reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Masa kreatywności, czyli Farma Świeżości!

    Wskakuj na Farmę Świeżości i sprawdź propozycje dla dzieci 3-10 l. Jasne, że wskakuję.

    Nie zapomnijcie wziąć udział w konkursie Netto: Zdobądź nagrody!

reklama

Staramy się i nic..

paulinkka

Fanka BB :)
Dołączył(a)
15 Styczeń 2021
Postów
224
Witam Was serdecznie :)

Od przeszło roku staramy się o dziecko, ja 27 l, mąż tak samo. Mąż przebadany i wszystko jest ok, natomiast u mnie lekarz robi badania i nic nie mówi, niby mówi, że źle nie jest ale przepisał mi metformax 500, duphaston od 16 do 26 d.c. Wcześniej miesiączki różnie bywały (cykle 35-42 dni). Badania jakie mi zrobiono:
AMH 4,35 (norma lab. 1,83-7,53)
Androstendion 3,2 (0,3-3,3)
DHEAS 231 (98,8-340)
bad. 3-5 d.c
Kortyzol 333 nmol/l
Estradiol 182 pmol/l
FSH 5,24 U/l
LH 10,3 U/l
Testosteron 1,24 (0,22-2,9)

Obciążenie glukozą
Na czczo 84,6
Po 1h 80,2
Po 2h 71,2

Insulina na czczo 8

Za 3 tyg. mam badanie drożności jajowodów. Podpowiedzcie co myślicie o tych wynikach :)
 
reklama

Destino

Fanka BB :)
Dołączył(a)
2 Marzec 2016
Postów
8 394
Miasto
Kraków
Witam Was serdecznie :)

Od przeszło roku staramy się o dziecko, ja 27 l, mąż tak samo. Mąż przebadany i wszystko jest ok, natomiast u mnie lekarz robi badania i nic nie mówi, niby mówi, że źle nie jest ale przepisał mi metformax 500, duphaston od 16 do 26 d.c. Wcześniej miesiączki różnie bywały (cykle 35-42 dni). Badania jakie mi zrobiono:
AMH 4,35 (norma lab. 1,83-7,53)
Androstendion 3,2 (0,3-3,3)
DHEAS 231 (98,8-340)
bad. 3-5 d.c
Kortyzol 333 nmol/l
Estradiol 182 pmol/l
FSH 5,24 U/l
LH 10,3 U/l
Testosteron 1,24 (0,22-2,9)

Obciążenie glukozą
Na czczo 84,6
Po 1h 80,2
Po 2h 71,2

Insulina na czczo 8

Za 3 tyg. mam badanie drożności jajowodów. Podpowiedzcie co myślicie o tych wynikach :)
Nie wszystkie badania ogarniam, ale masz zbyt wysokie lh w stosunku do FSH jak na termin badania, co oznacza, że nie będzie w tym cyklu owulacji. Trzeba sprawdzić prolaktynę. I zrobić USG by zobaczyć jak wygląda układ rozrodczy. Trochę wygląda to na początki pcos. Zwłaszcza, że amh jest powyżej 4. Metformona pomoże, choć wpierw sprawdzilabym, czy nie masz insulinoopornosci. Na to pomoże między innymi metformona. Możliwe, że pomoże wyregulować cykl. Jeśli jednak masz IO to warto pomyśleć o diecie z niskim indeksem glikemicznym. Nie zawsze idzie to w parze, ale insulinoopornosci może wpływać na kłopoty z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Jeśli tak jest, to nad tym też warto popracować.
I między innymi stąd nieudane starania
 

paulinkka

Fanka BB :)
Dołączył(a)
15 Styczeń 2021
Postów
224
Nie wszystkie badania ogarniam, ale masz zbyt wysokie lh w stosunku do FSH jak na termin badania, co oznacza, że nie będzie w tym cyklu owulacji. Trzeba sprawdzić prolaktynę. I zrobić USG by zobaczyć jak wygląda układ rozrodczy. Trochę wygląda to na początki pcos. Zwłaszcza, że amh jest powyżej 4. Metformona pomoże, choć wpierw sprawdzilabym, czy nie masz insulinoopornosci. Na to pomoże między innymi metformona. Możliwe, że pomoże wyregulować cykl. Jeśli jednak masz IO to warto pomyśleć o diecie z niskim indeksem glikemicznym. Nie zawsze idzie to w parze, ale insulinoopornosci może wpływać na kłopoty z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Jeśli tak jest, to nad tym też warto popracować.
I między innymi stąd nieudane starania
Miałam dwa razy robione USg w terminie okołoowulacyjnym, zawsze był ładny pęcherzyk, endometrium też ok. Waże 55 kg przy wzroście 158cm.
 

Maxime

Fanka BB :)
Dołączył(a)
23 Czerwiec 2019
Postów
2 255
Ja bym jeszcze zrobiła TSH i ft4. Co do PCOS przy początkach nie zawsze widać to na USG, często najpierw występuje hirsutyzm (nadmierne owłosienie) oraz trądzik, szczególnie na ramionach i plechach. Cykle masz regularne?
 

paulinkka

Fanka BB :)
Dołączył(a)
15 Styczeń 2021
Postów
224
Ja bym jeszcze zrobiła TSH i ft4. Co do PCOS przy początkach nie zawsze widać to na USG, często najpierw występuje hirsutyzm (nadmierne owłosienie) oraz trądzik, szczególnie na ramionach i plechach. Cykle masz regularne?
Tak się starałam wszystko w szczegółach napisać, a jeszcze o czymś zapomniałam, mam hashimoto TSH mam od lat bardzo dobre w okolicy 1. Nadmiernago owłosienia nie mam, natomiast odkąd ostawiłam tabletki antykoncepcyjne mam problemy w trądzikiem na plecach (górna część, ramiona, i delikatnie twarz). Cykle po duphastonie regularne (31-32 dni), przed duphastonem miałam 35- 42
 

Maxime

Fanka BB :)
Dołączył(a)
23 Czerwiec 2019
Postów
2 255
Tak się starałam wszystko w szczegółach napisać, a jeszcze o czymś zapomniałam, mam hashimoto TSH mam od lat bardzo dobre w okolicy 1. Nadmiernago owłosienia nie mam, natomiast odkąd ostawiłam tabletki antykoncepcyjne mam problemy w trądzikiem na plecach (górna część, ramiona, i delikatnie twarz). Cykle po duphastonie regularne (31-32 dni), przed duphastonem miałam 35- 42
To w takim razie brakuje mi jeszcze prolaktyny z takich podstawowych :) ale te które już zrobiłaś nie są złe, oczywiście czasem przyczyną jest głowa ale po badaniu drożności będziesz wiedziała coś więcej. Dalsze badania to już immunologia ale mam nadzieję że uda Wam się zajść w ciążę niedługo :)
 

Paulaa1987

Fanka BB :)
Dołączył(a)
22 Październik 2019
Postów
486
Moim zdaniem wyniki badań bardzo ładne, sprawdziłabyś tylko prolaktyne dodatkowo i poszła dla pewność na monitoring owulacji w jednym miesiącu, żeby mieć pewność, ze pęcherzyk rośnie i pęka i brała się do roboty. (Oczywiście drożność jajowodów nie zaszkodzi skoro już masz zaplanowane) ALE często wiele s naszym organizmie tego co się dzieje nie da się wyjaśnić cyferkami z normami. Mam wokół siebie bardzo dużo par, które po 7-8 latach badań wszystkiego co się da i próbach in vitro ciąży nie mieli, a potem nagle nie wiadomo skąd jedna ciąża po drugiej naturalna. Są osoby, które są faktycznie chore PCO, endometrioza, niedrożne jajowody itp., i wtedy trzeba się leczyć, ale u Ciebie wyniki są naprawdę Ok, owulacja jest wiec może czasem lepiej wyrzucić te kartki z badaniami i przeliczać wszystko na normy i po prostu starać się - ja tez zdrowa, maz zdrowy i ciąża była po 4 miesiącach, bo akurat miałam tak krótka owulacje, dosłownie pare godzin komórka jajowa żyje u mnie, ze musieliśmy się idealnie wstrzelić w termin owulacji, bo inaczej byśmy się starali pewnie kilka lat, starając się co 2 dni, jak zalecają wszędzie. Trzymam kciuki!
 

