reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sport a początek ciąży

darianna1

Fanka BB :)
Witam,
pierwszą ciążę 4 miesiące temu straciłam w 8 tygodniu. W weekend zobaczyłam dwie kreski. Cały czas byłam aktywna fizycznie (zajęcia fitness). Czy mogę kontynuować uczęszczanie na zajęcia o niższej intensywności, typu pośladki :D czy lepiej odpuścić?

reklama
Hejka. Ja też poprzednia ciąże poroniłam w 9tyg, aktualnie jestem w 13tc i dalej chodzę na siłownię, po prostu wykonuje mniej wymagające ćwiczenia. Na początku tej ciąży, jak jeszcze myślałam, że jej nie ma to ćwiczyłam jak gdyby nigdy nic i jest ok 😅Jak dla mnie najlepiej zapytać lekarza i jak nie ma przeciwwskazań to ćwiczyć :)

jasne, zapytam na pewno, tylko na ostatniej wizycie po poronieniu umówiłam się z Panią Doktor, że dam jej znać, że test jest pozytywny i wtedy jeszcze przed pierwszą wizytą zleci mi jakieś badania i włączy progesteron, dlatego pewnie jeszcze chwila do wizyty a nie chce w międzyczasie zalegać na kanapie :D a chodzisz na jakieś zorganizowane zajęcia czy tak sobie pomachać na maszynach? :) rozumiem, że masz przyzwolenie mimo poronienia? :)

jasne, zapytam na pewno, tylko na ostatniej wizycie po poronieniu umówiłam się z Panią Doktor, że dam jej znać, że test jest pozytywny i wtedy jeszcze przed pierwszą wizytą zleci mi jakieś badania i włączy progesteron, dlatego pewnie jeszcze chwila do wizyty a nie chce w międzyczasie zalegać na kanapie :D a chodzisz na jakieś zorganizowane zajęcia czy tak sobie pomachać na maszynach? :) rozumiem, że masz przyzwolenie mimo poronienia? :)
Lekarz zgodził się na lżejsze ćwiczenia. Szczerze mówiąc, gorzej czułabym się jakbym nagle siedziała na tyłku i nic nie robiła, bo ćwiczę od zawsze, a pracuje w biurze i brakuje mi ruchu :) Trochę biegam w terenie, na bieżni i macham na maszynach na siłowni.

No ja właśnie mam to samo. Pracę mam siedzącą i to z domu, więc przejście z pokoju "z biura" do pokoju obok na kanapę działa na mnie depresyjnie, a ostatni miesiąc byłam 4-5 razy w tygodniu na siłowni

Jeśli przed ciążą byłaś naprawdę aktywna i lekarz nie znajdzie przeciwwskazań to nie powinno być problemu. Co prawda większość książek zaleca w pierwszym trymestrze ostrożny wysiłek (a ogólnie taki, żeby nie doprowadzać do zadyszki, bo to ma ponoć wpływ na dotlenienie krwi w łożysku, jeśli dobrze pamiętam), ale też kładą nacisk na to, żeby aktywność była, chociaż w formie spacerów czy jogi. Ruch też wspiera trawienie, więc możesz sobie tak pomóc przy zaparciach.
Również mam siedzącą pracę z domu, więc jak tylko mogę to wstaję i robię rzeczy w domu albo idę się pobawić z psem, wieczorami i w weekendy spacer, powoli wracam na rower stacjonarny.

reklama
Do góry