Zanetko już Aneta Ci odpowiedziała-przede wszystkim robi się badania hormonów na początku cyklu (3-4dc), już sam nieprawidłowy stosunek hormonów LH i FSH może dać sygnał o PCO/PCOS. Dodatkowo lekarz podczas usg zauważa cechy charakterystyczne dla policystycznych jajników-m.in.wiele pęcherzyków, często brak dominującego. Pęcherzyki mogą rosnąć, ale nie pękają-wchłaniają się lub robią się torbiele. Przy pełnym PCOS są też inne objawy-wysoki testosteron,zwiększone owłosienie na rękach, brzuchu, może być nadwaga lub otyłość.
Ja mam PCO, robiły mi się torbiele. Leczenie polega na stymulacji cyklu (zazwyczaj przez 5 dni cyklu), potem zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka, następnie luteina/duphaston PO potwierdzonym pęknieciu. Oczywiście przy stymulacji podstawa to monitoring cyklu.
U Ciebie ciężko stwierdzić czy to luteina blokuje owu, czy może masz cechy PCO-miałaś wcześniej problem z torbielami (przed braniem luteiny?) . ja poszłabym do innego lekarza na Twoim miejscu skoro ten robi tak a nie inaczej mimo Twoich torbieli. Skoro ewidentnie masz problem z tworzeniem się torbieli to nie rozumiem po co lekarz dodatkowo naciska na branie luteiny przed owulacją i dodatkowe jej blokowanie...