reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

szczepienia i badania kontrolne

Morfologia przestała lecieć w dół, to nie była żadna choroba krwi tylko niedokrwistość fizjologiczna u Miesia nasilona moją niedokrwistością w ciąży i przedwczesnym porodem...
u Leo podobnie - hgb 10,3 przy suplementacji żelazem, zapewne spowodowana przedwczesnym porodem; dziecko żywotne, ciekawe świata i ładnie przybierające; oczywiście na wydruku z wynikami badań podane normy dla dorosłego człowieka, co w pierwszym odruchu przyprawiło mnie o stan przedzawałowy...

reklama
Andariel, u nas było 8!:szok: Teraz, po 3 m-cach końskich dawek żelaza 11... Szału nie ma, ale wg naszego hematologa najważniejszy jest wzrost. Dzięki niemu uniknęliśmy przetaczania krwi... uf.

Aestima - znajomej synkowi przy 7 przetaczali; też się bałam (w sumie nadal boję) przetaczania krwi; mały miał 2 razy transfuzję na OIOMie; teraz nadal bierze żelazo, pewnie za jakiś miesiąc czy dwa będzie kontrola i się rozstrzygnie czy dalej zachodzi taka konieczność;

O rany, jak ja się cieszę, że podjęłam już szczepionkowe decyzje i nie muszę przechodzić przez te dylematy... Jeszcze w ciąży, po rozmowach z kilkoma pediatrami podjęłam decyzję, ze szczepimy 5w1 + pneumokoki (ze względu na sepsę pneumokokową u Wiki). I tego się trzymam. Okazało się, ze przysługują nam pneumokoki darmowe, ale po konsultacji nie zaszczepiłam przy pierwszym szczepieniu, tylko zaszczepimy przy drugim...
Bartek ze względu na problemy neurologiczne też miał przesunięte szczepienia, pierwszą dawkę 5w1 dostał w 11 tygodniu, kolejną miał dostać teraz, ale ze względu na katar przełożyłam. Czekam na bardziej sprzyjający klimat ;)
Neurolog zleciła nam szczepienia bezkomórkowe, ale już wczesniej byłam zdecydowana na 5w1...

Mrsmoon, bardzo Cię przepraszam, ale nie zaglądałam tutaj, mam poszukać tego linku, czy Setana Ci już podała stronkę?

Hej dziewczyny, mam nowe zmartwienie. Wyhodowaliśmy w moczu bakterię klebsiella oxytoca. Któraś słyszała? Bardzo mało w necie jest na ten temat:( Mój tata dzwonił do znajomej lekarki i powiedziała nam, że w zależności od stężenia, bakterię tę leczy się antybiotykiem, dożylnie... w szpitalu:(((( Nie mogła więcej powiedzieć, bo nie miała czasu, a ja zostałam z tą myślą sama i strasznie mnie to dręczy. Wizytę mam jutro o 15:00 i znowu kolejne siwe włosy mnie czekają... to się wyżaliłam!

Silva, u nas była Klebsibella pneumoniae (10^5 CFU/ml) i Enterobacter cloacae, to podobno wynikało z zanieczyszczenia pod napletkiem.
Z tego co wiem, gdyby było duże stężenie to właśnie w szpitalu się leczy. Póki co bądź spokojna, gdyby było coś nie tak, na pewno byłyby tego objawy (gorączka m.in.)

My też szczepimy 5w1 i pneumokoki narazie tylko jedno szczepienie było, drugie powinno być za 2 tygodnie, ale ze względu na wyjazd do Polski też przełożyliśmy. Sepsę pneumokokową miał synek mojego szwagra jakis miesiąc temu i przez tydzień leżał w szpitalu......
Silva ja nie pomogę bo pierwszy raz słyszę o takim cholerstwie:no:

Wpadam donieść nieszczepionym, że podobno ( ale informacja z poważnego źródła ) 01.12. będzie organizowane w szpitalu na Kopernika szczepienie na gruźlice - muszą zebrać 7 chętnych, aby otworzyć fiolkę. My dziękujemy.

zeberko dzięki za pamięć, jeszcze nie znalazłam tego posta, ale argumentacja Setany mnie przekonała do szczepionki skojarzonej(konserwanty, nośniki). Ja już taka niezdecydowana chyba do końca życia pozostanę...

reklama
co do gruźlicy wciąż mam wątpliwości;
muszę się zapisać na Kopernika, żeby nas objęli jakimś indywidualnym programem szczepień; u nas w rejonie boją się wcześniaków i tyle;

Do góry