reklama

tort urodzinowy

Temat na forum 'Roczniaki i dwulatki' rozpoczęty przez monika b., 16 Grudzień 2005.

  1. monika b.

    monika b. Zaciekawiona BB

    Cześć dziewczyny!
    Na gwałt potrzebyję przepisu na niezawodny biszkopt. Robię tort urodzinowy
     
  2. Aga J

    Aga J Aktywna w BB

    Ja robię na blasze, ale myśle, że i uda się w okrągłej formie

    Składniki:
    - 6 jaj
    - 1,5 szkl. cukru
    - 1 szkl. mąki pszennej
    - 1 szkl. mąki ziemniaczanej
    - 6 łyżek wody
    - 2 łyżki octu
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - ewentualnie cukier waniliowy

    Wykonanie:
    Białka ubić z 1 szkl. cukru na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę octu. Żółtka ubić z 0,5 szkl. cukru. Połączyć obie ubite masy i dodać mąkę z proszkiem oraz wodę z 1 łyżką octu. Biszkopt wychodzi dość jasny (biały). Można dodać na koniec 1 łyżkę oleju, aby był wilgotniejszy.

    Jeśli skorzystasz z mojego przepisu - napisz czy się udał.

     
  3. reklama
  4. Alexia

    Alexia Zaciekawiona BB

    Ja robię prawie zawsze ten sam, mojej mamy - zawsze się udaje. Chociaż przyznam eksperymentuję z innymi - z ciekawości.

    A oto ten przepis:
    6 jaj
    1,5 szklanki mąki (pół na pół - mąka pszenna i ziemniaczana)
    1 szklanka cukru
    niecałe pół łyżeczki proszku do piecz.
    Piec 40-45 min.

    Przygotowanie:
    białka ubić na sztywno + cukier, jeszcze ubijać. Następnie żółtka, ubić. Później mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać(lub mikserem, ale na wolnych obrotach).
    Wylać do tortownicy wyłożonej papierem.

    Zapomniałam dodać: ja dodaję jeszcze 1-2 łyżki wiórków kokosowych na końcu, mieszam. Ma taki fajny posmak.


    SMACZNEGO!!!

    A wogóle to jak mniejszą ilość to:

    Na 2 jajka wychodzi: 1/2 - szlkanki mąki, 1/3 - szklanki cukru, (2 jaja więcej - jeszcze raz tyle cukru i mąki).

    Duży z 9 jaj piec ok. godziny - do upieczenia - sprawdzić długą wykałaczką czy jest w środku dopieczony.

    W razie co - POWODZENIA w trakcie pieczenia!!! ;)
     
  5. monika b.

    monika b. Zaciekawiona BB

    AgaJ - Dzięki za przepis, tort rzeczywiście wyszedł znakomity! Nie musiałam go nasączać, czego nie znoszę i nie umiem zresztą. Chyba na stałe wpisze się w mój repertuar kuchenny. Pozdrawiam serdecznie. Monika
     

Poleć forum