reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Słaba ruchliwość plemników

D

dgdx4

Gość
Kochani,
Mąż ma słabą ruchliwość plemników i 0% plemników o prawidłowej budowie. Byliśmy w klinice niepłodności i porobiliśmy potrzebne badania u mnie wszystko w porządku tylko mąż ma ciut słabe nasienie. Androlog powiedział, że ogólnie badanie nasienia wyszło bardzo dobrze, ale ruchliwość jest słaba. Mąż bierze suplementy tenfertil on, a androlog przepisał dodatkowo tamoxifen egis czy komuś pomogło?

reklama
Jeśli ma słabą ruchliwość i zerową morfologie to co jest w tym jego nasieniu dobre

Jeśli ma słabą ruchliwość i zerową morfologie to co jest w tym jego nasieniu dobre?
Ja nie jestem lekarzem, to jego opinia, ale nie to było moim pytaniem, bo odpowiedź trochę uszczypliwa i nie na temat. Pytałam o lek tamoxifen czy ktoś też taki otrzymał i czy pomógł. Pozdrawiam

Ja nie jestem lekarzem, to jego opinia, ale nie to było moim pytaniem, bo odpowiedź trochę uszczypliwa i nie na temat. Pytałam o lek tamoxifen czy ktoś też taki otrzymał i czy pomógł. Pozdrawiam
Nie wiem, co miala poprzedniczka na myśli, ale ja bym wcale nie odebrała jej komentarza jako uszczypliwego, tylko raczej skłaniajcego do zastanowienia się nad konsultacja z innym lekarzem. Były przypadki na forum, gdzie pary straciły czas, pieniądze, nerwy i nadzieję, bo zaufały placówce/lekarzowi, a od początku było widać, ze były źle zdiagnozowane, źle obstawione lekami itd. W klinikach niepłodności wcale nie pracują tylko najlepsi z najlepszych, a nawet Ci bardzo dobrzy mogą coś przeoczyć.

Dopiero jesteśmy po pierwszych wizytach, ciężko jest stwierdzić póki co cokolwiek. Mąż miał też robione badania z krwi jak narazie zaufamy lekarzowi, może i macie rację, ale pewność będę miała jak się nic nie poprawi. Z badań krwi wyszło, że mąż ma obniżony progesteron i chyba dlatego dostał tamoxifen. Chciałam tylko wiedzieć czy ktoś miał podobną sytuację i ten lek pomógł.

Screenshot_20211001-095252_(2).png

Załączniki

• Screenshot_20211001-095252_(1).png
    Screenshot_20211001-095252_(1).png
    22,8 KB · Wyświetleń: 575
Wpisz w wyszukiwarce forum, że szukasz postów z hasłem tamoxifen. Znajdziesz kilka, w których dziewczyny piszą, jak przebiegała kuracja ich mezow. W szczególności jest wątek Kto po in vitro? https://www.babyboom.pl/forum/temat/kto-po-in-vitro.26936/
tam jest chyba najwięcej i najnowsze. Napisz tam, może moderatorka @kate_p7 przyjdzie Ci z pomocą, ale jeśli chcesz mieć szeroki przekrój opinii, to najlepiej użyj wyszukiwarki i korzystając z niej poczytaj starsze posty.

Po pierwsze badanie nasienia to statystyka - przy takich a takich parametrach ( koncentracja, ruch itp) mężczyzna będzie miał szanse zaplodnic partnerkę.
Są przypadki gdy ilość kompensuje niski ruch i odwrotnie. Na badania nasienia patrzy się całościowo, czyli ile w sumie tych plemników jest poprawnych. U was jest 0% poprawnych plemników. Wszystkie mają defekty to się nazywa teratosoernia. Są przypadki naturalnych ciąż przy takich parametrach, bo nasienie jest dynamiczne( zmienia się w czasie).
- Badanie należy powtórzyć po pierwsze.
- Po drugie tamoxifen może wyniki poprawić, albo pogorszyć.
- moim zdaniem należy zrobić fragmentację DNA plemnika, bo żadne leki nie pomogą i to nie kwestia hormonów. Dziwne, ze nie została zlecona
- Zrobić test HBA bo jeżeli plemniki nie wiążą się z hialuronianem to są „ślepe” i nici z naturalnych starań. I dla pewnosci i spokoju ducha kariotyp.
Badanie nasienia jest wstępem do diagnostyki i odpuszczamy jeżeli wynik jest poprawny.
Niepokojące jest to ze jest morfologia 0%, chyba, ze coś nie doczytałam. Jezeli dobrze widzę i morfologia jest 0% to każdy plemnik był wadliwy, albo główka, albo witka itp..
Z takich plemników można mieć śliczne dzieci, ale już przy pomocy IUI albo IVF.

Tu się zgodze z kate_7 . Zróbcie fragmentację DNA . U mnie mąż miał morfologię 0% do tego było ich mało i słabo się poruszały. Lekarz zalecił fertil men plus do diety dodalismy orzechy brazylijskie i kwas foliowy. Na kolejnym badaniu nasienia
wszystie wskaźniki poszły mega w górę a mofrologia z 0% wskoczyła na 2% . A plemniki pod mikroskopem były mega ruchliwe 🙂 Również mąż wykonywał USG jąder i badanie z krwi przeciwciała przeciwplemnikowe.

reklama
reklama