reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2021

reklama
Które żelazo bierzesz?
W płynie, bo jakie by inne 😂
Screenshot_20210619_094551.jpg

Cześć dziewczyny. Wróciłam właśnie z wizyty u ginekologa. Opowiedziałam o moim dużym krwawieniu po stosunku (bo nie nazwę tego planowaniem, delikatnie plamie jeszcze dzisiaj). Lekarz mnie zbadał i stwierdził, że owszem mam nadżerkę, ale jest ona dość mała. Nic sobie nie uszkodziłam, a krwawienie równie dobrze mogło być około owulacyjne i "normalne". Przy czym: mi wydawało się, że owulację mogłam mieć 14.06 (kłuło mnie w prawym jajniku, potem mocno pulsowało i miałam ogromną ochotę na seks mimo zawalonych zatok), aplikacja pokazuje owulkę na 17.06, a w badaniu wyszło, że jej jeszcze nie było. Mam pęcherzyk 16mm na prawym jajniku. Czyli wychodzi na to, że owulacja będzie pewnie za ok. dwa dni? Jak to jest dziewczyny u Was?

Podsumowując, takie krwawienia mogą się zdarzać, nadżerka jest niewielka. Plamienia możemy zniwelować antykoncepcją, albo ciążą 🤷🏼‍♀️ Mam wrócić po @ na cytologię.

Cześć dziewczyny. Wróciłam właśnie z wizyty u ginekologa. Opowiedziałam o moim dużym krwawieniu po stosunku (bo nie nazwę tego planowaniem, delikatnie plamie jeszcze dzisiaj). Lekarz mnie zbadał i stwierdził, że owszem mam nadżerkę, ale jest ona dość mała. Nic sobie nie uszkodziłam, a krwawienie równie dobrze mogło być około owulacyjne i "normalne". Przy czym: mi wydawało się, że owulację mogłam mieć 14.06 (kłuło mnie w prawym jajniku, potem mocno pulsowało i miałam ogromną ochotę na seks mimo zawalonych zatok), aplikacja pokazuje owulkę na 17.06, a w badaniu wyszło, że jej jeszcze nie było. Mam pęcherzyk 16mm na prawym jajniku. Czyli wychodzi na to, że owulacja będzie pewnie za ok. dwa dni? Jak to jest dziewczyny u Was?

Podsumowując, takie krwawienia mogą się zdarzać, nadżerka jest niewielka. Plamienia możemy zniwelować antykoncepcją, albo ciążą 🤷🏼‍♀️ Mam wrócić po @ na cytologię.
Owulacja Ci sie przesunie jestes jeszcze przed z tego co sie orientuje pecherzyk peka przy wielkosci 20-26mm nie wiem xzy jest tak u kazdej kobiety :)

Owulacja Ci sie przesunie jestes jeszcze przed z tego co sie orientuje pecherzyk peka przy wielkosci 20-26mm nie wiem xzy jest tak u kazdej kobiety :)
Też sobie od razu to sprawdziłam. Czytałam też, że po przekroczeniu 10mm rośnie 2mm/24h. Byłam chora, więc jak najbardziej przypuszczałam, że owulacja może się przesunąć. Choć dziwne jest to, że wydawało mi się, że była wcześniej ;) no nic, dzisiaj jeszcze dam sobie czas na regenerację, a jutro podziałamy ;)

Hej :) Wiesz co, z tym pękaniem to różnie... A który masz dc?
Ja nie miałam owu od pół roku. Zeszły cykl clo + ovitrelle i nie pękł... W tym cyklu to był drugi cykl z clo, ale wzięłam też miovelię nac i miovelię sama bez konsultacji z gin, poszłam na usg, to się okazało, że pęcherzyk ma już 26 mm i raczej pewnie nie pęknie, bo za duży. :( Ale poszłam tydzień później na usg i niespodzianka, pękł! Czyli miał ponad 26 mm jak pękł. Zrobiłam proga - 18,2 🥰 Wcześniej max prog miałam 2,57 czy jakoś tak...
W każdym razie są widełki. Pęcherzyk zazwyczaj pęka mając 20-22 mm ponoć, ale może pęknąć mając nawet 26 mm... Także różnie. Na pewno uprawiajcie seks jeszcze przynajmniej kilka dni i się nie poddawajcie. :)

reklama
O dziewczyny, mialam zapytać. Czy przyjmujecie kwas foliowy? Lub jakieś witaminy dla kobiet starających się? Ja w sumie biorę, Pregnę start, ale może jest coś lepszego?
Ja brałam albo mama dha premium albo fertilwoman. W zeszłym miesiącu zaczęłam brać wit C (800), magnez b6 forte 400, a od tego jesze miovelię nac na początku cyklu i cały cykl miovelię (a potem wymieniłam na ovulomed max) i pierwszy raz od pół roku miałam w końcu owulację!! Brałam też clo, ale w zeszłym cyklu też brałam + ovitrelle i wtedy pęcherzyk nie pękł. A w tym pękł sam, czyli coś zadziałało w końcu. :)
Ogólnie z podstawowych supli polecam przejrzeć porównania pana tabletki. Ja brałam mama dha premium bo miało bardzo dobry skład i w ciąży do niego wrócę. :)

Do góry