reklama

Swędząca wysypka

reklama
No to bym obstawiala, ze to jest od sliny. Po prostu enzymy pidrazniaja delikatna skore. A w takim przypadku najlepiej dzialac barierowo stosujac tluste kremy. U nas fajnie dziala dermobaza, ale z tego co widze juz jest niedostepna... Mozesz zerknac jeszcze na clobaza Link do: Clobaza Krem 40g - Opinie i ceny na Ceneo.pl
Tylko, że żadne zwykłe kremy ani maści nie pomagają. Zastanawiałam się nad śliną ale właśnie to mi nie pasuje, że żaden krem ani maść nie działa. Być może ślina to tylko pogarsza, ale nie jest przyczyną wysypki.

Za pierwszym razem gdy to się pojawiło to pediatra nam przepisał na receptę krem ze sterydem i to pomogło. Kazał stosować przez 2 dni tylko i bardzo cienką warstwę.

Nie wiem czy jest sens używać tego ponownie, skoro drugi raz się to pojawiło, a skutki uboczne tego kremu brzmią strasznie i nie chce zrobić dziecku krzywdy, zniszczyć skóry.

Tylko, że żadne zwykłe kremy ani maści nie pomagają. Zastanawiałam się nad śliną ale właśnie to mi nie pasuje, że żaden krem ani maść nie działa. Być może ślina to tylko pogarsza, ale nie jest przyczyną wysypki.

Za pierwszym razem gdy to się pojawiło to pediatra nam przepisał na receptę krem ze sterydem i to pomogło. Kazał stosować przez 2 dni tylko i bardzo cienką warstwę.

Nie wiem czy jest sens używać tego ponownie, skoro drugi raz się to pojawiło, a skutki uboczne tego kremu brzmią strasznie i nie chce zrobić dziecku krzywdy, zniszczyć skóry.
Bo to nie działa tak, że posmarujesz raz albo dwa i to zniknie. My smarowaliśmy 3 miesiące zanim w ogóle się zmniejszyło, a każde pominięcie kremu skutkowało nawrotem. Raczej tyle nie próbowałaś, więc nie bardzo możesz stwierdzjć, że żaden krem/maść nie działa.

Mupirox to antybiotyk. Nie na wszystko pomoże. Zanim zacznie się stosować, dobrze zrobić posiew.
Ze sterydami też trzeba uważać, bo o ile początkowo wygląda, że pomagają, to długotrwałe ich stosowanie (zwłaszcza na twarzy) może tylko pogłębić problem, bo skóra staje się taka "pergaminowa" cienka...

A jakie maści stosujesz obecnie?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry