reklama

Wrześniówkowe mamy

reklama
Carioca nawet nie przypuszczałam, że moze byc jakis problem z wypisaniem L4 dla męża. Nie rozumiem tego, przeciez lekarz ani za to nie płaci ani nie ma żadnych prooblemów przez takie zwolnienie. To chyba tylko żeby zatruc życie drugiemu człowiekowi. Przeceiż każdemu facetowi to sie należy! To smutne jacy ludzie są nieuprzejmi :-(.

Dziewczyny a UK, jesli chcecie to moge Wam pomoc z tymi zasilkami angielskimi tez..
Ja wszystko zalatwialam sama, tak jak bodajze Igasia? mam maternity allowance. Wystarczy ze pracowalas 26 tygodni, jesli masz payslipy to wypelniasz wniosek i wysylasz tam do nich z payslipami wlasnie. Pozniej dosc szybko dostajesz odpowiedz.
Ja powinnam wiecej dostawac i tak kasy niz dostaje, ale 500 funtow piechota nie chodzi.
Wiem, ze z sure start maternity grant nie jest juz tak latwo. Trzeba miec rok wypracowany, home office i do tego najlepiej jeszcze dostawac jakies inne zasilki (income support albo housing benefit), ale wszystko jest do zrobienia i wiem ze po 1 pazdziernika bede skladac o to. Bo wlasnie... O syre start mozna sie starac chyba 3 tygodnie przed urodzeniem dziecka i pozniej 3 miesiace po.

Z child benefitem to moi znajomi ktorzy nie maja home office nie dostali...

Nie wiem tez jak to jest jesli ma sie pare ;) Bo ja skladalam wnioski jako osoba samotna...
Kiedy jeszcze moje dziecko podrosnie zastanawiam sie nad council housem...ale to juz pozniej, pozniej.

Duzo jest tych dodatkow dla rodzicow..

Aha..i jeszcze co do zlobka. Ja jednak polecam kogos zwanego childminder - taka rejestroiwana opiekunke. Nie wychodzi to wcale drozej od zlobka, czasami nawet taniej, a jednak opieka inna, bo indywidualna.
Wiem rowniez, ze mozna dostac dofinansowanie jesli sie pracuje lub uczy. i to jest dosc sporo. Mniej wiecej polowe tego co sie placi...

Na pewno są rozliczani z normalnych zwolnień ale skoro w ustawie kazdy tatus ma zagwarantowane 2 tygodnie opiekuńczego to ja nie widze żadnego problemu z wypisaniem tak owego. No ale moze sie mylę. Mam nadzieję, że M nie będzie miał żadnych problemów i dostanie te 2 tygodnie bo inaczej chyba sobie sama nie poradzę (niestety nie mamy nikogo, kto mógłby nam pomóc w tych pierwszych dniach).

Xeone - wlasnie nie jestem pewna czy tatusiowie maja to zagwarantowane w ustawie. Chyba bezproblemowo jest po cesarce, a w razie normalnego porodu to chyba nie jest takie oczywiste. W kadym razie moj dostanie ten opiekunczy, umowilam sie z moim ginem tak, ze po porodzie mąż przyjdzie do niego i dostanie to zwolnienie. Warto sie dziewczyny o to zwolnienie gina zapytac wcesniej.
Harsh - to Ty jesteś obeznana dziewczyna, mam nadzieję, że wesprzesz Kinę. O ile się nie rodwoisz. Kręci się coś?

Nie było porodów dawno, ale kilka dziewczyn z forum zniknelo, moze po prostu jestesmy nieswiadome:tak:

Już sie trochę rozkręciłam, ale od rana miałam samopoczucie do kitu, dobrze ze sama w domu jestem, bo wyglądałam jak mały głodek z Danio. Jutro 7 wrzesnia, taki miałam target z porodem. Może, może....

u mnie bez zmian:no:maly upoarciuch z mojego synka tak jak ginekolog mowila ze moj syn to uparciuch i miala racje wogle mu sie nie spieszy zeby wyjsc:no:
ale pustki u nas zadnego rozdwajania co te wrzesniowe dzieci tak nie chce wychodzic moze dlatego ze zrobilo sie chlodniej i lepiej im w brzuszku cieplym:tak:

reklama
Hej Mamuśki!
No pogoda rzeczywiście smętna, ale ja czuję się dobrze, no może jestem troszkę senna. Wolę jednak to, niż te 30-stopniowe upały i pot cieknący po tyłku;-) Dzisiaj odebrałam wyniki moczu. Na moje oko są ok, najwazniejsze, że nie ma białka, a etytrocytów tylko 2-3 w polu widzenia, więc ok. Muszę się jednak zameldować grzecznie dzisiaj z nimi do mojego gina, bo chce rzucić okiem.
Dziewczyny z UK, jak tak czytam o tych wszystkich zasiłkach to dochodzę do wniosku, że są tam niezłe warunki i przyjazna polityka socjalna. Super, że możecie liczyć na takie wsparcie.
Klavell-rzeczywiście aniołek z Twojej Hanife, super że jest taka grzeczniutka i masz czas żeby zajrzeć na BB. Jeśli chodzi o tą lekturę, o której wspomniała Atruviell, to wystarczy jak wpiszesz w wyszukiwarkę "język niemowląt" i pokaże Ci się wersja elektroniczna tej książki do ściągnięcia. Ja już dość dawno sobie ją ściągnęłam i jestem w trakcie czytania. Słyszałam bardzo dobre opinie na jej temat i rzeczywiście są tam ciekawe rady i wskazówki. Najlepiej czytać ją jeszcze w ciąży lub szybciutko po porodzie, żeby w porę wprowadzać dobre nawyki.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry