• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Urlop macierzyński

reklama
Rozwiązanie
Zgłaszasz pracodawcy, najlepiej dość szybko. Pracodawca ci powie jakie dokumenty mu musisz dostarczyć i do kiedy, na dostarczenie są chyba 2 lub 3 tygodnie (nie pamiętam dokładnie). Ja jakoś 2 dni po porodzie wysłałam do pracy informację, że urodziłam tego i tego dnia, żeby pracodawca wiedział, że od tego dnia jestem już na urlopie macierzynskim, a nie dalej na L4.
Urodzenie dziecka zgłaszasz do pracodawcy. On ma już obowiązek dokonać wszystkich zgłoszeń do ZUS.
Najlepiej zgłosić to od razu. Może być też wymagany wniosek o przyznanie urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego (jeśli od razu wiesz, że będziesz korzystać z obu). Na pewno pracodawca albo kadrowa powie Ci, jakie dokumenty masz im przedstawić.

Zgłaszasz pracodawcy, najlepiej dość szybko. Pracodawca ci powie jakie dokumenty mu musisz dostarczyć i do kiedy, na dostarczenie są chyba 2 lub 3 tygodnie (nie pamiętam dokładnie). Ja jakoś 2 dni po porodzie wysłałam do pracy informację, że urodziłam tego i tego dnia, żeby pracodawca wiedział, że od tego dnia jestem już na urlopie macierzynskim, a nie dalej na L4.

Rozwiązanie

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry