• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Sierpniowe mamy 2015

Witam się środowo.
Jaki wczoraj miałam straszny dzień. Rano jak wyciągałąm naczynia ze zmywarki to mi się wyślizgnęły miseczki z rąk i spadły prosto na płytę indukcyjną. Płyta wyszczerbiła się i pękła a ja mam taki dół że nic mi sie nie chce. Dwuletnia płyta do wymiany i 1200 zł nie moje. A chciałam odmalować mieszkanie i zrobić dzieciom fajny pokój zanim się drugie maleństwo urodzi i teraz dupa.
Do tego popołudniu młody dostał gorączki i tak co 8 godzin ponad 39 stopni. Za to dzisiaj od rana mam mega mdłości - gorzej być nie może.

Dziewczęta co do grupy zamkniętej to ja wole tutaj niż na fb. Należe chyba do mniejszości ale z fb korzystam bardzo rzadko :), mogłabm powiedzieć że prawie wcale więc mi bardziej odpowiada BB
A co do tematu z przepisami jestem bardzo za.
A po porodzie odchudzanie bo jak wam wczesniej pisałam ja mam 20 kilo nadwagi i to prawie wszystko na brzuchu a w grupie będzie raźniej to zrzucić.

Lucalew super że wszystko ok.
Akuku sama pisałaś że są szanse 50/50 co do płci. Mój Igi miał też zawsze powyżej 160 i napewno dziewczynką nie jest :)

reklama
Kopfer jej ale dzień dobrze że Tobie się nic nie stało. . No wiadomo kasy szkoda :-/ ech życie. Ja się nauczylam nie planowac bo zawsze no zawsze jak cos zaplanuje to los tak mi odwroci ze moje plany idą w cholerę

Kopfer, o kurcze, jak mi przykro!!! Nienawidzę takich sytuacji :( Bezsensowny wydatek, no ale cóż już się nic nie poradzi......

Co do wydatków, to ja się wczoraj tak wkurzyłam.
Byłam na wizycie u gina. W poprzedniej ciąży miałam problem zakrzepowy, dość poważny i niestety mocno się odbił na moim zdrowiu, dlatego byłam na lakach przeciwzakrzepowych. Teraz biorę je od samego początku i miałam z tym duże problemy- z dostaniem recept. Okazało się że kobietom w ciąży (poza kilkoma przypadkami) nie przysługuje refundacja, co niestety dotyczy mnie. Po prostu NFZ uważa że profilaktyka przeciwzakrzepowa w ciąży nie jest ważna. Tym sposobem, leki będą mnie kosztować 400zł miesięcznie:wściekła/y::wściekła/y: (zamiast 40) i tak przez całą ciążę i conajmniej miesiąc po porodzie....... Ehhhhhh załamka, kocham naszą służbę zdrowia...... Kasy szkoda, wolałabym wydać na dzieciaki, ale z drugiej strony lekarze straszą mnie udarem, zakrzepem w pępowinie i innymi makabrycznymi rzeczami :(

A!!!! I mam jeszcze jedno pytanie do dziewczyn na L4.
Mój lekarz przepisuje mi zwolnienie 'leżące' i powiedział, że innnego nie może, bo takie przepisy bla bla bla. No tylko w praktyce wygląda to tak, że nawet na spacer nie mogę wyjść z dzieckiem, co jest chore!!!!! Jakie Wy dostajecie zwolnienia????
Ja z tego powodu postanowiłam zmienić lekarza, przetrzymam jeszcze miesiąc i zobaczę, może kolejny bez problemu da 'chodzone'

A!!!! I mam jeszcze jedno pytanie do dziewczyn na L4.
Mój lekarz przepisuje mi zwolnienie 'leżące' i powiedział, że innnego nie może, bo takie przepisy bla bla bla. No tylko w praktyce wygląda to tak, że nawet na spacer nie mogę wyjść z dzieckiem, co jest chore!!!!! Jakie Wy dostajecie zwolnienia????
Ja z tego powodu postanowiłam zmienić lekarza, przetrzymam jeszcze miesiąc i zobaczę, może kolejny bez problemu da 'chodzone'

Ja mam L4 z dwójką, czyli mogę chodzić. Mój lekarz w dokumentach medycznych potrafił to uzasadnić. Może niektórzy już mają kogoś na ogonie, bo wydawali za dużo bez konkretnego uzasadnienia.

Yoohoosek no ja sie w piatek pytalam mojego lekarza czy może mi juz wpisać ze mogę chodzić i tez mi powiedzial ze nie.
Ale dostałam do niego komórkę i stwierdzil ze jakbym miała kontrole a mnie by nie bylo to mam mówić ze bylam u niego dać mu cynk a on to potwierdzi. Ja w sumie i tak jakos specjalnie nie wychodzę. Głównie z małym do przedszkola i jakies zakupy jak trzeba

Niby są większe kontrole ciężarnych ale pracuje dlugo w jednym miejscu do tego w poprzedniej ciąż bylam od 4 tc na zwolnieniu i nie miałam żadnej kontroli. Wydaje mi sie ze chodzi głównie o osoby prowadzace działalność. Sama znam takie co zalozyly firmę we wczesnej ciąż żeby potem zasilek dostać

Oj dziewczyny dopiero doczytałam do ost strony !!! Wy to macie rozpęd na pisanie :) ale u mnie tez różnica czasu wiec jak ja wstaje rano to wy juz z piec stron napiszecie :D
Pytalyscie jak sie czuje? Póki co mysle ze jest niezłe, czasami jest mi niedobrze, ale odpukać jeszcze nic nie zwracalam.. Po za tym nie dość ze mam lekka nadwagę jakieś z 10 kg, to juz brzuszek mi urósł i dżinsy cisną, bo zawsze nosiłam dopasowane :/ wiec teraz popieram leginsy i dressski <3
Chciałam was spytać o ten doppler / który lepszy, ten mały czy tez co ma wyświetlacz? U mnie to tanie wiec chyba sie skuszę :) szkoda ze nie mozna sobie samemu usg robić , takie urzadzonko to by miało branie :D
Któraś z was pisała o badaniu glukozy, nie mozna jeść min 12 godz przed i dzień wcześniej lepiej nie jeść nic słodkiego bo fałszuje lekko wynik.. U mnie niestety z cukrami to juz jak mantra powtarzam sobie, bo uwierzcie mi ciąża z cukrzyca to dopiero wyzwanie !! Dla mnie wyzwanie życia, bo przecież chce urodzić zdrowego dzidziusia :)

Hej, przepraszam za długą nieobecność:) Ale mam siostrzeńców mojego M. na feriach do tego egzaminy na studiach i ciężko z czasem:)
Ja chciałabym niedługo iść na L4, bo praca może nie zbyt ciężka, ale bywa niebezpieczna i trochę stresująca. Problem w tym, że pracuje tam od listopada dopiero;/ I boje się tych kontroli z ZUSu;/ Pracodawca nie jest w stanie stworzyć dla mnie innego stanowiska pracy. I mówił, żebym szła na L4. Nie wiem co robić;/
6 lutego ma USG genetyczne, może wtedy jak dzieciątko się dobrze ułoży to już poznamy płeć:)
Dziewczyny czego używacie przeciw rozstępom?

Barysiatko , pisaliśmy akurat dzisiaj o kremach i olejkach, także przewiń sobie hymmm z 10 stron :) . Ja mam usg 9 i tez liczę na spostrzegawcze oko mojego lekarza :-D . wydaje mi sie,że skoro sam pracodawca proponuje ci pojscie na L4 to ja bym poszła. Jak bedzie chciał Cię poźniej jakos ukarać to i tak to zrobi, kilka miesięcy nic nie zmieni, czeka Cię przecież jeszcze wychowawcze

reklama
O pracodawce raczej się nie martwię, po okresie próbnym dostałam umowę na czas nieokreślony. Bardziej się martwię tą kontrolą z ZUSu, tyle się o tym naczytałam... Tym bardziej, że zaczęłam prace w listopadzie i w od razu zaszłam w ciążę...;/

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry