reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Waga naszych bobasków ;)

reklama
Kubeł:
22.08. - 7,80kg
11.10. - 8,93kg
30.11. - 9,85kg
15.03. - 10,7kg

Też mi się wydaje, że dużo mniej Jakub przybiera, ale to chyba normalne :-)

no chyba normalne,moja ewa przybierała w sumie mocno do 6 m-ca, a next 6 m-cy tylko 2 kg,a Kiniuśka to pewnie się dowiem dopiero po roczku ile waży,bo nie kroi się żadne szczepienie,chyba,że uda mi się ją zważyć w pon:)

Biedronka, a jak nie masz szczepienia, to nie każą ci chodzić do przychodni na bilans. Ja mam chodzić do roczku co miesiąc (bo szczepienia mamy rzadko- 6 w 1)- tak jest u mnie w przychodni... A u was nie????

Biedronka na ospę można szczepić od 9 miesiąca życia. Wolałam teraz niż potem kuć ją dwa razy. Zapłaciłam za szczepionkę 149 zł.

Co do pneumokoków to nie wiem czy wiesz, że:
"Szczepić można już maluszki od drugiego miesiąca życia. Dawki szczepionki uzależnione są jednak od wieku dziecka.
- Niemowlętom od drugiego do szóstego miesiąca podaje się 3 dawki w odstępie minimum jednego miesiąca i czwartą w drugim roku życia.
- od siódmego do jedenastego miesiąca podaje się dwie dawki, a trzecią w drugim roku życia.
- dzieciom w wieku 12-23 miesięcy - dwie dawki przy zachowaniu co najmniej dwumiesięcznego odstępu.
- Maluchom, które ukończyły dwa lata, a nie skończyły pięciu , wystarcza jedna dawka.
koszt: ok. 320 zł"

Mnie właśnie odstrasza ta cena, ale czym później to trzeba mniej dawek.

Kasiuńka my byłyśmy ostatni z Anią na szczepieniu 5 grudnia i wtedy od razu nas umówili na następną - 5 czerwca. I w międzyczasie nie musimy przychodzić. Szczepiliśmy się 5w1.

Gosiek to normalne, że teraz Mireczek przybiera mniej. Najwięcej przybiera się z I trymestrze, w drugim niej, w trzecim jeszcze mniej i najmniej w czwartym.

Moja Ania ważyła:
23.08 (3 miesiące) - 5600g.
6.10 (4,5 miesiąca) - 6.340g.
5.12 (6,5 miesiąca) - 7500g.
16.03 (10 miesięcy) - 9700g.

mandarynka no wiem własnie o tych dawkach pneumo i chyba zaszczepię obie,ale Kiniuśkę tak jak kasiuńka kiedy skończy rok,żeby były 2 dawki,ale jak nie pójdzie ewulka do przedszkola to chyba ich nie zaszczepię, tylko Kiniuśkę na ospę,bo ewa już miałą :)

reklama
Jak bylam z Trin u lekarza to superowy Pan doktor wywazyl mojego kloca (doslownie - ciocia utuczyla) i:
9100 !!!! szok normalnie!!! ale dzis ja wazylam na swojej jak tak nic nie je i wazyla 8900 :)

Do góry