ewelinak1, super wiesci i oby sie potwierdzily niedlugo! Gratuluje corki. Super podpowiedz swoja droga zeby dziecko troche pobudzic. Bede musiala koniecznie tak zrobic przed wizyta w maja bo pomimo tego ze lubie jak moja dzidzia spi, to lepiej zeby spotkania z rodzicami nie przespala jak w zeszlym tygodniu :-)
Kacha_wawa, ja bym nie robila amnio i chociaz ze wzgledu na wiek mimo super wynikow jakie mam nigdy nic nie wiadomo i oczywiscie ze nadal o tym mysle ale sie nie zamartwiam. Ale sam lekarz mi odradzal bo stwierdzil, ze to badanie to i tak przypuszczenie a na koncu przy porodzie dopiero sie okaze czy wszystko jest w porzadku a mimo to ryzyko po badaniu jest. Mam znajoma ktora robila amnio i dyskutowalysmy nawet ostatnio na ten temat i powiedziala fajna rzecz: Jesli ktos jest przekonany ze to badanie nie zrobi dziecku krzywdy i mocno w to wierzy to powinien zrobic jesli sa takie wskazania. Jesli natomiast tak jak ja, po badaniu ciagle zylabym w strachu do konca ciazy ze moze sie cos z maluchem stac to odradza, bo zamartwianie sie miesiacami moze zrobic tez duzo krzywdy.
Jesli mowisz kacha ze bez wzgledu na wynik amnio i tak urodzisz to ja bym nie szla. Po tym badaniu i tak nie bedziez spokojniejsza, bo jesli okaze sie ze wyniki sa dobre, to bedziesz sie martwic, czy donosisz ciaze. Jesli natomiast nie zrobisz tego badania to bedziesz do konca zyla z ryzykiem ZD ale z tym sie juz pogodzilas z tego co rozumiem. Wiec na koncu nie ma opcji ktora Cie w pelni uspokoi.
Bardzo mi przykro ze stoisz przed taka decyzja ale oczywiscie musisz sama wybrac i to niestety jest najgorsze, bo nikt nie podejmie za Ciebie tej decyzji :-(