reklama

Sierpniowe mamy 2015

reklama
Próbowałam wstawiać na nowo i nic

Józio dziś pod wieczór częściej kaszle. Dobrze, że doradca laktacyjna jest lekarzem to jutro Go jeszcze obejrzy, bo może się pogorszył od wczoraj.

Pojutrze nasza 5 ricznica. Obiad odwołany, bo Józio chory. Może zamówimy cos do domu. W piątek rano odbieram torcik. I tak: podpytywalam M, co by chciał robić gdyby miał więcej czasu. Chciałam mieć pomysły na kupony, a nie tylko seks i lodziki; ) Podróże mu przyszły do głowy. Nie bardzo mi pomógł.

Akuku hehehe napiszę krótko jesteś boska. Uwielbiam Cię :-*
Ja przy Tobie to pikuś. Wyjście z domu z jednym dzieckiem to czasem rzecz niemożliwa o ogarnięciu chaty nie wspomnę. W weekend jak M małym się zajmie albo mały dłużej pośpi jestem w stanie coś na szybko chałupe ogarnąć także jeszcze raz szacun.

Ostatnia edycja:
Akuku Ty nasza Matko Polko :-) ja nie mogę się zabrać za sprzątanie przy jednym bąblu a Ty po prostu wymiatasz :-D musze wziąć z Ciebie przykład bo w niedzielę chrzciny a w mieszkaniu syf, tzn. sprzątam regularnie ale tylko powierzchownie, a przydałoby się pozaglądać trochę po kątach i pajęczyn poszukać:-D nie mówiąc o oknach przez które mało widać..

Beata u nas naturalna antykoncepcja = brak libido. Ja nie wiem jak my tak wytrzymujemy od połowy ciąży, czasem któreś z nas coś nabąknie ale po dłuższym zastanowieniu i tak oboje padamy na ryjek i to nasze pożycie małżeńskie. Czasami to nawet mam wrażenie że mąż patrzy na mnie raczej jak na matkę a nie kobietę no ale w ostateczności to i tak jak odwracam się tyłkiem i idę spać, chyba trochę też się boję jak to będzie po porodzie..

Ja dziś zostawiłam swoje dziecie na całe 6 godzin! Pierwsze 5 był z babcią a później tatuś go przejął ale chyba było mi to potrzebne :tak: pochodziłam po sklepach, odebrałam sukienkę na chrzciny i pobuszowałam na ciuszkach, załatwiłam też ostatnie dokumenty do becikowego, więc wszystko zgodnie z planem. Tylko jak wróciłam to mały dostał cycusia i poszedł spać, obudził się niedawno z okrzykiem głodowym i co robi?? Znowu śpi, ani nie kąpany, ani przebrany, nawet pieluchy na noc nie zmieniłam a nie mam serca go budzić więc mam nadzieję że sam otworzy oczy żeby mama go ogarnęła na noc.

I przypomniało mi się że lekarz na tej prywatnej wizycie wspominał żeby ważyć dziecko regularnie w okresie jak kończy pełny miesiąc i ten wynik nanosić na siatkę żeby widzieć wiarygodny przyrost wagi, wspominal też że musi to być waga dziecięca a ja takiej nie posiadam więc będziemy ważyć się w domku.
Wczoraj też rozmawiałam ze znajomą i się okazało że w okolicy jest szał na strach przed szczepionkami, dotyczy to ostatniego szczepienia w pierwszym r.ż. i wszystkie mamy przekładają szczepienie bo cytując "to od tej szczepionki dostaje się autyzmu". Nie wchodziłam w dyskusję, ja sama wychodzę z założenia że im mniej tym lepiej ale z jakiegoś powodu są one obowiązkowe, ale słuchając że jednej z dziewczyn ktoś powiedział że dziecko dostało raptem po szczepieniu zespołu Downa to nie wiem czy warto tak w to wierzyć.. A na pytanie czy jak przesuną szczepienie ryzyko autyzmu zniknie usłyszałam że tak, bo jedna mama, u której dziecka faktycznie po szczepieniu ujawnił się autyzm, u drugiego przesunęła i jest zdrowy..

Szkoda, że ludzie ciągle wierzą, że szczepionki powodują autyzm, ale chyba niektórych po prostu nie da się przekonać. Ja w takim razie po prostu będę swoje dziecko szczepić, to ono nie zachoruje.

Akuku, telefon podobno można jeszcze ratować, polewając stężonym spirytusem - ja tak uratowałam starą nokię, ale niestety ostatnio utopionego smartfona już mi się nie udało, ale on kilka godzin najpierw był mokry, więc nic dziwnego. Spirytus wyciąga wodę i potem sam łatwo paruje, oczywiście najpierw rozkręcamy telefon.

U mnie też niestety brak libido jest formą antykoncepcji. Tzn. mój bardzo chce, a ja niestety średnio, a jak zaczyna coś kombinować, dotykać mnie, kiedy karmię, to mam wręcz niechęć.

Ja też kilka razy próbowałam z suwaczkiem, zanim mi się udało. Najpierw miałam taki, który się nie aktualizował, potem próbowałam inne, które niestety nie dały się załadować - wyskakiwał błąd, a w końcu zadziałał ten z babyboom - chyba trzeba po prostu ich suwaczków używać, chociaż niestety mały wybór jest, a jeszcze mniej ładnych.

Mała nadal śpi od 21, 100 ml odciągniętego przed treningiem mleka już jest w zamrażalniku.

Akuku ja też miałam problem ze zmianą suwaczka w końcu weszłam na kompa męża i wtedy mi się udało, może zmiana urządzenia poskutkowała :p ale najpierw usunęła swój dotychczasowy suwaczek.

Czytuje was regularnie ale jakoś nie mam czasu odpisać, Tymuś powoli co raz bardziej aktywny się robi i lubi jak mu się poświęca uwagę. Póki co brzuszkowych problemów brak :) choć wczoraj po południu nie mógł zasnąć bo ciągle się wybudzał. mamy trądzik na buźce i nie wiem jak się go pozbyć, wiem że kilka osób tez o tym pisało. Jest jakiś sposób żeby się go pozbyć? Nasza położna poradziła twarz myć przegotowaną wodą i smarować balsamem cetaphil, ale póki co efektów brak (smarujemy się tydzień). Mamy trochę kostek na obu policzkach i brodzie.

reklama
Oj, co do szczepień jak starszej córki max odsuwalam w czasie i teraz tez tak planuje. Na szczęście córa bezobjawowo znosila szczepionki.
Teraz mamy tak że w es mamy szczepienie na 2 m. z ale chyba na nie nie pójdę tylko dopiero w Polsce zaszczepie. Tym bardziej że kalendarze szczepień trochę się różnią.

Wracamy do polski pod koniec listopada. Mamy już bilety.

Ignasiowi odstawiłam espumisan na razie, przeszliśmy na delicol.. Na razie 2 dni wiec trudno coś powiedzieć. Od godziny juz nie śpimy wiec w sumie póki co dalej pobudka ok 5-6.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry