Jolik
Nieźle zakręcona mama
Nie wiem czy nie za dużo tych wątków, jak coś to się usunie :-)
Wczoraj byłam na pierwszym wykładzie w Szkole Rodzenia, którego tematem była "Dieta mamy karmiącej" Niektóre z Was prosiły, żeby napisać coś więcej na ten temat. Spróbuję może mi się uda :-)
Dieta obowiązuje przez pierwsze 2-3 tygodnie !!! a po tym okresie wprowadzamy pomalutku do swojego jadłospisu produkty wymienione poniżej .
DOZWOLONE NAPOJE:
- woda mineralna niegazowana
- herbata osłodzona lub bawarka
- kawa bezkofeinowa
- 1 szkl. dziennie kakao - nie wiecej, ponieważ powoduje zaparcia
- sok jabłkowy rozcieńczony pół na pół z przegotowaną wodą
- kompot truskawkowy rozcieńczony pół na pół z przegotowaną wodą
- jogurty naturalne, kefiry, maślanki
OWOCE
Nie wolno wcinać: kiwi, winogron oraz jakichkolwiek owoców egzotycznych !!!
Pierwszym wprowadzanym owocem powinien być banan (połówka) - obserwujemy ruchy maluszka, stolec... potem wprowadzamy pomarańczę, brzoskiwnie itd. za każdym razem obserwując maluszka
PIECZYWO - możemy zjadać każdy rodzaj
MASŁO - tylko i wyłacznie. Nie wolno stosować żadnych innych substytutów !!!
JAJKA - tylko ugotowane, zarówno na miekko jak i twardo. Jajecznica i omlety odpadają !!!
WARZYWA:
- przez cały okres karmienianie nie wolno spozywać : cebuli i czosnku - psują smak mleka !!! No, ok cebuli minimalne ilości są dozwolone, ale czosnek całkowicie odpada ! :-)
- kapusta, kalafior, groch, każda fasola, brokuły, bób - potwornie wzdymają. Przez pierwsze 2-3 tygodnie ZABRONIONE !!!
w związku z powyższym: bigos, zupa grochowa, fasolowa, pizza ZABRONIONA !!!
W rozsądnych ilościach można konsumować: pomidory i ogórki :-)
DOZWOLONE SURÓWKI:
- ugotowany i starty burak z przyprawami
- ugotowana i starta marchewka z przyprawami
RYBA - można jeść każdą ale tylko ugotowaną ! Żadnych marynat !!!
WĘDLINY - tylko i wyłacznie biełae - drobiowe !!!
MIĘSO - można zjadać każdy rodzaj, ale tylko i wyłacznie ugotowane !!!
SOSY - można ale białe !!!
SERY - każdy jest dozwolony oprócz pleśniowych !!! :-( MNIAM
SŁODYCZE - można jeść w ograniczonych ilościach. Unikać jedynie produktów z czekoladą - kakao oraz makiem !!! Ciasta bez tych dodatków można od czasu do czasu zjeść.
Potrawy nie mogą być tłuste i pikantne !!! Umiarkowanie mozna stosować sól !!!
Nio i to by było na tyle :-) Mam nadzieję, że mój "wykład" przyda się komuś :-).
Dziewczyny, jak bedzięcie miały więcej informacji na temat tej diety piszcie !!! Wspólnie stworzymy przydatną lekturę na jesienne wieczory hihihi
Wczoraj byłam na pierwszym wykładzie w Szkole Rodzenia, którego tematem była "Dieta mamy karmiącej" Niektóre z Was prosiły, żeby napisać coś więcej na ten temat. Spróbuję może mi się uda :-)
Dieta obowiązuje przez pierwsze 2-3 tygodnie !!! a po tym okresie wprowadzamy pomalutku do swojego jadłospisu produkty wymienione poniżej .
DOZWOLONE NAPOJE:
- woda mineralna niegazowana
- herbata osłodzona lub bawarka
- kawa bezkofeinowa
- 1 szkl. dziennie kakao - nie wiecej, ponieważ powoduje zaparcia
- sok jabłkowy rozcieńczony pół na pół z przegotowaną wodą
- kompot truskawkowy rozcieńczony pół na pół z przegotowaną wodą
- jogurty naturalne, kefiry, maślanki
OWOCE
Nie wolno wcinać: kiwi, winogron oraz jakichkolwiek owoców egzotycznych !!!
Pierwszym wprowadzanym owocem powinien być banan (połówka) - obserwujemy ruchy maluszka, stolec... potem wprowadzamy pomarańczę, brzoskiwnie itd. za każdym razem obserwując maluszka
PIECZYWO - możemy zjadać każdy rodzaj
MASŁO - tylko i wyłacznie. Nie wolno stosować żadnych innych substytutów !!!
JAJKA - tylko ugotowane, zarówno na miekko jak i twardo. Jajecznica i omlety odpadają !!!
WARZYWA:
- przez cały okres karmienianie nie wolno spozywać : cebuli i czosnku - psują smak mleka !!! No, ok cebuli minimalne ilości są dozwolone, ale czosnek całkowicie odpada ! :-)
- kapusta, kalafior, groch, każda fasola, brokuły, bób - potwornie wzdymają. Przez pierwsze 2-3 tygodnie ZABRONIONE !!!
w związku z powyższym: bigos, zupa grochowa, fasolowa, pizza ZABRONIONA !!!
W rozsądnych ilościach można konsumować: pomidory i ogórki :-)
DOZWOLONE SURÓWKI:
- ugotowany i starty burak z przyprawami

- ugotowana i starta marchewka z przyprawami

RYBA - można jeść każdą ale tylko ugotowaną ! Żadnych marynat !!!
WĘDLINY - tylko i wyłacznie biełae - drobiowe !!!
MIĘSO - można zjadać każdy rodzaj, ale tylko i wyłacznie ugotowane !!!
SOSY - można ale białe !!!
SERY - każdy jest dozwolony oprócz pleśniowych !!! :-( MNIAM
SŁODYCZE - można jeść w ograniczonych ilościach. Unikać jedynie produktów z czekoladą - kakao oraz makiem !!! Ciasta bez tych dodatków można od czasu do czasu zjeść.
Potrawy nie mogą być tłuste i pikantne !!! Umiarkowanie mozna stosować sól !!!
Nio i to by było na tyle :-) Mam nadzieję, że mój "wykład" przyda się komuś :-).
Dziewczyny, jak bedzięcie miały więcej informacji na temat tej diety piszcie !!! Wspólnie stworzymy przydatną lekturę na jesienne wieczory hihihi