paulinkka

Fanka BB :)
Dołączył(a)
15 Styczeń 2021
Postów
224
To w takim razie brakuje mi jeszcze prolaktyny z takich podstawowych :) ale te które już zrobiłaś nie są złe, oczywiście czasem przyczyną jest głowa ale po badaniu drożności będziesz wiedziała coś więcej. Dalsze badania to już immunologia ale mam nadzieję że uda Wam się zajść w ciążę niedługo :)
Dziękuję bardzo :)
 

paulinkka

Fanka BB :)
Dołączył(a)
15 Styczeń 2021
Postów
224
Moim zdaniem wyniki badań bardzo ładne, sprawdziłabyś tylko prolaktyne dodatkowo i poszła dla pewność na monitoring owulacji w jednym miesiącu, żeby mieć pewność, ze pęcherzyk rośnie i pęka i brała się do roboty. (Oczywiście drożność jajowodów nie zaszkodzi skoro już masz zaplanowane) ALE często wiele s naszym organizmie tego co się dzieje nie da się wyjaśnić cyferkami z normami. Mam wokół siebie bardzo dużo par, które po 7-8 latach badań wszystkiego co się da i próbach in vitro ciąży nie mieli, a potem nagle nie wiadomo skąd jedna ciąża po drugiej naturalna. Są osoby, które są faktycznie chore PCO, endometrioza, niedrożne jajowody itp., i wtedy trzeba się leczyć, ale u Ciebie wyniki są naprawdę Ok, owulacja jest wiec może czasem lepiej wyrzucić te kartki z badaniami i przeliczać wszystko na normy i po prostu starać się - ja tez zdrowa, maz zdrowy i ciąża była po 4 miesiącach, bo akurat miałam tak krótka owulacje, dosłownie pare godzin komórka jajowa żyje u mnie, ze musieliśmy się idealnie wstrzelić w termin owulacji, bo inaczej byśmy się starali pewnie kilka lat, starając się co 2 dni, jak zalecają wszędzie. Trzymam kciuki!
Dziękuję bardzo za taką pełną nadziei odpowiedź :)
 
reklama

Destino

Fanka BB :)
Dołączył(a)
2 Marzec 2016
Postów
8 394
Miasto
Kraków
Dziękuję bardzo za taką pełną nadziei odpowiedź :)
To nie jest takie proste jak tu koleżanka zarysowała. Bo twoje badania wskazują na brak owulacji, a bez niej nie zajdziesz w ciążę. To, że komórka jajowa jest zdolna do zapłodnienia kilka godzin ( ok 6) pokazują najnowsze badania. Ciągle coś się precyzuje w tym temacie. Ale jednak cykl musi być prawidłowy by mieć szansę na dziecko. Wydłużone cykle jakie miewasz też są jednym z elementów pcos. To choroba metaboliczna, stąd IO i występującą często nadwagą. U ciebie może się dopiero krystalizować. I wszystkich elementów nie musisz mieć. To trzeba zdiagnozować, by wiedzieć co naprawić, by wróciła owulacja. Dupek ureguluje cykle, ale owulacji nie wróci. U mnie stymulacja też się nie sprawdziła. Dopiero dieta i uregulowanie prolaktyny, która mimo zaburzonego stosunku FSH i LH ( które same w sobie mieściły się w normach) pomogło. Oczywiście to różnie się układa, bo co organizm to przypadek, ale niestety tak to wygląda. Na monitoring bym poszła, bo u mnie pęcherzyki pięknie rosły do osiągnięcia 17mm a potem koniec, nie pękały.
To wszystko strasznie brzmi, ale to się da wyregulować. I to wcale nie dług okresem czasu. Ciało to biologia, jeden element nieprawidłowy pociąga za sobą kolejny. Wystarczy to wyregulować o ciało wraca do normy. Masz ogromne szanse na macierzyństwo
 
