• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Umiejętności naszych pociech :)

macy to ja nie wiem czy mnie moje dziecko bedzi utozsamialo z jezykiem polskim, bo jak jestesmy wszyscy razem to mowie po wlosku? a nie moge mowic do niego po polsku, bo moj m jest len i mu sie uczyc nie chce.

reklama
Karoli wszystko jest kwesją konsekwencji, moi znajomi są parą fińsko- polską mieszkają tutaj , on nie mówi po polsku ona nie mówi po fińsku , w domu rozmawiają po angielsku i mały (dziś 6 latek) do niego mówi po fińsku a do niej po polsku, po angielsku też mówi świetnie, zupełnie bez ból maluch włada 3 jezykami , dla mnie rewelacja, ma tez przykład znajomych mieszkajacych w niemczech , których jedno dziecko już się tam urodziło a drugie miało 2 laka jak wyjechali i dziś chłopaki polski znają tylko z rozmów w domu a mówią super ale inna moja kolezanka ktora ma męża francuza i mieszkają pod Lionem nie uczyła dzieci polskiego a efekt jest taki że jak przyjada tu na wakacje to nie rozumieja ani babci, ani dziadka ani kuzynostwa i to niestety przez wygode rodziców, zreszta na tym etapie jezyki przyswaja się w naturalny sposb więc wytłumacz m , że to nie przeciwko niemu ale niech dziecko zna jeden język więcej bez trudu ciężkiej nauki... na pewno bedzie Ci w przyszłości wdzięczny!

wiw dzieki. Moj m to rozumie i uwaza,ze dobrze, ze maly bedzie polsko-wloski. Tylko ja bym chciala, zeby moj m nauczyl sie polskiego, bo mi sie juz nie chce tlumaczyc rozmow jego z moimi rodzicami. Ale mysle, ze jak maly juz zacznie gadac i bedziemy razem w PL to moj m sie zmobilizuje i sam sie szybko nauczy, bo pewnie ani ja ani maly nie bedziemy mieli ochoty non stopo tlumaczyc hihihihi bo to utrudnia i spowalnia rozmowy:-)

Karoli, bedzie, bedzie. Ja tez mowie do dzieci tylko po polsku, do meza po angielsku i synek doskonale lapie, ze z mama to mozna pogadac po polsku. Wie, ze rozmawiam i rozumiem angielski, ale jak sie do mnie zwraca, to tylko po polsku i dobrze. Zreszta, jak kiedys probowal mowic po angielsku, to mu sie jakos nie podobalo. Wszystko bedzie dobrze. Jeszcze troche i Matteo bedzie zasuwal po polsku i wlosku.

Karoli, też myślę że Twoj m w końcu nasz pokrętny język łyknie, z samej ciekawosci o czym tam gadacie bez niego, zresztą szybko pewnie bedzie wiekszośc rozumiał a tylko mówić bedzie po włosku, powodzenia...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry