DorciaMamaOlka
Fanka BB :)
Czego mogę się dowiedzieć robiąc badania genetyczne płodu? Czy może warto zbadać mnie i męża?
Napisane na HTC Desire 620 w aplikacji Forum BabyBoom
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij
Badanie genetyczne płodu pokaże czy przyczyną obumarcia ciąży była wada genetyczna (i jeśli tak to jaka). No i tym samym dzięki badaniu genów zostanie ustalona płeć.Czego mogę się dowiedzieć robiąc badania genetyczne płodu? Czy może warto zbadać mnie i męża?
Możesz mi powiedzieć co wyszło w Twoich badaniach i jak potoczyły się Wasze dalsze losyBadanie genetyczne płodu pokaże czy przyczyną obumarcia ciąży była wada genetyczna (i jeśli tak to jaka). No i tym samym dzięki badaniu genów zostanie ustalona płeć.
Dodatkowo po dwóch udokumentowanych poronieniach przysługuje Wam porada genetyczna i badania w ramach NFZ - tam mogą zbadać Wasze kariotypy żeby sprawdzić czy u Was w genach wszystko ok, czy nie jesteście nosicielami jakiejś translokacji itd (potrzebujecie osobno skierowanie dla siebie i dla męża).
Ja robiłam zarówno badanie dziecka po poronieniu (u nas było podejrzenie wady, badania robiliśmy praktycznie tylko dla potwierdzenia), jak i byliśmy też w poradni genetycznej i badali nasze kariotypy.
U nas już od usg w 11 tc był widoczny obrzęk, który narastał z każdym dniem. Lekarze podejrzewali wadę genetyczną, miałam mieć amniopunkcję dla potwierdzenia ale w terminie amnio okazało się, że ciąża obumarła. Po badaniach genetycznych po poronieniu wada potwierdziła się (była to wada przypadkowa, która zdarza się raz na 4000 urodzeń także u zdrowych par), byliśmy też w poradni genetycznej i po badaniach kariotypu wyszło że oboje mamy prawidłowy kariotyp. Pół roku po poronieniu zaszłam w ciążę, urodziłam zdrową córkę która ma 1,5 roku. Teraz jestem w kolejnej ciąży, w 12 tc. Wczoraj miałam badania prenatalne i na razie wszystko jest ok.Możesz mi powiedzieć co wyszło w Twoich badaniach i jak potoczyły się Wasze dalsze losy
Cieszę się,że wszystko w porządku terazU nas już od usg w 11 tc był widoczny obrzęk, który narastał z każdym dniem. Lekarze podejrzewali wadę genetyczną, miałam mieć amniopunkcję dla potwierdzenia ale w terminie amnio okazało się, że ciąża obumarła. Po badaniach genetycznych po poronieniu wada potwierdziła się (była to wada przypadkowa, która zdarza się raz na 4000 urodzeń także u zdrowych par), byliśmy też w poradni genetycznej i po badaniach kariotypu wyszło że oboje mamy prawidłowy kariotyp. Pół roku po poronieniu zaszłam w ciążę, urodziłam zdrową córkę która ma 1,5 roku. Teraz jestem w kolejnej ciąży, w 12 tc. Wczoraj miałam badania prenatalne i na razie wszystko jest ok.
Oczywiście że to może być zwykły pechCieszę się,że wszystko w porządku terazbardzo mi pomoglas i dałaś iskierke nadziei,że to może zwykły pech
Bardzo mozliwe jesli sama sie calkiem oczyscisz.Przepraszam za to,że tak mieszam ...Czy może po podaniu tabletek w szpitalu wszystko się ruszyć może i zabieg nie będzie potrzebny?
Bardzo mi pomoglasBardzo mozliwe jesli sama sie calkiem oczyscisz.
![]()
Nie dziekuj, bo nic takiego zrobilam. Chcialam tylko, zeby bylo Ci lzej, bo wiem co przezywasz w tej chwili. Jesli bedziesz miala jeszcze jakies pytania to pisz smialo. Sciskam Cie mocno.