Podobne tematy
Autor Tytuł Forum Odpowiedzi Data
Ola2019 Staramy się o dzieco a tu nic. Staramy się 16
K Starania od ponad roku i dalej nic. Staramy się 266
Y Staramy się i nic-Co ja mam zrobić? Staramy się 23
N Czy to pozytywny test? Staramy się 17
Ann5 Staramy się Staramy się 14
M Staramy się - pierwsza inseminacja Staramy się 5
P Staramy się brak ciąży po dwóch inseminacjach Ciąża po inseminacji 16
S Beta HCG Potrzebuję porady 38
I #ciaza biochemiczna #staramy się Ciąża po poronieniu 10
Jotka_ Staramy się o rodzeństwo 2021 Staramy się 1069
J Staramy się o dziecko Staramy się 25
K W oczekiwaniu na okres... Staramy się 12
K Owulacja Staramy się 0
M Żel intymny przyjazdy dla plemników Potrzebuję porady 1
Madziuska324 Ból piersi Potrzebuję porady 24
N Poczęcie w dni niepłodne Staramy się 34
Magdalena999666 Plamienia w środku Cyklu Staramy się 3
Motylekkk Staramy się o dzidziusia Staramy się 16
Sylwia maybe baby Cykle Potrzebuję porady 12
F Inofem lub podobne. Staramy się 6
A Czy mogę być w ciążę? Staramy się 23
Eveliii 25 Razem raźniej , sa tu starajace sie ? Staramy się 5
G Staramy się Staramy się 0
Angelus 23 Staranie o dzidzie - Wzrastający progesteron Potrzebuję porady 2
P Staramy się o dziecko już tyle czasu Staramy się 16
aga9921 Brak miesiaczki staramy się z całych sił Staramy się 13
1 Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:) Staramy się 21454
Lilianne91 Czy jest jeszcze nadzieja? Potrzebuję porady 11
C Jak było u was? Staramy się 3
1 Staraczki 2018-2020! :) Staramy się 45583
A staramy się Staramy się 15
S Staramy się z CLO i duphaston Staramy się 25
H Staramy się za pomocą CLO Staramy się 2
korek2016 Staramy się sierpień 2016 Staramy się 1
Karolina93 Czy tylko ja wariuje? staramy się o maleństwo Staramy się 4
I Staramy się od jesieni choć wiosna już nas zastała :) Staramy się 423
E Staramy się-Po poronieniu... Staramy się 0
J Staramy się i szukamy lekarza Staramy się 1
E Mamuśki po poronieniu-staramy się ponownie Staramy się 4
P Staramy się o dzidzię 2014/2015, problemy - wymiana doświadczeń:) Staramy się 539
Izabelka Jak długo się staramy? Staramy się 524
A Staramy sie o maleństwo Staramy się 1
X Staramy sie Staramy się 25
K Staramy sie Potrzebuję porady 6
K Staramy sie o dzidziusia Staramy się 11
M Staramy sie Staramy się 8
L staramy sie z mężem o malenstwo Staramy się 33
annam03 Staramy sie od zimy 2014 Staramy się 83
D Czy ktoś zna się na wynikach badań nasienia? Problem z procentem plemników o prawidłowej budowie a szanse na ciąże Staramy się 3
L Brak tetna zarodka - czy lekarz mogł się pomylic? Ciąża, poród, połóg 42

Podobne tematy

Do góry