrudnienia i ilość pracowników w firmie.

Do góry