reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty u lekarza :)

Hmm, no tak, rozumiem Twoje nerwy, ale myślę, że są na wyrost, jak to u nas, mamusiek zwykle bywa :).
To, że nie chce się wtrącać, to zrozumiałe, ale wierz mi, gdybyś potrzebowała opieki medycznej na cito, to byś ją otrzymała.
A dzieciaki rosną skokowo często, to normalne zjawisko (choć też nie jestem ekspertem ;), gdzieś czytałam).
Łożysko masz wydolne, przepływy pewnie też ok...Widać nie urodzisz wielkoluda i tyle.

reklama
No pewnie masz racje;-) ja w sumie wiem ze czasem tak panikuje bez powodu... wiem ze to interwencji takiej szpitalnej nie wymaga, bo od razu sam zaprowadzilby mnie na IP i dopilnowal by mnie przyjeli.
bardziej bym chciala by mi ktos powiedzial co moge zrobic by ona troszke jednak wiecej przybrała na wadze.... bo przeciez za mało to nie jem na pewno
że wielkoluda nie urodze to pewne, raczej jakiegos krasnoludka maleciutenkiego. nie wiem tylko na ile to ma w ogole jakiekolwiek znaczenie, skoro narzady wewnetrzne sa wyksztalcone i w porzadku. czy tylko bedzie jej zalozmy zimniej, przez mniejsza warstwe tluszczu, czy co..

Ja po wczorajszej wizycie nie mogę się jeszcze otrząsnąć. Do tej pory wszystko było ok aż tu nagle wczoraj dostałam w łeb. Moja mała waży tylko 1100-1200 g to chyba za mało, ułożona jest główką w dół i to tak nisko, że nie dało się zmierzyć główki, a poza tym moja szyjka jest cienka i skróciła się do 28 mm. Szok!!! Pocieszcie mnie jeśli jeszcze są jakieś szanse na pocieszanie.

Moje dziecię ważyło tyle w 31 tygodniu. Więc Twoje nie jest wcale takie małe. I też w 31 tygodniu dowiedziałam się, że szyjka mi się skróciła praktycznie całkiem. Nie dostałam żadnych leków, lekarz powiedział, że to normalne bo ciało już się szykuje do porodu. Kazał funkcjonować normalnie, dalej mogę pracować. Do tej pory nie dzieje się nic złego więc widać miał rację. Myślę, że to pocieszające??

a z pierwszego usg termin mialas podobny do tego z OM (bo domyslam ze na podstawie OM jest ten suwaczek) ??
moze do zaplodnienia doszlo potem?

a co Ci mówił lekarz? moze maleństwo zaraz nagle zacznie duzo tyć? moze to wcale nie oznacza niczego złego?
zreszta z tego co mowi ifena, waga dzidzi jest w miare ok ;-)
tylko ta szyjka slaba ja jednak na Twoim miejscu bym sporo odpoczywala, choc tez moze niekoniecznie lezala cale dnie, w koncu to juz 32tyg, nawet jesli bys urodzila to dzidzia da sobie rade:)
pamietaj ze dziewczyny nawet z rozwarciem chodzą wiele tygodni !

Ostatnia edycja:
No trochę pocieszające, dzięki ifena, z tym, że ja mam się oszczędzać i brać 2x2 tabletki magnezu i 3x1 tabletkę no spy. Zobaczymy co się po tym wszystkim będzie działo. Wizyte następną mam 12 lipca.

Mala.di na moje suwaczki nie ma co zwracać uwagi, bo tworzyłam je na początku ciąży, a potem terminy mi się zmieniały, a ja suwaczków już nie ruszałam.

Ostatnia edycja:
A, no dobra:p to nie wiedzialam. ale w kazdym razie dzidzius juz i tak prawie na stówe by przezyl gdyby jednak cos sie stalo takiego ze ktoras z was urodzi niedlugo....

Mi juz sie pomieszalo moze troche, bo wczoraj uslyszalam ze juz moge rodzic bo płucka sa wyksztalcone. ale fakt, jestem troche dalej:p

anikaa, ale wlasnie suwaczki ustawiamy wedlug OM, ewentualnie wedlug pierwszego usg, potem usg jest juz niemiarodajne. i wskazuje tylko jak dzidzius sie rozwija, a nie jaki jest jego wiek, kiedy sie urodzi...

oszczedzaj sie, i łykaj to co lekarz kazał;) magnez tak czy siak sie przyda , bo duzo z nas w ostatnich tygodniach miewa skurcze z jego braku, a no-spa zapewni ci wiekszy spokoj - u mnie tez dodatkowo zlikwidowała napieciowe bóle głowy - czyli te spowodowane stresem, zamartwianiem sie

Anikaa jak bym się z kimś skonsultowała, albo powtórzyła gzie indziej badanie...lepiej dmuchać na zimne:tak:a który masz tydzień skoro suwaczek pokazuje źle ?

reklama
Ja po wczorajszej wizycie nie mogę się jeszcze otrząsnąć. Do tej pory wszystko było ok aż tu nagle wczoraj dostałam w łeb. Moja mała waży tylko 1100-1200 g to chyba za mało, ułożona jest główką w dół i to tak nisko, że nie dało się zmierzyć główki, a poza tym moja szyjka jest cienka i skróciła się do 28 mm. Szok!!! Pocieszcie mnie jeśli jeszcze są jakieś szanse na pocieszanie.
anikaa, sama napisałaś że główka nisko i ciężko było zmierzyć, a wagę określa sie m.in. na podstawie obw. głowki- więc pierwsze pocieszenie że może po prostu pomiar niedokładny. :tak:
Po drugie-- dziewczyny, patrzcie na swoją posturę, tatusiów, jak jesteście raczej drobni to przeważnie i dziecko jest niewielkie- są wyjątki od reguły oczywiście, dlatego jak jesteście sporzy to może akurat tutaj ten wyjątek też zadziała i dziecko akurat małe:-)
Po trzecie- na wagę dziecka wpływa wiele czynników, dieta, przepływy, inne na początku przybierają mniej a pod koniec ciąży więcej. Ja już chyba pisałam, że moja córka całą ciąże była średniaczkiem- a urodziła się z wagą 3900g i dł 58cm, więc kawał baby. Teraz synek też jest średniaczek, w 30tyg mial 1400g niecałe niby, a idę o zakład że też będzie z 4kg chłopa.
Pomiary USG są bardzo niemiarodajne. Jak lekarz nie podnosi alarmu to nie ma sensu samemu się zamęczać

Do góry