MieMie, no niestety jesteś blisko granicy jak u mnie, ale damy radę

Dzisiaj śmiałyśmy się z mamą, że w pierwszym trymestrze nie jadłam nic, w 2 trymestrze wszytko, a w 3 zdrowo. Dieta, nie musi na szczęście być jak u cukrzyka, czyli co 2 h małe posiłki, mierzenie cukru, insulina, liczenie skrupulatne węglowodanów, białka itd.
Napiszę C jak ja jem, bo w sumie tak jadłam przed ciążą wiele lat, przy wysokim cukrze zdrowa dieta, czyli:
zero cukru (ciastek, drożdżówek,lodów, jogurtów słodzonych, nawet ketchup i musztarda ma cukru sporo), zero soków nawet tych naturalnych bo mają i tak fruktozę, zero białej mąki chleb żytni na zakwasie, ryż pełnoziarnisty lub brązowy tak samo makaron, duuuużo kasz, mało mleka ale fermentowane produkty mleczne już tak. Niestety owoce to sama fruktoza, ja mam zezwolono dwa dziennie żeby nie zwiększyć zaparć. Jedz kiwi, ja jem zielone jabłka, cytryna, agrest, porzeczki, borówki, wiśnie w sezonie. Na pewno nie winogrona, banany, pomarańcze no i najsłodszy arbuz. Jeżeli Ci włączy dietę to pamiętajmy, że to profilaktyka, bo w jakiejś tam normie się mieścimy więc ja zamierzam raz w tyg zrobić odstępstwo w diecie na rzecz sorbetu czy pierogów z owocami. Jako przekąskę orzechy i ziarna słonecznika, dyni.
Testu nie mam już powtarzać, na czczo mam zawsze super więc też nic nie wskaże.
Tu jest jeszcze w wielkim skrócie:
http://www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/7926aaac-8719-4771-82ba-0e2547bc282a