reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Wracamy do pracy - żłobek, niania czy babcia?

ja Maure zapisalam do zlobka rok temu. Jest to zlobek spoleczny, integracyjny, prowadzony zgodnie z filozofia Montesorri. Poza tym blisko domu. Bylysmy 413 na liscie:( Dzwonie dzis natchnieta waszymi dyskusjami, abyby podpytac , na ktore miejsce sie przesunelysmy(jakies pol roku temu bylo juz 250:) ). Okazalo sie, ze lista ta nie bedzie obowiazywan na nowy rok rekrutacji, a rekrutacja bedzie szla trybem rekrutacji do zlobkow panstwowych. Czyli pewnie sie nie dostaniemy:(( a tak mi zalezalo:(
a kiedy zaczyna sie rekrutacja na rok 2012/2013. Jakos nigdzie nie moge znalesc info.
moja Maura podobnie jak Franek loliszy az rwie sie do dzieci:) i tez zaluje, ze omijaja ja te wszystkie zabawy itp, ja staram sie byc kreatywna, ale nie potrafie(i nie zawsze chce) zapewnic jej tajkich atrakcji:)

reklama
Moriam, to szkoda, że nikłe szanse na ten żłobek:( Nie mogą Ci powiedzieć czegoś więcej na temat tej nowej rekrutacji? Kiedy zaczynają itd.? Szkoda, że nie ma więcej zajęć, na które mogą przychodzić matki z dziećmi. Dzieci mogłyby się pobawić, a mamy pogadać.
Ciekawe, czy rzeczywiście będę brane tylko te kryteria, które wynikają z linku podesłanego przez Loliszę. Coś się obawiam, że znajomość odpowiednich osób zaprocentuje dodatkowymi punktami...

Ostatnia edycja:
Ragna - jeśli obawiasz się, że mała może źle zareagować na żłobek, to może zacznij ją już teraz wysyłać do klubu malucha, tak na godzinkę - dwie, żeby się oswajała z tematem. My Przemka właśnie puszczamy i dobrze zareagował, lubi tam chodzić. Stopniowo coraz dłużej zostawał i ostatnio był 3,5h, dziś też go właśnie zaprowadziłam i tyle tam będzie (mam teraz trochę spokoju ;-) ). On docelowo ma właśnie chodzić tak ze 2 razy w tygodniu na 3-4h.

Ragna wstepnie złożyłam karty zapisu do 3 żłobków (na kurdwanowie, na okólnej i na kurczaba), na okólnej nas skreslili z listy bo przegapiłam comiesięczne dzwonienie i informowanie że wciąż jesteśmy zainteresowani, na kurdwanowie miał być opcją ratunkową gdyby musiał iść do żłobka a w innych nie było miejsc a na kurczaba jest 24 na liście rezerwowej ale to i tak nieźle bo jak był zapisywany to był 370-ty o ile dobrze pamiętam. Zalezy nam na tym żłobku strasznie bo mamy go dosłownie po drugiej stronie parku do którego chodzimy na spacery. Nie chodzi nam o to żeby był tam na pełen zegar, ale zeby po porannym mleczku na spokojnie go zaprowadzić na śniadanie i po obiedzie odebrać. Póki co mijamy się z M dyzurami i dajemy rade bez żłobka ale dla jego rozowju społecznego i tych wszystkich zabaw których my mu az w takim stopniu nie zapewnimy chcielibyśmy żeby poszedł. Kierowniczka mi odpisała że u nich obecne listy rezerwowe w nowym roku tez obowiązują i że od września na 100% miejsce dla niego będzie a czy coś wcześniej sie uda to zależy od tego ilu rodziców zrezygnuje, największa sznasa na rezygnacje jest wiosną jak sezon grypowy i dzieci zaczną chorować tylko wtedy to i mi nie bardzo pasuje go puszczać... No cóż jak sie nie uda zimą to może latem...a jak nie to niech będzie ten wrzesień, dobre i to..

Nice moj młody tez chodzi do klubu malucha ale takiego w galerii, tzn on tam pod opieke pań a ja na zakupki. Nie było żadnych problemów póki co, nie płakał ani raz jak go zostawiałam z ato ostatnio zrobił awanture jak trzeba było wyjść... No tylko finansowo troche drogo bo 14 zł za godz.

Lolisza - Przemek to chodzi do takiego klubu malucha, który działa na zasadzie prywatnego złobka/przedszkola, bo tam chodzą też normalnie dzieci 'na pełen etat', jak do normalnego żłobka. No ale mają też opiekę godzinową. On właśnie bardzo dobrze znosi to i podoba mu się tam. Dziś pierwszy raz zapłakał dopiero (Panie mówiły), ale zęby mu dziś strasznie dokuczają i popłakał się, bo chciał się drapać, a Panie mu nie dawały. A tak to bardzo dobrze reaguje na to miejsce i widać że ma to wpływ na jego rozwój, bo jak wraca to się inaczej zachowuje, coś tam pokazuje czego wcześniej nie robił, jakieś nowe zabawy ma - także widać, że coś tam załapuje od dzieci i pań.
Cenowo to oczywiście średnio wychodzi, no ale opiekunki też są strasznie drogie, a my potrzebujemy tego typu pomocy bo nie mamy tu nikogo kto mógłby się małym zająć jak trzeba coś załatwić, albo żeby mnie teraz odciążyć. Cała rodzina daleko. W tym klubie płaci się 15zł/h, w karnetach taniej wychodzi. Teraz mamy karnet na 20h to wychodzi 13zł/h. Jak się nam skończy to kupimy taki karnet na 100h i wtedy jest 10zł/h i to najkorzystniej wychodzi. Tylko na początek chcieliśmy przetestować czy to się w ogóle małemu spodoba.

no to i ja zadzwonilam dzis do zlobka i mimo, ze misia zapisywalam jak bylam w ciazy jeszcze to jestesmy 58 na liscie, zlobek mam daleko bo nie po drodze do pracy i wychodzi lacznie 60 km dziennie bym musiala robic, ale zlobek jest blok obok moich rodzicow, chcialabym go 3 razy w tygodniu wozic, a 2 dni bylaby mama u nas, koszt zlobka z wyzwieniem to u nas 450zl miesiecznie,
ale mam plan w swieta rozejrzec sie za czyms blizej wlasnie na 2/3 dni w tygodniu, tylko ciekawe ile to wyniesie i czy bedzie nas na to stac

Natolin nie taj k podwyżki dotyczyły całej Polski to i tak będzie wygladała nowa rekrutacja w całej Polsce
nowe zasady rekrutacji w każdym mieście są inne, a w niektórych miejscowościach wcale się nie zmieniły.
O widze, że lolisza już o tym napisała :happy2:

My podobnie jak kania, dostaliśmy się z listy rezerwowej :tak:

margerrita
, jestem w szoku, że u ciebie można zapisać dziecko do żłobka zanim jeszcze się urodzi :szok: u nas dopiero z aktem urodzenia, a jeszcze nie dawno to dopiero jak dziecko miało pesel nadany :eek:

moriam, w Wawie też są te żłobki/przedszkola Montesorri, ale chodzą tam głównie dzieci dyplomatów, celebrytów i innych bogaczy bo opłaty są podobno bajońskie :dry:

nice
, super, że u was się sprawdził ten klub malucha :-)

Ja mam pewnie odmienne zdanie od większości z was, bo akurat do żłobka państwowego nie posyłałabym dziecka, tylko po to żeby miał kontakt z innymi dziećmi, przez kilka godzin a jest możliwość żeby miał opieke przez cały dzień i nie musiał chodzić do żłobka. Dla mnie to jest troche takie dobieranie miejsca ludziom, którzy naprawde nie mają innego wyjścia i ten żłobek to jest taką ostatnią deską ratunku, bo praca bo brak bliskich osób w pobliżu do pomocy, ew. problemy finansowe. Myśle że jest teraz dużo różnych alternatyw dla integracji dzieci z innymi dziećmi. No ale to moje zdanie :sorry2: oczywiście nie chciałam nikogo urazić, jakby co ;-)

Ostatnia edycja:
Nice, właśnie mam zamiar tak robić, ale od lutego lub marca. Chcę ją zostawiać początkowo właśnie na 1-2, by przywykła, a potem stopniowo na dłużej. Docelowo chciałabym, by przez jakiś czas nie zostawała dłużej niż 4-4,5 h, ale zobaczymy, czy tak da się sprawy poukładać, jak już wrócę do roboty.
Super, że u Was klub się sprawdził. To daje mi nadzieję, że może u nas też tak będzie, choć staram się zbytnio nie nastawiać :p

Ostatnia edycja:
reklama
Roxanka- wiem ze te zlobki Montessorri sa drogie, ale ten o ktorym pisze jest spoleczny i oplata w nim niewiele wyzsza niz w panstwowym. Poza tym nie podpisuje sie on obiema rekami pod nazwiskiem Montessorri, a tylko czerpie z jej filozofii.
We Wroclawiu jest tylko jeden taki zlobek stricte Montessorri, ale mam do niego daleko, trudno sie do niego dostac, ale cena tylko ciut wyzsza niz w innych prywatnych.
Moja kolezanka, ktora mieszka w Lubinie pozyla swojego nsynka do takiego zlobka(jest zachwycona i stad moje zainteresowanie tematem) i placi ok 500zl.

dziewczyny kiedy zaczyna sie rekrutacja na nowy rok szkolny?

Do góry