reklama

Sono hsg

AgnieszkaMaria

Aktywna w BB
Cześć!
Jutro mam mieć sono Hsg. Chciałabym się was zapytać o przebieg badania, czy trzeba być na czczo, czy boli?

Słyszałam, że bardziej skuteczniejsze się przy rtg a nie usg.

Jak to u was było ?

reklama
Ja miałam sono HSG, musiałam być na czczo, trwało to jakieś 5 minut, bolało jak na okres.
jeśli chodzi o ból to kwestia indywidualna, zależy też czy jajowody są drożne.
U mnie był zuepłny lajcik, potem plamiłam tylko chwile bardzo mało. Dobrze się czułam.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Powinnaś spytać swojego lekarza, ale ogólnie nawet w necie jest, że zaleca się 6h bez jedzenia i picia

Cześć,
Lepiej zapytaj lekarza czy musisz być na czczo. Ja niestety nie dopytałam i zapobiegawczo byłam na czczo, a po badaniu zrobiło mi się strasznie słabo.. źle wspominam.
Ogólnie badanie nie jest bardzo bolesne, bóle podobne jak przy mocniejszym okresie.

Jesli dobrze pamietam, bylam na czczo. Na ok 1h-30 min przed samym badaniem wzięłam lek przeciwbólowych na receptę (zaldiar). Samo badania dla mnie nieprzyjemne, niestety jeden jajowod był niedrożny i dopiero 2 próba wprowadzenia plynu pomogła w przepchnięciu niedrożności. Rzeczywiście uczucie jak przy okresie. Dla mnie najgorzej było po samym badaniu bo zrobiło mi się słabo z bólu i uważam, ze rowniez z emocji. Dostałam ibuprom i paracetamol, wodę do picia, kozetkę do leżenia i po 25 min minutach max. bylam powiedzmy prawie jak "nowonarodzona". Mimo niedogodności, zrobiłabym drugi raz to badanie (jestem po usunięciu cp). Dzięki badaniu i później monitoringowi cyklu (celowałam tylko w jeden jajowod, żeby uniknąć powtórki z cp) dzieciątko od kilku miesięcy na świecie. Powodzenia! 🍀

Cześć!
Jutro mam mieć sono Hsg. Chciałabym się was zapytać o przebieg badania, czy trzeba być na czczo, czy boli?

Słyszałam, że bardziej skuteczniejsze się przy rtg a nie usg.

Jak to u was było ?
W moim wypadku sono okazało się całkowicie nieskuteczne, ponieważ kontrast wypłynął na skutek skurczu.
Dopiero rtg pozwoliło rzeczywiście zbadać jajowody.
Żadne z nich jakoś szczególnie nie bolało, rtg właściwie wcale. Przy sono - ból jak na okres.

reklama
Wczoraj się dowiadywałam czy aby na pewno mam być na czczo, to pani ze zdziwieniem do mnie: wie Pani, do 12:30 ciężko być na czczo, więc nie🤷🏼‍♀️ pewnie zależy od szpitala.
Mam nadzieje, że mnie nie będzie bolało.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry