reklama

Sprawdzone przepisiki na nasze smakołyki :)

Temat na forum 'Listopadowe mamy 2016' rozpoczęty przez diabliczka00, 18 Kwiecień 2016.

  1. diabliczka00

    diabliczka00 Fanka BB :)

    sos do kurczaka lub sałatki
    -majonez
    -białe wino w/p
    - ketchup
    -przyprawa gyros

    udziec w pomarańczach
    Udziec z kością nasmaczyć pieprzem i solą odstawiony na chwilkę.
    W naczyniu żaroodpornym na spód kładziemy plastry pomarańczy ze skórą ( przed pokrojeniem oczywiscie wymyte) , na to pokrojoną w plastry cebulę czerwoną. Następnie marynowany udziec (skórą do dołu) , masło i na wierzch znów plastry pomarańczy.
    Pieczemy bez przykrycia w 160 stopniach 1,5 godziny. Po tym czasie odwracamy udziec skórą do góry (wszystko będzie pięknie przylegało) , zwiększamy temp do 170 i pieczemy do godz wgł uznania polewając sosikiem co sie utworzył

    Smacznego :-) :)
     
  2. LILITH

    LILITH Moderatorka

    To dorzucę jeszcze swoje, z tym ze nie przepis ale dwie stronki. Korzystam z mezem tylko z nich, jeszcze się nie stało tak by coś nie wyszło. Dodam, że w pierwszym warto czytać komentarze.

    Link do: Moje Wypieki

    Link do: Mirabelkowy blog
     
  3. reklama
  4. aob66

    aob66 Moderatorka Członek załogi

    Błyskawiczne ciasto, 15 minut roboty, akurat na wypadek, gdyby mieli wpaść niezapowiedziani goście ;-)<br /><br /><br /><br /><b>Ciasto Raffaello</b><br /><br /><br /><br /> * 2 tabliczki białej czekolady <br /> * 0,5-0,6l słodkiej śmietany 30% - 36% <br /> * Minimum 2 paczki wiórków kokosowych (ale można dać, ile się chce) <br /> * Paczka biszkoptów okrągłych <br /> * Paczka słonych krakersów <br /><br /><br />Podgrzewamy w garnku śmietanę (nie za wysoka temperatura, żeby się nie zagotowała) i wrzucamy do niej czekoladę. <br />Mieszamy aż do całkowitego jej rozpuszczenia, po czym dosypujemy wiórki kokosowe. <br />Zestawiamy z gazu i do masy wkruszamy biszkopty, ilość na oko, żeby masa była w miarę gęsta.<br />Całe dno blachy wykładamy krakersami i na to wykładamy masę kokosową.<br /><br />Najlepiej schować ciacho do lodówki, żeby się "zawiązało".
     
  5. LILITH

    LILITH Moderatorka

    CWIBAK 1;
    Składniki:
    6 jaj
    1 szklanka cukru zwykłego
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki krupczatki
    1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu lub soku z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wykonanie:
    Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.
    Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając.
    Potem do tego dodajemy ocet lub cytrynę.
    Wyłączamy mikser i dodajemy po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzewamy do 150°C, wkładamy ciasto i pieczemy około
    30 min. w temperaturze 170°C.
    W przypadku braku wyszczególnionych rodzajów mąki, możemy je zastąpić
    mąką wrocławską (zwykłej) plus 1/8 szklanki ziemniaczanej.


    CWIBAK 2.
    Składniki:
    4 jaja
    6 łyżek gorącej wody
    15 dag cukru mączki (pudru)
    10 dag mąki wrocławskiej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Wykonanie:
    Ubić żółtka z cukrem.
    dodać gorącą wodę i wymieszać.
    Dodać mąki i proszek. Ubić pianę i delikatnie wszystko wymieszać.
    Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. 120÷160°C.
    Ciasto piec około 50 minut (albo "na oko").
     
  6. Keejti-93

    Keejti-93 Fanka BB :)

    Lilith to taki jakby biszkopt?



    Edit: tak. Jak kogel mogel na mace.
    Napisalam tu by nie zaśmiecać.
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 19 Kwiecień 2016
  7. wiklinka

    wiklinka Fanka BB :)

    Domowy pasztet bez watrobki . Wersja oszczednosciowa , w wersji nieoszczednosciowej mieso wieprzowe pol na pol z wolowym. Ja dalam troche ponad pol kilograma skrawkow miesa wieprzowego , takie cos jak gulaszowe ( mozna dodac piers z kurczaka ale bedzie bardziej suchy) , ok 35 dkg boczku i jedno podgardle bo akurat mialam.Do tego 10dkg kaszy manny , cebulka , galka , lisc laurowy , , ziele angielskie , odrobina soli i ja dalam czosnek ale jak kto lubi . Mieso dusisz w ok litrze wody z cebula , zielem i lisciem , ma byc miekkie ale nie moze sie rozpadac.Jak sie ugotuje wyciagam lisc i ziele a reszte skrecam przez maszynke , dodaje rosol z miesa i kasze . Jak komus sie nie chce wyrabiac to moze zblendowac .Jak bedzie juz jednolita masa wkladam do sloikow , koniecznie dokladnie wytrzec brzegi , zakrecic i zagotowac ok pol godziny.te co zjadamy teraz gotuje raz , te na weki , jak maja postac dluzej nastepnego dnia gotuje jeszcze raz , wtedy dluzej stoi. jedne zrobilam z czosnkiem , jedne z papryka a jedne dla mlodej bez niczego . nastepnym razem sprobuje z zurawina .
     
  8. linka1985

    linka1985 Fanka BB :)

    Dziewczyny pomocy chce mi się jakiejś zapiekanki , ziemniaki jakiś kalafior ale nigdy nie robiłam ma któraś jakiś pomysl
     
  9. LILITH

    LILITH Moderatorka

    Ziemniaki
    Papryka
    Cebula
    Mięso z kurczaka/ mielone/ kiełbas
    Kukurydza
    Czerwona fasola
    Pieczarki
    Ser
    I co kto lubi.
    Przyprawy, np. Czosnek, ostra papryka, oregano itp.

    Ziemniaki obierasz, kroisz w talary takie cm. Gotujesz w osolonej wodzie aż będą lekko miękkie.
    Cebulę kroisz w talary, paprykę w paski, pieczarki w plasterki. Dusisz. Dorzucasz miesko lub kielbaske.
    Do naczynia żaroodpornego czy garka, który możesz włożyć do piekarnika, wkładasz: ziemniaki na dno, posypujesz przyprawami, na to kukurydza, fasola czy to na co masz ochotę, miesko z podduszonymi wazywami i ser. Dużo sera. Wszystko tak by ładnie się rozprowadzilo, na równi. I znowu ziemniaki etc. Na samą górę dajesz do ukończenia ziemniaki obsypane serem. I zapiekasz. Ja zależnie od porcji, z 30 min na 180-200 z termo.

    Potem pidajesz z ketchupem, możesz z mizeria..zależy co dokładnie dasz do środka.
     
  10. reklama
  11. LILITH

    LILITH Moderatorka

    Makaron zapiekany z kurczakiem i warzywami

    [​IMG]Składniki:
    • około 250 - 300 g makaronu 'świderki' lub 'rurki'
    • około 400 g filetów z kurczaka
    • 1 puszka groszku konserwowego (równie dobrze może być świeży lub mrożony) lub 1 puszka kukurydzy lub pół na pół ;)
    • 1 puszka marchewki (baby carrots) lub fasolki konserwowej (równie dobrze może być świeża, podgotowana wcześniej)
    • 1 duża czerwona papryka (lub innego koloru, jakiego Wam brakuje w zapiekance)
    • kilka pieczarek
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • garść posiekanej natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz, curry
    • około 200 g sera żółtego
    Makaron zagotować w osolonej wodzie na lekko twardo (al dente). Odcedzić, przelać zimną wodą.

    Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki.

    Filety z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub kostkę. Posolić, oprószyć curry (jeśli lubicie), usmażyć na oleju.

    Do dużego naczynia żaroodpornego przełożyć ostudzony makaron, wszystkie przygotowane warzywa, usmażonego kurczaka, śmietanę, doprawić lekko pieprzem. Wymieszać.

    Posypać startym na tarce lub prościej - wyłożyć na górę pokrojony ser żółty (używam cheddara - fantastycznie się topi, a dzieci go uwielbiają).

    Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Podawać gorące.

    Smacznego :)


    To przepis sprawdzony, że stronki mojewyp.
     
  12. LILITH

    LILITH Moderatorka

    Kalafior zapiekany w sosie beszamel z serem żółtym (cauliflower gratin)

    [​IMG]Składniki:
    • 1 duży kalafior
    • 50 g masła
    • 35 g mąki pszennej
    • 375 ml gorącego mleka
    • 80 g startego na grubych oczkach sera cheddar (można 20 g zastąpić parmezanem)
    • 1 - 2 łyżki bułki tartej
    • sól do smaku
    Kalafior podzielić na większe części, zagotować w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut). Odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

    W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę. Zagotować, mieszając, by mikstura zgęstniała (na powierzchni powinny pokazać się pęcherzyki powietrza). Powoli dodawać gorące mleko, cały czas mieszając; gotować, aż sos zgęstnieje.

    Zdjąć gotowy sos z palnika, wsypać starty ser, wymieszać.

    Sos serowy wyłożyć na kalafior w naczyniu żaroodpornym, posypać bułką tartą.

    Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut lub do delikatnego zezłocenia.

    Smacznego :)

    * z przepisu wyszły mi dwie takie porcje, jak na zdjęciu
     

Poleć forum