reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

Ewunia podziwiam ja nie mogę takich rzeczy jeść - ble to dla mnie :)
A ja wczoraj ugotowałam pierwszą zupkę dla Oskarka - zwykła z ryżem na wywarze z porcji rosołowej i włoszczyzny. A wy gotujecie maluszkom osobno ? Bo ja tak wczoraj robiłam, ale w sumie to nie wiem czy wyszło mniej tłuste - chyba na jedno wyszło....

reklama
Ha!! Ale wlasnie o to chodzi, Mama Boo, ze te gerbera tak smakuja ze mozna to przetrawic ;-) prawie jak wlasne, tytlko ta konsystencja, a hipp i inne to juz absolutnie poszly w odstawke bo jak napisalam smak praktycznie nijaki ;-))

hm...to dziwne z tym hippem - jako jedyna firma dodaje sól do obiadków i teoretycznie powinno być lepsze...
ostatnio Krzymek się "przełamał "i je obiadki ze słoiczków - trochę droga sprawa, chyba zacznę sama gotować;
ostatnio mnie olśniło ;D, że za słoiczek jabłek z gerbera to ja mogę kupić kilogram na bazarku i zrobić takich słoiczków kilkanaście ::)

racja iwosz - ja po pierwszy słoiczku jabłek doszłam do takiego samego wniosku i teraz niania trze jabłuszka albo ja w weekendy :)
ostatnio nawet dodałam brzoskwinię do tego :)

dziś Maks dorwał prażynkę i szybciutko wpakował do buzi - połowa w niej została i się rozpłynęła, a jak mu wzięłam resztę to się rozpłakał prawdziwymi łzami

to chyba dam mu te chrupki ... ::)

emi tez jak sie czym zaciekawi i jej zabiore to lzy jak groch sie leja
a co do smaczkow to przedwczoraj dodalam do warzywnej zupki kalafiorka posmakowalo oczywiscie

Ewunia ja kupuję OZInkowi właśnie tylko Gerbera - a fe :) :) :)
Jedyne jakie jest dobre to takie od 6 tego miesiąca - bodajże królik z ziemniaczkami i pietruszką. To jest dobre :D
No to jak z tymi zupkami? Robicie je osobno? A jabłuszko jak chciałabym potzreć to ugtowane czy nie ? Wybaczcie, ale ja niedoświadczona jestem mama :)
Qrczę też wolałabym robić sama zupki MIsiowi , ale mogę tylko w weekendy, bo ja już wolę na teściówce nie polegać :) Jak mu podała już pomidorową to Bóg wie co ona jeszcze wymyśli, może następnym razem da szczawiową albo z grzbów - a niech ją gęś kopnie >:D >:D >:D >:D

ja zupki gotuje na skrzydelku jak rosol poterm daje marchwke ziemniaka pietruszke i jakies warzywko selera kalareopke buraka kalafiora lub cos takiego co moze i zageszczam lub tez nie kleikiem
gotuje w malym garnuszku i mam na dwa dni zeby swierze gotowac

ja jak robilam na poczatku sama jabluszka to je goptowalam a potem blenderem rozdrabnialam.
a co do zupek to raz u mamy jak bylam w pl to wyciagnelam z normalnie gotujacej sie zupy dla wszystkich marchewke pietruszke i ziemniaczka i zmiksowalam to a Zuzia jadla az sie uszy trzesly :)

warzywka z zzupy tez daje tylko sam wywar jest za mocno przyoprawiony
mozna tez gotujac przed przyprawieniem odlac wywaru dla malucha
jabluszko dawalam surowe scieralam lyzeczka

reklama
Dzięki dziewczyny za rady - chyba będę robiła tak jak Kasiula mówi - odlewać wywaru przed przyprawieniem. Ja mu ostatnio robiłam z pietruszką, selerem, marchewką i ryżem.

Do góry