reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Szczepionki

U nas na razie temat szczepień zamknięty. MMR odpuszczamy i tyle, tym bardziej jak wyszło na testach że mały ma bardzo silną alergię na białko jaja. Jakby ktoś nas cisnął to będę mieć chociaż wymówkę. Tylko nie wiem co zrobić z tą drugą dawką pneumo, bo powinien jakoś ją dostać na początku stycznia. Alergolog nam powiedziała, że szczepienia na ogół stan pogarszają. No i odnośnie tych pneumo, po których małego strasznie wysypało to powiedziała, że ona by radziła zaczekać. Najlepiej jakby skończył 2 latka i wtedy dać tą 1 dawkę. Tak by było najlepiej pod względem alergii, ale powiedziała, że musimy sami podjąć decyzję, bo to zależy czy mały ma kontakt z dużą ilością ludzi i na ile się boimy że mógłby złapać pneumo. No i nie wiem co teraz z tym robić. Inna alergolog też nam powiedziała, żeby teraz nie dawać w styczniu tylko odczekać tak ze 4 miesiące i dać tę drugą dawkę.

reklama
Nice ale jak to wygląda od strony skuteczności? To nie jest tak, że to musi być w określonym odstępie czasu? Ja tylko pytam oczywiście, bo się nie znam.

My ze względu na to, że nie było dzisiaj naszej pani dr, a tej która była absolutnie nie ufam nie poszliśmy na szczepienie. No i w sumie cieszę się, bo następny termin mamy jakoś w drugiej połowie stycznia, a pamiętam jak Alicja pisała, że u niej w przychodni mówili, że to szczepienie odra/świnka/różyczka bezpieczniej podać po 15 miesiącach życia.

NATOLIN - no właśnie pneumo jak się daje po 1 roku to powinny być 2 dawki w odstępie około 2 miesięcy. Jak się poda ze 2 miesiące później to mi mówiła ta jedna babka, że nic się nie stanie. A tej drugiej alergolog to chodziło o to, że z punktu widzenia alergii najlepiej by było olać tę drugą dawkę i dać po prostu pojedynczą dawkę jak mały 2 lata skończy. Po 2 roku życia normalnie się daje tylko 1 dawkę. To nie byłaby kontynuacja tej pierwszej. Sama nie wiem co z tym fantem zrobić. Z 1 strony chciałabym go zaszczepić z drugiej boję się, że mu znowu się mocno pogorszy z alergią i szkoda mi tej całej poprawy skóry zaprzepaścić... No i to że obie lekarki niezależnie powiedziały, żeby teraz mu nie dawać tej II dawki to też tak jakoś mi daje do myślenia... One obie są również pediatrami, a wiadomo że ogólnie tendencja u lekarzy jest taka że zalecają sczepić na wszystko. No i właśnie się teraz waham po usłyszeniu 2 niezależnych opinii, żeby odpuścić.

nice no to może faktycznie odpuść. ale to ta jedna lekarka powiedziała, że możecie za jakieś 2 miesiące zaszczepicie i będzie OK?

NATOLIN - no ta jedna to powiedziała po prostu żeby zaczekać, bo teraz szkoda żeby mu się pogorszyło. I żeby tak z 4 miesiące zaczekać. Nie mówiła, że potem będzie ok jak zaszczepimy. Ale teraz odradzała, żeby szczepić. A ta druga bardziej wprost to powiedziała, że biorąc pod uwagę jego alergie by teraz wcale nie szczepiła. No ale wiadomo - decyzję musimy podjąć sami, bo ona przecież nie zagwarantuje że mały się niczym nie zarazi. Trudna to decyzja :/

Nice chodziło mi o to czy ta co powiedziała, żeby te 4 miesiące zaczekać to powiedziała, że to będzie działało i tak?

NATOLIN - no powiedziała, że to orientacyjnie 2 miesiące przerwy powinny być, ale jak trochę dłużej będzie to nic nie zaszkodzi.

właśnie przed chwilą w DDtvn wypowiadał się lekarz,że od stycznia 2012 będzie rozszerzony kalendarz szczepień, i że dzieci , które przebywają w dużych skupiskach dzieci tzn żlobki, przedszkola, kluby maluchów, mogą mieć darmowe szczepienia, tylko trzeba się o nie upomnieć. Ale nie powiedział na co te szczepionki .:cool:

aha i za nieszczepienie obowiązkowe niby może nawet kara być do 1500zł

właśnie przed chwilą w DDtvn wypowiadał się lekarz,że od stycznia 2012 będzie rozszerzony kalendarz szczepień, i że dzieci , które przebywają w dużych skupiskach dzieci tzn żlobki, przedszkola, kluby maluchów, mogą mieć darmowe szczepienia, tylko trzeba się o nie upomnieć. Ale nie powiedział na co te szczepionki .:cool:

aha i za nieszczepienie obowiązkowe niby może nawet kara być do 1500zł
Dzięki za info...
Już to widzę, że darmowe będą te co są teraz płatne....
Kary haha ale się ubawiłam:-D

reklama
Do góry