• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Styczeń 2015

Hej. Dziewczyny poradźcie mi co mam jeszcze wprowadzić do diety młodego, stałe pokarmy je zupki deserki owoce mleko (z kaszka mam problem bo nie chce i nie wiem jak go do tego przekonać) i jest ciągle głodny :baffled: Nie wiem czy daje mu wszystko co powinnam dawać nie wiem czy dobrze go karmię czy mu nie szkodzę. Wczoraj skończył 8m, obawiam się mu dawać jakieś nowości, nie mam kogo się :szok:nikt nic nie wie.

reklama
Tak próbowałam, np. podawałam do mleka jedną łyżkę stołową kaszki lub kleiku też nie chciał jeść, raz na noc był strasznie zmęczony w momencie po kąpieli odpłynął; zrobiłam i kaszkę i samo mleko z nadzieją, że wypije podałam kaszkę był jeden wielki ryk i znowu się krztusił podałam mleko wypił 210 ml i tak za każdym razem jest z kaszką młody udaje, że wymiotuje i płacze a zupki gęste i z kawałkami je bez problemu :baffled:

A ten jogurt to po łyżeczce czy więcej?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jak nie chce kaszy to nie dawaj, mój jeszcze nie jadł i żyje :-D Skoro z innymi daniami nie ma problemu to niech je je. Dziecko w tym wieku może jeść wszystko poza mlekiem zwierząt (bezpośrednio, w potrawach można), grzybami, wywarami mięsnymi, żywnością wysoce przetworzoną. Próbuj, kombinuj. A mleka je odpowiednią ilość? Może za mało? Obiadków też wystarczające porcje? Jak często je, że jest głodny? I po czym poznajesz, że to głód?

Andzelika87 mój młody je średnio co 2-3 godziny w dzień , w nocy o 23, o 2 i 5 mleko z kleikiem ryżowym na 200 ml 1 miarkę. Rano śniadanie 7-8 kleik kukurydziany ma mleku, ale robię tak gęsty żebym mogła go nakarmić łyżeczką, bo rzadkiego z butelki nie chciał i dodaje albo całe tarte jabłko albo pół banana rozgniecionego widelcem. Później chrupki najczęściej 3 wsunie długie paluchy, o 12 obiad 200 g, później owoce, mleko 200 ml, kolacja koło 18 i albo kasza glutenowa na mleku (ostatnio nestle - zdrowy brzuszek) albo sinlac kasza bezmleczna około 200 ml. I o 20 - 300 ml mleka. Przestałam się spinać, że czegoś za dużo lub za mało daję. Ostatnio lekarka powiedziała, że ściśle trzeba pilnować ile się daje jedzenia jeśli dziecko ma nadwagę, a jeżeli nie to mam dawać tyle, żeby dziecku zostało w butelce lub w misce i to ono daje znać kiedy dość. Więc jak widzisz mój młody też jest ciągle głodny :-) I je w sumie wszystko co na ten wiek może poza tymi produktami, które ma zakazane z racji alergii (jajka, ryby, itp... )

A tak poza tym czy któraś z Was robiła budyń dziecku z mleka i mąki ziemniaczanej ?

Ostatnia edycja:
Ostatni wpadły mi w ręce krążki ryżowe - jabłkowe z hippa po 7 miesiącu. Młody je uwielbia, tyle że są dość małe i trzeba pilnować, żeby się dziecko nie zadławiło w szczególności jeśli nie ma ząbków . I orkiszowe ciastka z babydream po 7 miesiącu - ja je kruszę na kawałeczki i daje mu na tackę do krzesełka. On zbiera te okruszki i wsuwa , a ja mam jakieś 20 min dla siebie :-D

reklama
Po czym poznaje, choc teraz widzę ze to jest cos podobna sytuacji jak u Nulini. Tylko ja nie chodzę z jedzeniem, jak siedzimy i sie bawimy tak po 40 minutach od mleka zaczyna mlaskac i mówi mmmm..
Mleko pije co 2-3 godziny po 180,200 ml ok 5 razy czasem więcej. Kasza mu sie zgorszyla przy zabkowaniu jak mu wychodzily 4 górne żeby, w sumie ma juz 6 i kolejne dwa dolne wychodzą.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry