reklama

Wczesna ciążą

Jesli tu byla tak pozno owulacja to nawet nie wiem, czy nie lepiej isc jeszcze pozniej do lekarza, czyli 8-9 tc wg ostatniej miesiaczki.
Tak zrobie
Tez mieszkam w Niemczech. Do ginekologa najlepiej udać się około 4 tygodnie po owulacji czyli 6/7 tydzień ciąży. Niestety tutaj wcześniej nie przyjmują. Wtedy będzie już na pewno coś widać i założą ci Mutterpass. A wiek ciąży ginekolog obliczy z wielkości jaja płodowego no i samego zarodka. Nie stresuj się niczym. Możesz kupić kilka tych samych testów i robić codziennie rano i obserwować czy ładnie ciemnieją.
Już zamówiłam testy będę kątrolowax jestem dobrej myśli 😊

reklama
Wedlug ostatniej miesiączki to już jest 8 tydzień bo ostatnia była 5.08 . Bo miesiaczka we wrześniu nie przyszła miałam lekki stres może dlatego i 19.09 byłam I gin w Polsce i stwierdziła owu ładny pękający pęcherzy i ładne endometrium. Więc wsumie jestem dopiero 2 tygodnie po owu

No to mysle, ze wizyta po powrocie lekarza bedzie ok.

Jeśli miałaś potwierdzoną owulację, to możesz przyjąć że dzień owu to drugi tydzień ciąży (2+0). Jeśli bierzesz leki, to tak naprawdę powinnaś udać się jak najszybciej, żeby ewentualnie skorygować dawkę ( niektórzy Endo zalecają zwiększenie o 20 procent leku) i pilnować TSH - mnie bez korekcji dawki skoczyło do ponad 3. Żeby zobaczyć serduszko powinnaś udać się mniej więcej 4 tygodnie po owulacji (okolice 6+3). Trzymaj się ❤️

Na początku wiek ciąży określa się na podstawie miesiączki ostatniej. Czyli pierwszy dzień ostatniej miesiączki to początek ciąży. Są kalkulatory które szybko Ci przelicza, możesz też sobie spojrzeć w klandarz i policzyć który to tydzień wg miesiączki. Jednak mialas późno owulację więc z kolejnymi badaniami usg pewnie ten wiek ciąży będzie się zmienial. Ale to tym bedziesz już później myśleć.
Skoro testy są pozytywne, to lec rób HCG z krwi po dwóch dniach spawrdz przyrost. Powinno być 100%,(minimum 66%) to taka pierwsza oznaką tego że ciąża rozwija się prawidłowo, chociaż nie zawsze ma to pokrycie w rzeczywistości.
Jak HCG osiągnie około 1000 to możesz iść do giną na wizytę powinien być już widoczny pęcherzyk w macicy wtedy.
Jeśli miesiączki są nieregularne nikt sensowny nie bierze pod uwagę daty z OM. Ja jestem w ciąży z późnej owulacji i nie mam podawanego terminu z om bo byłby bez sensu...

Jeśli miałaś potwierdzoną owulację, to możesz przyjąć że dzień owu to drugi tydzień ciąży (2+0). Jeśli bierzesz leki, to tak naprawdę powinnaś udać się jak najszybciej, żeby ewentualnie skorygować dawkę ( niektórzy Endo zalecają zwiększenie o 20 procent leku) i pilnować TSH - mnie bez korekcji dawki skoczyło do ponad 3. Żeby zobaczyć serduszko powinnaś udać się mniej więcej 4 tygodnie po owulacji (okolice 6+3). Trzymaj się ❤️
No czytałam że tak między 4_8 tygodniem za tydzień pójdę jak tylko lekarza wróci. Ja biorę eutyrox 100 a Pani jakie brała jak mogę wiedzieć?😅

Wedlug ostatniej miesiączki to już jest 8 tydzień bo ostatnia była 5.08 . Bo miesiaczka we wrześniu nie przyszła miałam lekki stres może dlatego i 19.09 byłam I gin w Polsce i stwierdziła owu ładny pękający pęcherzy i ładne endometrium. Więc wsumie jestem dopiero 2 tygodnie po owu
Standardowo owu jest w 14dc. U Ciebie była 4-5 tygodnie później. Więc policzyłabym, że z miesiączki maaz 8/9tc i odjęłabym te 5 tygodni. Wychodzi Ci mniej więcej 4tydzień. Co się zgadza bo jesteś 2 tygodnie po owu. Do lekarza za 3-4 tygodnie, to będzie ładnie widac.
No czytałam że tak między 4_8 tygodniem za tydzień pójdę jak tylko lekarza wróci. Ja biorę eutyrox 100 a Pani jakie brała jak mogę wiedzieć?😅
Nie zwiększaj na własną rękę. Ja mam 50tkę i nie muszę zwiększać dawki.

reklama
Najlepiej iść w 6 tygodniu. Ja byłam na początku 6 i było widać tylko malutki zarodek.
Ja sama biorę letrox 75, mam niedoczynność i Hashimoto. Na razie nie mam większej dawki bo tsh w normie.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry